No podem dir que la collita d’Estrelles Michelin d’enguany hagi estat magra, però si es pot dir que ha estat decebedora. En el conjunt de les Illes Balears no tan sols no s’ha pogut augmentar el nombre d’aquestes distincions sinó que al contrari, se n’ha perdut una dels 12 que hi havia. En una gala que s’ha fet enguany a Múrcia, Mallorca veia confirmades 11 de les Estrelles Michelin que ja ostentaven els distints establiments reconeguts anteriorment a l’Illa. L’únic amb dues estrelles és Voro, a Canyamel, i mantenen la que ja tenien Sa Clastra de l’hotel Castell Son Claret des Capdellà, Béns d’Avall a Sóller, És Fum de Calvià, Fusió 19 a Platja de Muro i Maca de Castro situat en el Port d’Alcúdia. Palma manté les dels restaurants de Marc Fosh, Zaranda i Dins Santi Taura. Andreu Genestra a Capdepera, també conserva la categoria.
La baixa a la llista dels guardonats d’enguany és la del restaurant del xef Adrián Quetglas de Palma, que no ha pogut renovar la distinció en l’edició del 2024 i, per tant, queda exclòs de la Guia de 2025.
Quant a les Estrelles Verdes, que distingeixen els establiments per la seva sostenibilitat, mantenen la categoria Andreu Genestra, el solleric Bens d’Avall i el de Maria Solivelles, a Caimari, Ca na Toneta.
Eivissa: no news, good news
A Eivissa mantenen el seu estrellla Michelin La Gaia i Omakase by Walt; a Sant Antoni de Portmany ho fa És Tragón; en Es Canar, Etxeko Eivissa; i a Sant Josep de sa Talaia, Unico.
La gala presentada per la periodista Ainhoa Arbizu va comptar abans de començar, en la catifa vermella, amb la cuinera i exconcursant de MasterChef, María Morales, que va ser l’encarregada de donar la benvinguda als convidats a la cerimònia. L’arrencada de l’esdeveniment va tenir un destacat reconeixement a tots els cuiners i cuineres del país que es van bolcar amb els municipis de València, afectats per la DANA, preparant plats de menjar tant als veïns afectats com a tots els voluntaris. La directora general de Michelin d’Espanya i Portugal, Mari Paz Robina va agrair a la Regió de Múrcia la càlida rebuda, destacant la gran feina que fan «els grans professionals que té el sector de la restauració i treballadors de la seva excepcional horta».