Balears Vadevi
Josep Juhé és el millor sommelier de Balears

Nova edició del Campionat de Sommeliers de Balears que organitza l’ABS i que enguany s’ha fet a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) i a porta tancada a causa de les restriccions sanitàries. En aquest cas el primer classificat ha estat el sommelier Josep Juhé, del restaurant Zaranda de Fernando Pérez Arellano, que ha aconseguit la màxima puntuació en el conjunt d eproves del campionat, En segon lloc ha quedat Pere Gost, del restaurant Can Simoneta i els dos finalistes han estat Ángel Ruiz, del restaurant Morrofino i Alessio Fioro, del restaurant Zuma, d’Eivissa.

Organitzadors i participants guanyadors, a la foto de família a l’Escola d’Hoteleria/ABS

A la fase final del campionat han optat quatre sommeliers que han estat sotmesos a sis proves diferents. Al matí es va fer la fase privada en la qual els concursants hagueren de contestar 60 preguntes sobre vins de tot el món. A la tarda i de manera pública escometeren les cinc proves restants: la descripció d’un vi blanc i un negre; identificació de tres vins servits en copa negra; preparar un maridatge per a un menjar en la qual es proposen diversos plats en el qual concursant té llibertat per a triar vins locals o internacionals; forma adequada de servir un vi i, finalment, una prova sorpresa consistent a distribuir un màgnum de cava en 17 copes en les quals ha d’haver-hi la mateixa quantitat de vi, amb la possibilitat de només una rectificació.

“La prova escrita va ser d’un nivell molt i alt, i la veritat és que ens vaig desanimar molt, pensava que estava a la corda fluixa”, comenta Juhé a Balears Vadevi. Tot i així, superada la part teòrica, va poder pujar a l’escenari per enfrontar-se a la resta de proves. “No és el primer cop que hi concursava, i a l’escenari sabia una mica per on moure’m; tot i així, els nervis sempre hi són perquè t’exposes al jurat, al públic…”, diu el sommelier. Així que “no queda altra que intentar mantenir la calma mentre repasses mentalment alguns dels vins que podràs incloure en la prova del maridatge o repassar els descriptors dels vins”.

Josep Juhé fa de sommelier al restaurant Zaranda, de Fernando Pérez Arellano, que té una estrella Michelin i que es troba situat a l’hotel Es Príncep, de Palma. L’any 2020 ja havia aconseguit quedar segon en aquest mateix campionat de Balears, darrera la sommelier Julianna González.

Estic content, dirà el recent millor sommelier balear, però m’he despertat sent el mateix que ahir”, diu rient. “Està clar, afegeix, que és una fita que queda gravada en el temps, i que això et posiciona i et dona a conèixer, però malgrat pugui tenir més projecció i em puguin oferir alguna altra oferta de feina, sóc conscient que a les Balears hi ha molt bons sommeliers i que aquí no hi competíem tots”, comenta.

Ara Juhé representarà a Balears en el campionat d’Espanya de sommeliers, que es farà en el marc de la 35ena edició del Salón Gourmets (SG) del 25 al 28 d’abril a IFEMA Madrid i en el qual també hi podrà participar el segon classificat.

“Aprofito l’estona de passejar la meva filla, que aviat farà un any, per llegir el mòbil, repassar apunts… Intento estudiar una o dues hores al dia perquè hi ha molt de contingut per recordar i memoritzar”, comenta Juhé. “I aquesta capacitat i coneixement és el que has de demostrar al campionat. Estic molt animat amb el repte”, conclourà.

Recordem que l’any passat, el millor sommelier de l’Estat va ser el mallorquí Gabriel Lucas, representant de les Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa