Aquesta setmana s’han lliurat els premis anuals del Manjaria, el suplement gastronòmic del Diario de Mallorca. La seva editora, Magdalena Mesquida, repassava en la seva intervenció, els 15 anys de feina que hi ha darrere la gala d’enguany. “Anys difícils, va recordar Mesquida, amb alts i baixos deguts a les distintes crisis econòmiques que ha hagut de salvar aquesta publicació per seguir endavant i arribar al dia d’avui”. El febrer es complirà l’aniversari d’un suplement que ha arribat amb el de desembre, al número 150 i és que, no debades, la gastronomia de les Illes Balears compta amb 12 estrelles Michelin i 4 estrelles verdes, segons va raonar l’editora per deixar palesa la força del sector a ca nostra.

La gala va consistir amb una taula rodona en la qual hi participaren representants de distints sectors de la producció agroalimentària i d’altres sectors vinculats. Miquel Miralles, d’Oli Treurer, propietari d’una finca que a més d’oli té agroturisme, Guillem Adrover, de Terracor i Terragust, Gemma Bes, d’Ametlla+, i Gerry Parra, de l’Associació d’Apicultors conversaren sobre la situació del sector coincidint amb la necessitat de fer rendibles les explotacions tot cercant l’equilibro entre la sostenibilitat ambiental i l’econòmica. Un objectiu, afirmaren, que no sempre és fàcil.

Tancà les intervencions el conseller d’Agricultura, Joan Simonet, que va dir, gràficament que no es pot fer agricultura verda ni de cap casta amb números vermells, resumint així el conjunt de la seva intervenció, en sintonia amb el que demanda el sector. Aixi mateix, Simonet va demanar als productors que valorin la necessitat de diversificar, de digitalitzar i d’enfortir les estructures de participació per fer un sector amb possibilitats de futur.

Finalment, es varen lliurar els guardons l’organització de pescadors i comercialitzadors de peix de Mallorca OP Mallorca Mar, al microceller Son Crespí, al cuiner i xef Benet Vicens, del restaurant Bens d’Avall, i a l’investigador i divulgador gastronòmic Antoni Tugores.