L’organizació Euro-Toques, que va néixer l’any 1986, fundada per Pierre Romeyer, Paul Bocuse, Juan Mari Arzak i Pedro Subijana per defensar el patrimoni culinari europeu, està renovant la seva cúpula en l’àmbit espanyol i ha elegit a la xef mallorquina Maca de Castro com a nova presidenta en substitució d’Andoni Luis Adúriz. És la primera vegada que la presidència surt d’Euzkadi i que recau en una dona, segons ha destacat aquesta organització de la qual, només a Espanya, en formen part 800 cuiners.

La notícia ha estat molt ben rebuda pel sector que ha destacat la professionalitat de De Castro, al capdavant del seu negoci de restauració a Mallorca. No debades, Maca de Castro ha aconseguit el reconeixement dins i fora de l’illa amb la concessió d’una Estrella de la Guía MICHELIN 2022, una Estrella Michelin Verda i tres Sols en la Guia Repsol.

Una professional compromesa i de conviccions fermes
En el seu discurs, De Castro s’ha compromès a donar major protagonisme a aquelles comunitats que no són tan visibles en el món de la gastronomia amb l’objectiu que «el focus segueixi canviat de persona i també de llocs», més enllà “de l’excel·lència del País Basc”.
La nova presidenta d’Euro-Toques Espanya ha destacat la tasca i el bon paper que fan les dones en aquest món fins ara molt masculinitzat. “Les dones estan molt presents”, ha dit, en un sector que està sotmès a una constant evolució “va molt de pressa i ha canviat totalment en les últimes dues dècades”, ha afegit. La xef ha encoratjat els més joves a seguir fent feina de valent, afirmant que la unitat els donarà a tots els professionals del sector la força necessària per superar els principals reptes, “per continuar estant en els primers llocs mundials, serem més forts si estem units”, ha dit De Castro. Finalment, ha demanat als seus col·legues de professió “crear comunitat per a enaltir el patrimoni culinari i l’excel·lència del nostre país“

Maca de Castro sempre s’ha decantat per incloure el producte local i de temporada en la seva carta fins al punt que va ser dels primers cuiners a tenir horta pròpia d’on nodria la seva cuina pel restaurant El Jardín, d’Alcúdia. “La gastronomia demana formació i un sector primari fort”, defensava de Castro en una entrevista concedida al Balears Vadeví en ocasió de la seva participació al Forum Gastronòmic de San Sebastián.