Balears Vadevi
Horeca obre camí al producte local a les escoles i als hospitals

Una nova edició d’HORECA, la fira professional d’hoteleria i turisme, que té lloc fins al 8 de febrer al Velòdrom de les Illes Balears, ha obert avui les portes a Palma amb una trentena d’empreses de producte agroalimentari de les Illes Balears.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha apostat, aquest dilluns, per estendre el percentatge mínim de producte local a altres sectors com les escoles i els hospitals. La consellera ha recordat que a partir d’aquesta temporada turística, s’amplia el percentatge mínim de producte local a l’hostaleria. “Volem que aquest percentatge mínim s’estengui també a tota la compra pública, a les escoles, hospitals, residències, presons i, per descomptat, a tots els càterings de l’administració”, ha destacat De la Concha.

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació es presenta en aquesta fira, la sisena edició d’HORECA Mallorca, amb el lema ‘4 illes per assaborir’ i amb el focus posat en potenciar el producte agroalimentari local i en conscienciar al voltant del malbaratament alimentari. ·”El malbaratament alimentari és insostenible, no pot ser que encara tirem 64 mil tones d’aliments a l’any, des de les cadenes de producció, però també des de les llars”, ha remarcat la consellera, i en aquest sentit, ha explicat que la conselleria ha editat una guia per evitar tudar aliments i promou el primer concurs de peix descartable en el marc de la fira. L’objectiu és potenciar el peix de baix valor comercial, que ara es descarta o directament ja no es pesca, “per tal que estigui a l’abast de tothom, que el peix no sigui un producte de luxe i es vengui a un preu econòmic”.

Per això, ha recordat que d’acord amb la llei de malbaratament alimentari estatal, a les Balears també es farà feina en el mateix sentit i es promourà també una llei pel dret a l’alimentació a les Balears. «El dret a l’alimentació és bàsic i volem que el conjunt de l’alimentació tingui accés a una alimentació de qualitat, i reduir, així, problemes com el de l’obesitat infantil i la diabetis, entre altres», ha recordat.

A l’stand de la conselleria hi ha una mostra de productes amb marca de qualitat de totes les Illes/CAIB

En aquesta edició de la fira, a més, el sector primari, a través de la conselleria, comparteix espai amb centres de Formació Professional, que realitzen demostracions culinàries, juntament amb l’Associació de Cuiners Afincats a les Illes Balears (ASCAIB) i de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). Els productors presents a la fira proporcionen el producte per a l’elaboració de les receptes.

Al llarg dels tres dies, a l’estand hi haurà representades les següents entitats: APAEMA (Es Garrover de Mallorca, Granola sense nom, Ecoayreflor i Cervesa Forastera), Agromallorca, DO Oli de Mallorca i DO Oliva de Mallorca, Pebres Butxí, Galletes Forn de Sa Plaça, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears (Ametlla i Oli de les cooperatives de Mallorca, confitures de la Cooperativa Agrícola de Porreres, productes de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller, ametlla de la Cooperativa de Sant Antoni d’Eivissa i formatge de la cooperativa COINGA de Menorca), Vi de la DO Pla i Llevant (Celler Butxet), Vi de la IGP Vi de la Terra Mallorca (Bodega Santa Catarina, Bodega Son Vich de Superna, Bodega Castell Miquel, Bodega Vino de la Isla i Bodega 7103 Petit Celler), Flor de Sal Es Trenc, CBPAE (Mima Terra Infusión Mediterránea, Xocolates Maüa, Figues Seques, Cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca/Mè ecològic, Cafès Bay i Bodega Ca’n Rich d’Eivissa) i Sobrassada de Mallorca.

La formació dels joves, a través de la FP, clau pel sector de la restauració

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assistit també a la inauguració d’aquesta sisena edició que enguany té el turisme sostenible com a fil conductor i dona suport a empreses i projectes que ajuden a millorar les nostres illes. Durant la seva intervenció, Francina Armengol ha agraït al sector de l’hoteleria i la restauració “el gran esforç fet durant els dos anys tan durs de pandèmia, en els quals hem treballat braç a braç perquè aquest sector no morís, al contrari, es posicionés i potenciés com a motor econòmic de present i de futur per a les Balears”. La presidenta del Govern ha lloat els resultats aconseguits. “Tenim un sector econòmic d’excel·lència en l’àmbit nacional i internacional”.

“Els joves cuiners que es formen als instituts de Formació Professional de les Illes Balears són el futur d’un dels sectors més importants”, diu Armengol /CAIB

Després de les paraules d’inauguració, s’ha duit a terme un recorregut per la fira professional d’hoteleria i turisme. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, han visitat l’estand que comparteixen per primera vegada. L’objectiu d’aquesta col·laboració és fer valer la importància del producte local i l’economia circular. D’aquesta manera, el producte, la formació i l’oferta gastronòmica s’uneixen per promoure un dels sectors més importants de les Illes Balears.

Enguany, seran presents a l’estand un centenar d’alumnes i una vintena de docents de formació professional, alumnes i professors dels cicles de Cuina i Gastronomia; de Serveis en Restauració; de Forneria, Rebosteria i Confiteria, i del Curs d’especialització de forneria i brioixeria de l’IES Calvià, del CIFP Juníper Serra (Palma), de l’IES Guillem Colom Casasnoves (Sóller), de l’IES Puig de sa Font (Son Servera), de l’IES Alcúdia i de l’IES Josep Sureda i Blanes (Palma).

Els alumnes i els professors donaran a conèixer els estudis i les possibilitats que ofereix la formació professional.També hi haurà personal de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), que informarà sobre el procés d’avaluació de competències, a través del qual els professionals del sector poden convertir la seva experiència.

HORECA Menorca i Eivissa

Una altra de les novetats d’enguany és la participació en la primera edició d’HORECA Menorca de l’IES Maria Àngels Cardona (Ciutadella), amb els seus alumnes i professors de la família professional d’hoteleria i turisme. Es du a terme el 22, 23 i 24 de març de 2023.

De la mateixa manera, i seguint amb la bona acollida que va tenir la primera edició d’HORECA Eivissa l’any passat, els centres de formació professional d’Eivissa que participaran en aquesta edició del 2023 són l’IES Balàfia (Sant Llorenç de Balàfia), l’IES Sa Serra (Sant Antoni de Portmany) i l’IES Isidor Macabich (Eivissa). Es du a terme el 8, 9 i 10 de març de 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa