Balears Vadevi
Llibres, vins solidaris i experiències per als regals de Reis 2023

Per aquells que encara cercau alguna cosa per demanar als Reis Mags d’Orient o tengueu pendent fer un obsequi d’aquells que no es tornen aquí teniu un parell de suggeriments que seran bons de trobar i agradaran segur. Per començar tres llibres que a més de donar-vos molta informació sobre la cultura gastronòmica de Mallorca ens aporten coneixements sobre altres qüestions relacionades.

El llibre ens acosta a la cultura i la cuina popular de Mallorca a través de les rondalles/Cedida

La cuina de les Rondaies Mallorquines, Caterina Valriu / Paula Valriu / Bàbara Sagrera,  Disset edicions

La cuina de les rondaies mallorquines és una obra que s’acosta a la cultura i la cuina popular de Mallorca a través de les rondalles. Perquè en aquestes històries estan reflectits la fantasia humana i els costums de l’illa, per això sovint s’esmenta el delit de menjar i es nomenen els plats més gustosos de la cuina local. En el volum, conviuen els menjars de reis —com l’arròs «engorgat» o les porcelles rostides—, amb plats més quotidians com les «sopes», les faves, el pa i les olives. És un veritable estudi sobre l’alimentació en les rondalles, amb trenta-cinc receptes que van acompanyades amb els textos que les esmenten i un grapat de dites i cançons que es relacionen. Un tast de cuina, cultura popular i fantasia en un sol volum.

La cuina com experiència enriquidora i saludable/Cedida

Senzill, sa i bo, Margalida Munar, El Gall Editor

La investigació sobre alimentació i nutrició avença cada dia i seguir les propostes dels experts pot ser un factor decisiu per a la nostra salut. Les propostes d’aquest llibre són fer un menjar: SENZILL perquè es fa amb pocs ingredients. SA, perquè es fa amb aliments de temporada i amb les coccions mes sanes. BO per al paladar, perquè es cuida el gust en tot moment! BO per al planeta, perquè amb la previsió del menú setmanal, s’evita tudar menjar. I com a hàbit més saludable encara tenim el de cuinar i menjar junts sempre que puguem. És tan bo i necessari per als infants i joves com per a les persones adultes. Aquest llibre ens proposa fer els preparatius junts, engrescar-nos, cuidar aquest temps i passar gust. Aquest treball compta amb multitud de receptes.

Les arrels del cultiu de l’olivera i l’elaboració de l’oli a Mallorca/Cedida

L’oli de Mallorca. Dos mil anys d’història, vint anys d’excel·lència, de Joan Mayol.

L’olivera és l’arbre emblemàtic de la Mediterrània. Basta veure la llista de països que l’han adoptada com a arbre nacional. A la Mediterrània, bressol de la civilització occidental, l’olivera aporta un aliment de qualitat (olives i oli) altament saludable, un valor econòmic (milions de jornals de feina, bé valuós de comerç i d’exportació) i, fins fa no res, un combustible per a il·luminació.

El llibre de Joan Mayol ressegueix aquesta intensa relació de l’olivera amb el clima i les societats mediterrànies, que es tradueix en un important paper d’aquest conreu en els nostres territoris (olivars de muntanya, oliveres difuses, per aprofitar indrets que difícilment suportarien altres cultius, avui olivars intensius d’elevada productivitat…) i que va de segles enrere, a l’actual Síria, fins a dia d’avui, al nostre entorn més immediat i amb el reconeixement internacional de l’oli de Mallorca.

El vi com excusa

Si cercau un vi per regalar, feis una opció solidària a favor de la Fundació Aproscom amb la compra del Tèntol, el vi que ha fet el celler Pere Seda per aquestes festes. Els preciosos dibuixos de les etiquetes els han fet integrants de la pròpia fundació, i l’il·lustradora Sònia Santandreu els ha adaptat creant aquestes sis petites meravelles que trobareu a les distintes etiquetes del vi. Enguany es tracta d’un cupatge de distintes varietats de raïm i de distintes anyades.

I per iniciar-se en el plaer del vi, vos proposam un regal diferent: Un curset de la mà del sommelier Toni Fernández organitzat per Licors Moyà. Per un preu raonable us oferiran les claus bàsiques per conèixer l’elaboració i la criança del vi, com es fa un tast, el servei i els maridatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa