Com passa sovint, l’atzar intervé de forma determinant en com es fan les coses i el seu resultat. El món del vi no és una excepció i a Jaume de Puntiró en donen fe. La collita de giró ros del 2024 és a l’origen d’aquesta història. “Mai no havíem tengut giró ros, a la vinya. El meu padrí no en feia. Ara fa deu anys que vàrem plantar. És una varietat que fa molt de grau amb facilitat i que vira de color amb un dia o dos: del verd al marró, amb un no res, i l’estiu passat ens va agafar la maduració per sorpresa, d’un dia per l’altre. A finals d’agost, quean el vàrem veremar, ja era massa madur, una mica passificat, el raïm”, explica Pere Calafat, l’amo del celler.
Així comença la història de Giragiró, un vi que es fa amb aquesta varietat exclusivament i que té un punt dolcenc que el fa diferent. Amb una maduració tan acusada, el most difícilment hauria fet la fermentació com toca, massa grau pels llevats, massa sucre: s’havia de fer una altra cosa. “Vaig pensar que es podia fer un bon vermut, i així ho vaig fer: una petita quantitat ja macera amb tots els botànics per fer un vermut de giró ros que quan estigui a punt, presentarem. I una altra part, just un milenar de botelles, és aquest Giragiró que ara surt al mercat”. El resultat és un vi de qualitat que s’afegeix a la llista de referències del celler Jaume de Puntiró. El nom és el resultat d’una pluja d’idees familiar: el fill den Pere Calafat, Mateu Calafat i Perelló és ‘inspirador del nom i de l’etiqueta, que firma Margalida Calafat i Perello i que recorda la forma de l’ensaïmada, per cert, un quemullar que lliga molt bé amb aquest vinet. Tot queda en família!

GIRAGIRÓ
Vi blanc semidolç 2024
Celler:
Jaume de Puntiró
Santa Maria del Camí
Enòleg: Joan Mora i Palou
Vinater: Pere Calafat i Vich
Vinya:
Vinya Vella
Santa Maria del Camí
Altura: 118 metres
Terra: Call vermell
Edat: 11 anys
Varietat de raïm: Giró Ros
Porta empelt: R110
Conducció: emparrat simple
Marc de plantació: 10 pams per 6 pams
Poda: curta
Esporgar: si
Verema: manual 22 agost 2024
Rendiment: 25 Hl per quarterada
Pagès: Pere Calafat i Vich
Elaboració:
Desrrapat: si
Maceració en fret 48h
Desfangat: si
Fermentació: 16º 45 dies
Clarificació: si
Analítica
Grau alcohòlic: 17º
Sucres: 40gr
Acidesa Total: 7 tartàric
Acidesa colàtil: 0,46
Etiqueta
Serigrafia en relleu sobre paper
Nom: pluja de idees, Mateu Calafat i Perello
Dibuix: Margalida Calafat i Perello