Mallorca serà present lasetmana que ve en la fira gastronòmica Madrid Fusión per a reivindicar la qualitat de la seva cultura gastronòmica i el seu producte local de primer nivell. Es tracta de la XXIII edició d’aquesta fira de referència internacional que se celebra del 27 al 29 de gener i en la qual l’illa comptarà amb un estand propi que ha duplicat la seva grandària respecte a edicions anteriors, a través del Consell de Mallorca-Fundació Mallorca Turisme.
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, encapçalarà la delegació mallorquina amb la finalitat de donar suport al sector i afavorir la generació sinergies entre la indústria de l’alimentació, la de la restauració i el turisme.
Galmés ha destacat durant un acte que ha tingut lloc aquest dilluns en La Misericòrdia de Palma, amb motiu de la presentació del programa d’actes, que “la Fira Madrid Fusión és una gran oportunitat per donar suport al sector gastronòmic de la nostra terra i promoure la generació de sinergies entre la indústria de l’alimentació, de la restauració i el turisme. Mallorca comptarà amb un programa molt atractiu i variat que inclourà presentacions, master class, i degustacions amb l’objectiu de mostrar al món la rica diversitat de la nostra oferta culinària”.
“Sent conscients que es tracta del congrés gastronòmic més important del món i que la restauració és un sector a l’alça, el Consell de Mallorca ha decidit apostar i augmentar la nostra presència per posicionar el nostre producte local i la nostra gastronomia a tot el món. Perquè el producte local i la gastronomia mallorquina són precisament aquells valors que ens identifiquen com a poble, que ens fan únics, que reflecteixen el nostre patrimoni històric i cultural, i que volem potenciar en aquesta legislatura”, ha afegit.
Més espai per mostrar gastronomia, rebosteria i cocteleria
En aquesta línia, l’edició 2025 suposa un important avanç en la presència de Mallorca en aquesta trobada, ja que ha incrementat la seva presència en la fira, amb un estand de 150 m², el doble que en edicions anteriors, on es donaran a conèixer alguna de les claus que identifiquen la gastronomia i el producte local. Així, Mallorca comptarà amb un programa variat que inclou presentacions, masterclasses i degustacions, amb l’objectiu de mostrar la rica diversitat de la seva oferta culinària.
L’esdeveniment s’organitza en col·laboració amb ASCAIB (Associació de Cuiners Establerts a les illes Balears), que ha dissenyat una programació centrada en productes emblemàtics de l’illa com la sobrassada, l’ensaïmada i altres productes tradicionals.
Els assistents a la fira podran gaudir d’elaboracions de xefs mallorquins, com Javier Hoebeeck, de Fusió 19 Gastronòmic (1 estrella Michelin), Marta Rossell, de Sal de Cocó; Miguel Calent, de Ca Calent i Cuit; Pep Trías, de Pastisseria Trías; Jordi Cantó, restaurant Sa Clastra; Ariadna Salvador, de Ninumá; Andrés Benítez, Restaurant Botànic; Lluís Pérez, Pastisseria Llúis Pérez; Andreu Genestra, restaurant Andreu Genestra, (1 estrella Michelin); Irene Martínez, restaurant Nus; Juan Pinel, restaurant Àtic; Cati Pons, restaurant els Fogons de Plaça. Com cocteleros: Yoselyn Antequera, Guiuseppe Marchisella, Laura Pelarda, Sonia Pou, Ángel David i Gabriel Ramon.
L’estand de Mallorca comptarà amb la col·laboració de coexpositors de renom, entre ells la DO Binissalem, els olis amb DO Oli de Mallorca, la IGP Ametlla de Mallorca, Flor de Sal i la Sobrassada de Mallorca IGP, tots ells productes representatius de l’illa que acompanyaran l’oferta gastronòmica en la fira.
D’aquesta manera, Mallorca mostrarà tots els aspectes de la seva gastronomia, un element fonamental per a ressaltar la riquesa i diversitat dels sabors mediterranis, intrínsecament vinculats a la història i cultura de l’illa. El protagonisme el prendran els productes autòctons, com la sobrassada, l’ensaïmada o l’oli d’oliva, fins a les elaboracions tradicionals que combinen ingredients frescos i de temporada. Cada plat que es presenti contarà una història de tradició, paisatge i cultura, destacant la qualitat dels productes locals i la seva capacitat per a fusionar-se amb les tècniques més innovadores.