Balears Vadevi
Maria Antònia Garcías: “La Serra de Tramuntana ha de mantenir l’essència”

La Serra de Tramuntana de Mallorca està que bull de projectes que demostren que funciona com una comarca plena de vida que mira al futur. Projectes com l’Ecoregió que impulsen distintes associacions de producció ecològica, o el segell que ha anunciat el Consell de Mallorca per distingir els productes elaborats en aquesta comarca emparada com Patrimoni de l’Humanitat de l’UNESCO. Tot plegat, són una mostra de l’interès que hi ha en oferir un futur als que viuen i treballen a la Serra de Tramuntana.

Maria Antònia Garcías, consellera de Territori de Mallorca, està darrere aquest projecte del distintiu, que es presentarà el mes de setembre i al qual la presidenta Catalina Cladera ha animat els productors a sumar-s’hi.

Fa cinc anys que el Consell de Mallorca treballa aquest tema. Com ho fa, i per què?

La passada legislatura es va iniciar aquest projecte que ha aconseguit veure la llum ara, però cal dir que des dels orígens estava plantejat. El pla de gestió de la Serra de Tramuntana de l’any 2010 ja parlava del “desenvolupament d’una marca comú en tota la comarca vinculada al turisme cultural, gastronòmic i de natura”. Ara ho hem fet possible. No ha estat senzill trobar una fórmula que s’ajusti al que necessitam i a la normativa estatal i europea.

Els productors de la Serra de Tramuntana són molt diversos. Es fa oliva i oli, cítrics, la ramaderia extensiva, però també artesania i altres. Pensau que el segell que s’està “cuinant” podrà identificar tots i cada un d’aquests productes? Com?

L’objectiu és que se sumin al distintiu totes les persones, entitats i institucions que d’una forma o una altra forma col·laboren en la preservació del paisatge cultural que defineix la Serra de Tramuntana. Aquest mes de juliol hem iniciat la campanya d’adhesió amb productors i transformadors. A la presentació de la campanya varen venir més de 50 pagesos. Al setembre es posarà en marxa amb la resta dels agents implicats: restauradors, botiguers, hotelers, gestors i propietaris de possessions d’edificis emblemàtics i altres elements patrimonials, guies, monitors, dinamitzadors culturals, de natura i turístics, i empreses i entitats que contribueixen a preservar o difondre el paisatge Serra de Tramuntana.

El distintiu partirà del conegut logo del Consorci Serra de Tramuntana patrimoni Mundial de l’Unesco amb alguns canvis i adaptacions als productes o serveis.

Ara s’ha obert un termini per l’adhesió dels productors, quina resposta heu tengut arran de la presentació?

Estam molt satisfets per la implicació del sector. Són un element clau i imprescindible, sense el qual no podem tirar endavant aquest projecte. Hem escoltat els seus dubtes i hem pres bona nota del seus plantejaments. Sabem que ha de ser una iniciativa molt participada i que hem d’adaptar-la a les necessitats que ens trobem per fer entendre que produir o transformar segons quins productes a la Serra és més complicat i suposa més despeses que a altres bandes de Mallorca i també que comprar productes o fer servir els serveis que han obtingut el distintiu Serra de Tramuntana significa col·laborar en la seva preservació

Berenar a la presentació del distintiu pels productors de la Serra de Tramuntana/Cedida

En ocasions s’ha parlat de la massificació de la Serra de Tramuntana i dels problemes que això provoca en el manteniment del medi. Com s’ha de fer la gestió d’un espai que atreu tanta d’atenció i interés i la necessitat de servar el patrimoni a l’hora que es mantenen els usos tradicionals de la comarca?

El manteniment de les explotacions agrícoles és totalment necessari perquè la serra de Tramuntana pugui mantenir la seva essència. A més del distintiu el Consell, fem feina per impulsar la reactivació econòmica de la Serra de Tramuntana. Tenim un projecte pilot de recuperació agrícola de terres que tornaran a ser productives en Banyalbufar i Estellencs. Cal recordar que és l’agricultura la que configura la Serra de Tramuntana, la que li ha atorgat la seva identitat. La Serra ha estat guardonada per la Unesco Patrimoni Mundial de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural, precisament pel resultat de segles de transformació que han duit a terme els seus habitants que cercaven la productivitat d’un terreny complicat de cultivar.

Com ha de ser la Serra de Tramuntana del futur?

La posada en marxa del Distintiu inicia un camí de futur, ja que els que estiguin adherits han d’adquirir uns compromisos a complir en els pròxims anys que van dirigits cap a l’increment de l’agricultura ecològica, la incorporació de les energies renovables, el manteniment o renovació de les varietats tradicionals i l’ús de matèries primeres de proximitat, entre altres compromisos a assolir al llarg dels tres primers anys.

Com hem de protegir la Serra de les agressions que planteja el canvi climàtic, la massificació i l’urbanització?   

Des del departament de Territori durant aquesta legislatura una de les feines més intenses que hem fet i en les que hem treballat endinsant-nos a molta profunditat per fer la modificació número 3 del Pla Territorial de Mallorca, s’ha revisat de forma exhaustiva i al detall tot el sòl urbà, urbanitzable o de desenvolupament urbà de Mallorca amb criteris de paisatge i de canvi climàtic.

Necessitam adaptar-nos a la realitat del segle XXI, en la qual l’emergència climàtica ens obliga a fer tot el possible per tenir municipis més habitables, més verds, sense l’efecte illa-calor. En aquest sentit, la modificació número 3 del PTI estableix que els nous espais lliures públics tindran un mínim del 50% de superfície permeable i vegetació autòctona. Una altra mesura interessant introduïda amb criteris de paisatge és actuar en els terrenys de sol urbà amb pendent de més del 50% que han de preservar de la part que no ocupen, el 50% en estat natural.

D’altra banda, la modificació del PTI número 3 també du a terme una reducció de la previsió de creixement del 5,45 al 3,22%. El sòl és un bé escàs que cal preservar. Era necessari avaluar les estrictes necessitats de creixement per garantir la sostenibilitat. Un concepte que encara té més importància a la Serra de Tramuntana, un autèntic tresor de Mallorca.

També m’agradaria destacar la feina que fa el Consell per desenvolupar la futura Llei Serra de Tramuntana, amb un procés participatiu molt important en el qual s’ha convidat a institucions, entitats i experts a participar, més de cent persones han fet aportacions i també s’ha dut a terme un procés participatiu amb tots els ajuntaments de la Serra. Una normativa que preveu atendre a les necessitats presents i futures d’aquest territori.

I un darrer apunt, vull destacar les activitats que s’organitzen des del consorci que van des de les visites a les possessions emblemàtiques, tastos de productes o rutes guiades que són una oferta cultural, i gastronòmica que permet a locals i visitants conèixer i estimar la Serra de forma respectuosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa