Balears Vadevi
Medalla d’or a mig segle d’ofici fent Sobrassada de Mallorca

El Consell Regulador Sobrassada de Mallorca ha fet la seva assemblea anual per a tots els inscrits a la IGP. Una jornada de treball i celebració a la qual hi ha intervengut Tanit Mir, Gerent del Clúster BIOIB, qui va exposar la participació de la IGP en la Xarxa d’aliments de qualitat de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània, així com el projecte d’aquesta Xarxa de potenciar els aliments de qualitat de les Illes Balears mitjançant sinergies entre els diferents participants.

També hi va destacar la intervenció de Miguel Huerta, secretari de ANICE i Manuel Laínez, que han plantejat la problemàtica actual de la indústria càrnia, molt alarmada per l’augment dels costos de producció. A l’increment de l’energia elèctrica, se suma el de les matèries primeres i auxiliars, així com els costos laborals. Una situació que preocupa i molt als elaboradors i explotacions ramaderes que encara es troben en un període de recuperació després de la pandèmia.

Antoni Estrany Siquier i Pep Lluis Munar Masot amb elpresident del Consell Regulador, Andreu Palou i autoritats/IGP Sobrassada de Mallorca

En el decurs d’aquesta reunió es va distingir amb la Medalla d’Or a Antoni Estrany Siquier i Pep Lluis Munar Masot, tots dos amb més de 50 anys dedicats a l’elaboració de Sobrassada de Mallorca i una participació molt activa, per a fomentar el coneixement de la sobrassada i impulsar la qualitat sense oblidar la tradició. Aquest reconeixement l’atorga des de 1995 el Ple del Consell Regulador i té com a finalitat premiar l’esforç realitzat per persones que s’han dedicat a la Sobrassada de Mallorca i que han contribuït al seu desenvolupament i coneixement

El president del Consell Regulador, Andreu Palou ha recordat que aquests dos anys 2020 i 2021 han estat anys difícils en els quals el sector ha aguantat, relativament i amb prou feines, donada la magnitud i impacte sanitari i social de la pandèmia. “La importància de mantenir la qualitat ha quedat manifesta. Al costat d’extremar les garanties de qualitat del producte estrella de Mallorca, potenciarem la promoció del seu coneixement, incloent nous estudis sobre les excel·lents propietats de la Sobrassada de Mallorca, la seva promoció i internacionalització”, ha dit Palou.

A l’augment dels costos de producció afegits a l’habitual cost de la Insularitat, se li afegeix “que la criança de porc negre ha de fer front també a grans pujades dels costos de producció per sobre dels de comercialització. Tot això situa la supervivència del porc negre mallorquí en una tessitura dramàtica, en risc de desaparició”, es va lamentar el president de Sobrassada de Mallorca.

“És necessària una acció decidida des de les institucions de Balears i de Mallorca a favor de la nostra raça autòctona, que constitueix un exponent de sostenibilitat, manteniment del territori, bona cura d’uns animals que creixen en llibertat, i el valor d’una raça autòctona mallorquina que tant va costar recuperar, i que ara es troba en perill quan, paradoxalment, representa els valors de sostenibilitat que avui dia estan en alça en el conjunt Europeu”, va concloure Palou.

 Van tancar la jornada la Sra Paula Valero, Directora General de Polítiques per a Sobirania Alimentària del Govern Balear, el Sr. Jaume Alzamora Conseller de Promoció Econòmica Desenvolupament Local del Consell de Mallorca i el Sr. Andreu Palou Presidente de IGP Sobrassada de Mallorca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa