Balears Vadevi
Llúpol de Manacor, 100% km 0, per fer cervesa de temporada

Acaba l’estiu i és el moment de collir el llúpol, ingredient imprescindible per elaborar la cervesa. En aquest cas, la cervesera Brusca BrewPub, de Manacor, opta per un llúpol fet a la mateixa contrada manacorina i per un productor que mereix tota la confiança dels cervesers. La collita i la separació de la flor de la planta s’ha convertit en una festa al local dels ‘brusquers’. Hem aprofitat l’avinentesa per conèixer més detalls sobre la preparació de la cervesa i sobre els projectes dels propietaris del molí, Toni Gelabert i Neus Llopis.

Una jornada de portes obertes que ja té tradició/Brusca BP

Com va anar la jornada de portes obertes? En que va consistir?

Aquest ja és el tercer any que elaborem una cervesa amb llúpol fresc de Manacor. Els dos primers anys ens vàrem ajuntar amics per poder fer la feina de separar les flors de les fulles. Enguany vam decidir fer-ho obert a tothom. La gent va poder venir a veure el llúpol acabat de collir, a ajudar a separar les flors i veure com elaboràvem la cervesa.

Miquel Grimalt, de Manahop, és el proveïdor de llúpol de la cervesera manacorina/BruscaBP

I la collita de llúpol d’enguany, ha estat bona? Com de bona? Donau-nos dades…

El llúpol el cultiva en Miquel Grimalt amb la marca Manahop. Com cada any, n’hem fet un seguiment conjunt amb Brusca per controlar el procés de maduració i decidir el moment idòni per collir-lo. La collita està sent molt bona, tant per producció com per qualitat.

Què se’n fa ara, amb aquesta collita? Es guarda, s’elabora directament…?

Una part de la collita de llúpol l’hem utilitzada per fer aquesta cervesa de temporada. La que no s’utilitzi ara en fresc s’asseca i s’envasa per ser utilitzada durant l’any fins que torni la següent collita.

Quina producció de cervesa pensau que en sortirà?

D’aquesta cervesa n’estem elaborant un lot d’uns 450 litres.

El llúpol fresc serveix per fer la cervesa de temporada/Brusca BP

Com definirieu el llúpol fet a Mallorca? Sembla el fet a altres llocs o presenta matissos propis? Quins?

És una pregunta molt interessant i difícil de contestar. Ara mateix estem en un proccés d’aprenentatge i experimentació total. En Miquel de Manahop ens comenta que està veient que hi ha varietats que s’adapten molt millor del pensat, i d’altres que teòricament hauríen de funcionar millor no acaben d’adaptar-se.

Quins altres ingredients necessitau per fer la vostra cervesa artesana i que encara no produiu autonomament?

Una cervesa porta sempre de base aigua, malt, llevat i llúpol. En el que s’està treballant actualment és en produir a Mallorca ordi adequat per elaborar cervesa. A Menorca la cervesera Grahame Pearce ja fa anys que fa proves. Una vegada aconseguit un ordi que compleixi els requisits de qualitat necessaris, que no és fàcil d’aconseguir amb varietats locals, el següent punt crític és el procés de maltejat. Aquest requereix de maquinària específica que implica una inversió important i difícil d’amortitzar amb la producció actual de cervesa de Mallorca.

El que sí que es pot fer és enviar el cereal a Catalunya o Italia, que allà es faci el maltejat i tornar-ho a portar aquí. Aquesta opció, com tothom es pot imaginar, és poc sostenible medioambientalment i econòmicament.

A la vista de com ha anat, quina serà la propera passa en el projecte de Brusca?

Ara estem en un moment de l’any molt intens, ja que se’ns ajunta la cervesa amb llúpol fresc amb les cerveses que elaborem amb raïm o altres fruites. A més a més, enguany farem moltes més elaboracions utilitzant varietats de raïm diferents i també hem ampliat la quantitat de botes per envellir-les. Properament, tindrem moltes novetats disponibles al nostre restaurant de Manacor.

Més notícies
Les cerveses artesanes són protagonistes a l'antic molí fariner /Brusca Brewpub
Miquel Gelabert & Miquel Gelabert, cerveses i gastronomia a Brusca Brewpub
Un tast i un sopar maridatge enceten l'agenda de la cervesera per aquest estiu
La cervesa hereta el color del Pinot Noir/Brusca Brewpub
Cervesa feta amb malta i most de raïm, la novetat de Brusca Brewpub
Miquel Gelabert i Neus Llopis presenten una 'Ale' de temporada fruit de l’experimentació amb Pinot Noir

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa