Balears Vadevi
Matthieu Pichenot defensa l’agricultura circular també per a la vinya, des de Biniagual

Matthieu Pichenot, francès de 38 anys, actualment enòleg, gerent i director tècnic del celler Biniagual  i de tota la finca del mateix nom s’ha deixat entrevistar per Balears Vadevi. A poques setmanes del seu aterratge en aquesta nova feina ja ha comprovat com encaixa el seu projecte vital i professional amb els objectius del celler. Aqui podrà combinar les seves passions per la viticultura i també l’explotació agrícola i ramadera. Tot ajuda per fer dels vins de Biniagual, uns vins singulars. Pichenot és diplomat en enologia i enginyer en viticultura i enologia. Ha estat 6 anys e nòleg i responsable del celler Domaine Gayda a Llenguadoc, un celler pioner en viticultura ecològica en el que ha elaborat vins amb reconeixement internacional. Els darrers tres anys ha estat el responsable tècnic i en òleg del celler Chateau de Lastours.

Ara inaugura una nova etapa professional i farà equip amb José Luis Seguí i Isaías Curiel, que ja fa molts anys que elaboren els vins d’aquest celler. La Finca Biniagual a més a més de celler és una explotació agrícola amb 170 hectàrees. Abarca 34 hectàrees de vinya, plantacions d’oliveres, cítrics i fruits secs, cereals i farratge i un ramat de 300 ovelles. L’agricultura està inscrita a la Producció Integrada, un sistema que garanteix una producció sostenible dels aliments mitjançant la utilització preferent de tècniques respectuoses amb el medi ambient.

El clima de Mallorca no és res nou per l’enòleg francès, que aqui troba similituts climàtiques amb el seu Midi francès original.

Sembla que hi ha una sintonia bàsica, íntima, entre el projecte de Biniagual i el seu propi projecte vital i professional. En què se sustenta? Sintonia és just la paraula que convé. Sempre he pensat que el policultiu, és l’agricultura del passat, però és també la del futur. El model actual de monocultiu intensiu està arribant al seu limit per destruir la biodiversitat. No és ni una moda ni un concepte, és un estil de vida… i és el meu des de nen. Consumir local, sa, de temporada, treballar de la forma més lògica buscant limitar el recurs als productes fitosanitaris. En tots els cellers en els quals he treballat he volgut aplicar un sistema d’agricultura circular, però no va ser sempre fàcil començant des de zero. Aquí a Biniagual vaig trobar la situació ideal. Conviuen ovelles, oliveres, ametllers, cítrics, garrovers, cereals…L’única cosa és posar en marxa un sistema que es basa en la complementarietat dels cultius. Usem les nostres llavors per a sembrar adob verd en la vinya i en els fruiters. Compostem els fems de les ovelles per a usar-lo com a adob… A més, per a afavorir la fauna auxiliar sembrem bardisses. Començarem també aquesta primavera amb un projecte d’apicultura amb 5 ruscos d’abelles autòctones. A Biniagual anem més enllà del cultiu orgànic. Perquè no sols es tracta de produir vins sense residus de pesticides, també de restablir la biodiversitat i fer una agricultura sostenible, durable. De fet, avui no tenim certificació ecològica, però treballem de manera transparent i donem a conèixer la nostra filosofia. A Biniagual no s’ha esperat que l’agricultura sostenible es posi de moda. És part de la seva història.  

La concepció que vostè té de l’elaboració del vi, des de la vinya a l’ampolla, coincideix amb el que ara es reivindica i serveix d’element bàsic de màrqueting a Mallorca. Creu que serà una cosa passatgera? No sé si és passatger o durable, però crec que és el bon camí. La diversitat és el resultat de la cerca de l’autenticitat. El concepte de “terroir” va més enllà de la qüestió del sòl i del clima, també integra la tradició i la història. Estic convençut que hem de valorar el que fa que els vins mallorquins siguin únics, i no voler assemblar-los a altres vinyes. La viticultura mallorquina té la seva pròpia història i la seva pròpia identitat. La diversitat de les varietats autòctones és la millor il·lustració d’aquesta tipicitat. No compararé els vins mallorquines i els d’altres vinyes famoses, ni en qüestió de qualitat organolèptica ni de preu. Són vins únics.

En el camp: No pensem ampliar la superfície de vinyes, però posem en marxa un pla de reestructuració buscant mantenir una majoria de raïm autòcton. El Mantonegro es quedaria com a varietat principal i volem fer proves amb més Callet, Giró Ros i Escursac. Després volem seguir amb el policultiu i buscarem ampliar la biodiversitat (bardisses, ruscos…) Sobretot, buscarem reactivar la vida dels sòls, prohibint-nos les herbicides, sembrant adob verd, buscant incrementar la taxa de matèria orgànica… La perennitat de la vinya és avui també una prioritat. Per a enfortir la vinya i preveure les malalties com l’esca, estem canviant la nostra manera de podar aplicant conceptes com la poda “Poussard”, una poda respectuosa que limita les ferides i les necrosis buscant preservar els fluxos naturals de saba.

En el celler: L’objectiu serà d’adaptar la vinificació per a afavorir l’expressió del varietal. Utilitzarem la bio protecció per a limitar l’ús del sulfurós. Igual que en el camp, la biodiversitat microbiològica en el most és la millor eina de defensa i ens procura una gran diversitat aromàtica. D’altra banda, adaptarem la criança limitant a poc a poc el caràcter afustat dels vins. Per això estem estudiant l’opció de criança en fudres de 30HL. En resum, el projecte és produir vins molt especials amb el caràcter propi de Biniagual i que siguin reconeguts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa