Balears Vadevi
Maridatges literaris, la nova aventura dels vins de Pla i Llevant

Una vegada superat i sobreviscut el cicle festiu que abasta de Nadal a Sant Sebastià, la DO Pla i Llevant torna a posar en marxa les iniciatives adreçades a difondre els vins emparats en la denominació d’origen. Així, els dies 22 i 23 de gener, a la Sala d’Actes de La Misericòrdia, a Palma, comença un cicle de Tasts i Vinificacions a càrrec de l’enòleg Andreu Oliver i dia 8 de febrer enceta un nou cicle de maridatges, en aquest cas maridatges literaris, en combinació amb el restaurant Cuit, del xef Miquel Calent, situat a Palma.

Així, el cicle té com primer protagonista ‘La cuina de Pepe Carvalho’, de Manuel Vázquez Montalbán, i el celler Can Majoral. L’autor de la sèrie Pepe Carvalho, Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939- Bangkok, 2003) escriptor prolífic: periodista, novel·lista, poeta, crític, hi abocà en aquest llibre tots els seus coneixements gastronòmics d’aquests llibres s’han extret els maridatges.

Un menú amb referències al millor noir de Vázquez Montalban

El “Bocadillo de la señora Paca”, diu així Vázquez Montalbán, al “Laberinto griego”: “Biscuter le esperaba con un bocadillo de pescado frito, berenjenas, pimientos y pan con tomate. Era el bocadillo Señora Paca que Carvalho había perfeccionado en homenaje a su abuela” . Aquesta primera proposta anirà maridada amb el Butibalausí blanc, un vi fet de Premsal amb aportació de Parellada i Chardonnay. Fermentat en dipòsit d’acer i reposat uns mesos amb les mares.Aroma intens a fruites blanques i cítrics amb tons d’herba. Bona acidesa i llarg en boca

Cada relat protagonitzat per Carvalho conté una referència gastronòmica /DOP Pla i Llevant

Seguiran una Seques amb botifarra per retre homenatge a “Historias de fantasmas”, on diu: Un restaurante de carretera. Caminones y coches, trajín tres la barra, hormigueante, fàbrica de comida, barata, con una cierta dignidad en los olores. – Marchando una de secas con botifarra”. El maridatge serà amb Capgiró negre, monovarietal de giró negre, recentment aprovat. Vi d’anyada 2022. Intensament aromàtic a fruites negres, vegetals i herbacis. Dona graduacions elevades.

Arròs amb bacallà i sobrassada, trobat a “Tatuaje”: “Podía hacer un excelente arrozde bacalao, plato que le encantaba a Charo. Dentro de una fiambrera encontró sobrassada. Una rodaja de este embutido comulga bien con el resto de integrantes del arroz”, maridat amb Galdent, vi blanc. Un monovarietal de viognier amb maceració amb les pells abans de la fermentació. El most en flor fermenta en botes noves de roure francès. Descansa 6 mesos amb les mares i un any en botella. Aromes complexes i intensos.

Braç de me a la Périgord, de “La soledad del manager” “Si volviera a armarse otra guerra civil, se irían a Burgos. Y tú, Pepe Carvalho, dónde coño, te irías? A Vallvidrera a hacerme una espalda de cordero a la Périgord”. Aquest plat de carn s’acompanyarà amb el negre Turgent, 100% syrah amb maceració amb el capell submergit durant tres setmanes. Fermentació en botes de roure francès durant 12 mesos, Vi de gran tenacitat. Aromes a espècies, cuiro i sucre cremat.

I a les postres: Profiteroles i terrina de taronja al Marnier. Aquesta referència la trobam a “El delantero centro fue asesinado al atardecer”: “Temía a Charo cuando se envalontanaba y le salía la sureña de juerga que llevaba dentro.  ¿Qué tenemos de postre? Pues por ejemplo profiteroles o la terrina de naranja al Marnier. El maridatge serà amb Vinblanc, vi bullit, dolç. El most abans de fermentar es posa en una caldera al foc i es va evaporant l’aigua i es concentra el sucre.

La cita és dijous, 8 de febrer, 2024. A les 20 h. Reserves: cancalent@cancalent.com.Preu: 50 euros. I el mes de març, es prepara un altre maridatge, aquest amb la figura de George Sand i el Chateau de Nohant.

Més notícies
Cada maridatge es prepara dies abans. Tolo Gelabert, a la sala, Miquel Gelabert, a la cuina, i Mireia Oliver, que fa la proposta dels vins/Cedida.
Can Majoral tanca, de moment, el cicle de maridatges a Can March
Nou cellers de la DO Pla i Llevant han harmonitzat els seus vins amb la cuina de Miquel Gelabert aquesta temporada
Miquel Gelabert estrena els maridatges de Miquel Calent per la DO Pla i Llevant
El xef més mediàtic de Balears proposa un vi del celler de Manacor a cada una de les seves creacions culinàries

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa