Balears Vadevi
Hada Furthmann torna amb el seu primer negre, l’Escurshada

Hada Furthmann representa una nova generació d’elaboradors de vi a Mallorca. Encara en període de formació, ja ha posat en marxa la seva pròpia línia de vins aprofitant els mitjans i els coneixements del celler familiar: Selva Vins. Tècnica en vi i oli d’oliva per l’Institut d’FP de Binissalem i filla de Carlos Rodríguez Furthmann, ella mateixa reconeix, que té en son pare i sa mare dos pilars bàsics per a la seva creació. Aquests dies treu al mercat el seu primer negre: Un monovarital d’Escursac al qual li ha posat Escurshada. El nom respon, segons ella mateixa admet, al seu enamorament per aquesta varietat local. Amb el Raining snails va fent passes en la seva carrera professional. Té les idees clares i les ganes i les energies que atorga la joventut.

Escurshada és la meva primera creació, un Escursac 100% d’aquest raïm autòcton mallorquí”, comença a explicar Hada. No és la primera vegada que s’acosta a l’Escursac: fa tres anys ja va treure el Roshada, un monovarietal d’Escursac de 2021.”He connectat amb aquesta varietat tan versàtil i profunda des del primer dia que vaig agafar un raïm a la mà. Realment tot va començar a causa de la meva mare. Tant a ella com a mi ens agrada molt aquesta varietat i, no obstant això, el meu pare no connecta, no li agrada treballar amb ella, així doncs després d’una elaboració es va negar a seguir vinificant-la i la meva mare no estava disposada a resignar-se, es va proposar convèncer-me de començar a fer els meus propis vins. Jo acabada de sortir de la meva formació professional i desitjosa de continuar avançant, no vaig trigar molt a cedir. No puc estar més contenta amb el resultat any rere any. Aquest és el meu nin bonic a causa del que representa per a mi,  l’avanç en la meva carrera i la confiança dels meus progenitors de continuar amb el llegat. La meva intenció és mantenir-lo anyada rere anyada, si els viticultors dels quals depenem tots els cellers m’ho permeten”, assegura.

Escurshada i Raining snails, dos vins que la representen/Cedida

Una vegada introduïda la motivació, Hada explica el procés d’elaboració: “La vinificació es basa a seleccionar raïm a raïm eliminant qualsevol impuresa ja siguin baies malaltes, fulles, caragols o insectes que es passegin pel raïm. Passem cadascun per la desrapadora que separa la rapa i va directe a l’àmfora cilíndrica de fang. A causa de la seva reduïda grandària envio la part restant a un dipòsit d’acer inoxidable i una vegada ha finalitzat la fermentació espontània es premsa el most per a separar-lo de les pells i els poso tots dos en un dipòsit d’inox. Després d’un mes quiet començo el procés de trasbalsar per a aclarir el vi gràcies a la simple gravetat. Aquest pas es repeteix fins que el vi queda realment net i passo a embotellar i etiquetar”.

Raining snails, la seva estrena com a elaboradora

No és el primer vi que presenta. En primer lloc, es va atrevir amb una varietat molt minoritària per fer un blanc: el Vinater. Segura de si mateixa, diu que és una varietat amb futur.

Raining snails, el meu primer vi blanc: un 100% d’una altra varietat nativa de l’illa de Mallorca, en aquest cas més minoritària, que està en procés d’aprovació”, diu Hada.

“El nom del vi té la seva història, afegeix, com ja he dit processem el raïm raïm a raïm i en les caixes es colen molts caragols. Passem hores repetint aquest procés monòton, per a fer-lo més amè de tant en tant juguem a llançar el caragol a la caixa del de davant, quan es despista, o està tan concentrat que només veu el raïm que té a la mà, la meva mare arriba un pas més enllà. Ella té el graciós costum de reservar els caragols més grans a un costat, i la primera persona que torna d’anar al servei es troba amb la caixa plena d’aquests animals. Una vegada, mentre seleccionàvem el raïm vaig anar un moment al bany i quan vaig tornar ja tenia la meva caixa plena de caragols. En veure allò, el meu pare va començar a cantar una version parodiada de “It’s raining man” substituint “man” per “snails” a ple pulmó, tots vàrem riure molt. Va ser després, quant al moment de posar-li nom al vi, vaig recordar aquest moment al costat dels meus pares i vaig pensar que és un gran nom per a un vi, i així va quedar batejat”.

Raining snails, un100% Vinater, una varietat poc coneguda entre les autòcxtones/Cedida

Hada té la sort de tenir l’assessorament molt a prop: “Aquest vi representa un nou repte per a mi, és la creació d’un vi blanc d’una varietat minoritària de la qual no se sap molt, he tingut la gran sort de poder tenir l’experiència de viticultors molt experimentats que m’han ajudat davant els meus dubtes, el meu pare inclòs”.

“El vaig crear de la forma més pura per veure com s’expressa aquest raïm quan el deixes ser simplement ell. Primer va ser la selecció amb pluja de caragols inclosa, després els raïms ja nets van de la desrapadora a la premsa i en aquest cas va anar tot el most a un mateix dipòsit d’acer inoxidable. La fermentació amb els llevats salvatges comença i una vegada finalitzada continu amb el mateix estil de clarificació per gravetat. Totes les impureses precipiten al fons del dipòsit i trascol el vi les vegades necessàries fins que queda net. Quan està llest, passa a embotellar i etiquetar”.

I a pesar de la seva joventut, sap donar temps al temps, no frissa: “Aquest any he trigat a treure els vins a la venda perquè he considerat que necessitaven un temps per a afinar-se en ampolla. No els he afegit sulfits; si més no, en fer-los l’analítica final estan ben protegits, estic molt orgullosa amb el resultat de tots dos”.

Escurshada és fruit de l’enamorament de l’autora per aquesta varietat/Cedida

Les etiquetes, una interpretació de si mateixa

Hada Furthmann és una vinatera molt especial. Sap el que vol i amb la suavitat de la seva manera de ser, té la força necessària per mantenir ferm el criteri, tant en l’elaboració de vins com en la imatge que vol transmetre: “Li he canviat l’estil a les etiquetes gràcies a una artista local amb la qual he connectat. Ella ha sabut reflectir la meva personalitat en les fades de les meves etiquetes. A la meva primera anyada, la del 2021, vaig acudir a un gran dissenyador que de fet continua sent el dissenyador principal del celler. No obstant això, malgrat el seu gran talent, no va aconseguir reflectir un estil propi per a mi. Ara compto amb unes etiquetes que plasmen el meu caràcter i, per tant, el dels meus vins també“.

A poc a poc va bastint aquesta línia personalíssima dels seus vins. En el cap ja bullen nous projectes: “Enguany ja som a la plena de la verema i estic tirant endavant nous projectes. Dono gràcies cada dia al fet que la meva mare m’animàs a arrencar la meva línia de vins sense donar-me temps a parar, al meu pare per confiar en el meu creixement personal sense jutjar; sempre oferint-me els seus coneixements i la seva seguretat; i per descomptat a la gran comunitat del vi natural que m’envolta, secunda i anima a continuar creant i caminant“.

Més notícies
 Hada Furthmann presenta un rosat d'Escursac elaborat al celler de Selva Vins/Cedida
Hada Furthmann firma el seu primer vi, el Roshada
Filla de Carlos Rodríguez Furthmann, segueix les passes de son pare al celler Selva Vins
'Remi' és el personatge que identifica els vins d'edició molt limitada i llibertària de Selva Vins/Cedida
‘Remi’, la línia més rockera de Selva Vins
Expressen la manera d'entendre la vida i el vi de l'autor, Carlos Rodríguez Furthmann

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa