Balears Vadevi
‘Millor quin’, punta de llança en la promoció del peix i el marisc locals

El sector de la pesca està teixint aliances amb distintes organitzacions locals i de fora de Mallorca amb l’objectiu de trobar l’equilibri entre l’explotació dels recursos pesquers, la preservació d’aquests mateixos recursos i la rendibilitat de la seva feina. No és fàcil en un món cada vegada més complicat per a unes pescadors que massa sovint que les exigències la Unió Europea i de les distintes administracions públiques els ofeguen amb restriccions i obligacions burocràtiques. Per això les aliances reforcen la seva posició i els situen en el mapa del sector en l’esfera nacional i internacional, a pesar del seu escàs pes específic.

Així, aquest mes de març Opmallorcamar i l’aliança Calant Xarxes han signat un acord de col·laboració amb la finalitat d’impulsar el desenvolupament d’una pesca sostenible a Mallorca. Pedro Mercant, president de la OPP i Elisa Martínez, coordinadora de Calant Xarxes, ratificaren aquest conveni davant el director general de Pesca del Govern Balear, Antoni M. Grau; el director insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca i el director insular de Comerç del Consell de Mallorca, Álvaro Roca i Alfredo Arias, respectivament; el president de la Confraria de Pescadors de les Balears, Domingo Bonnín i el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, entre altres representants del sector pesquer de les illes, així com membres de la Fundació Palma Aquarium o del Centre Oceanogràfic de les Balears, entre altres.

Els pescadors necesiten el suport de les organitzacions conservacionistes per mantenir l’equilibri entre l’explotació i el manteniment dels recursos pesquers/Opmallorcamar

La coordinadora de l’aliança, Elisa Martínez, ha explicat que aquest acord “és un avanç molt positiu per a millorar la sostenibilitat de les pesqueres a les illes Balears, reconeixent als pescadors com els nostres millors aliats. Volem visibilitzar el seu treball, el seu esforç per complir amb les regulacions i donar-los suport per a identificar en conjunt millores que permetin generar una oferta de productes de la mar balear de qualitat, traçables i respectuosos amb el medi ambient.”

Per part seva, Marcial Caracena, director Comercial de Opmallorcamar, ha assegurat que “signar aquest acord de col·laboració ens permet, amb el suport de l’aliança Calant Xarxes, promoure el producte responsable de la mar local, traçable i de màxima qualitat, donant a conèixer la nostra marca Millorquín”.

La signatura del conveni de col·laboració, una nova passa en la cooperació en defensa del sector i del producte/Opmallorcamar

L’aliança Calant Xarxes, un suport combinat de distintes organitzacions conservacionistes


L’aliança Calant Xarxes està formada per Mallorca Preservation, Fundació Marilles, Eivissa Preservation, Menorca Preservation i Conservation Collective. Té com a objectiu treballar amb pescadors i diferents actors de la cadena de valor, perquè es converteixin en aliats en la conservació de la mar balear, a través del proveïment responsable de productes de la mar balear traçables, millores en les seves pesqueres i erradicant al mateix temps la pesca il·legal per a millorar la sostenibilitat de les pesqueres a les illes Balears.
Aquestes organitzacions han liderat iniciatives locals en les quatre illes, i amb el seu suport el projecte aspira a crear un marc comú per a la pesca responsable a les Balears, respectant les realitats individuals de cada illa, trobant sinergies i compartint experiències.

A través de la col·laboració amb OPmallorcamar, Calant Xarxes aspira a ser el catalitzador d’un diàleg transformador. El seu enfocament és alinear esforços i compartir bones pràctiques amb la finalitat de construir un futur més pròsper i sostenible tant per a la biodiversitat marina com per als pescadors i les entitats que comercialitzen el peix i marisc a les Balears. Tots junts contribuiran a preservar els recursos de la mar i a protegir les activitats econòmiques que depenen d’ells per a les generacions futures a les nostres illes.

En aquest sentit, Pedro Mercant ha subratllat que en l’actualitat, “Opmallorcamar representa al 99% de les embarcacions que pesquen i comercialitzen peix fresc a l’illa de Mallorca”. “Des del nostre naixement, hem anat demostrant el nostre compromís amb el medi ambient. I, des de 2020, mitjançant la nostra marca registrada Millor quín, una marca col·lectiva que identifica als nostres peixos i mariscos, capturats en el nostre entorn, reafirmem encara més aquesta convicció de crear el menor impacte ambiental possible”.

Aquest acord busca, d’una banda, amplificar el desenvolupament de la marca de pesca responsable Millor quín com una eina que permeti orientar als consumidors cap a restaurants que es proveeixen de peix local de manera responsable. D’altra banda, té l’objectiu de visibilitzar, a través de la certificació Millor quín de les seves barques, aquells pescadors que compleixin amb la legalitat garantint l’adequat maneig del producte i cura del medi ambient.

Amb aquesta col·laboració en pro d’una pesca sostenible, l’aliança Calant Xarxes i Opmallorcamar reafirmen el seu compromís amb la conservació de l’entorn marí i busquen retornar la mar de les Balears a un estat que generi abundància per a tots durant diverses generacions.

Millor quin una marca de qualitat que el consumidor reconeix al primer cop d’ull/Cedida

Molt més que una marca, un compromís

Millor quín, el millor peix i marisc d’aqui, és una marca col·lectiva que es constitueix com una eina per a diferenciar els productes pesquers, en particular peix i marisc fresc, procedents de la pesca costanera i artesanal; capturats amb mètodes tradicionals i mitjançant pràctiques de pesca sostenible en els caladors que circumden l’illa de Mallorca.
Millor quín identifica aquells productes pesquers en els quals les activitats extractives de les embarcacions pesqueres generen un menor impacte ambiental. Embarcacions, restaurants, peixateries i grans superfícies es poden adherir a aquesta marca.
Entre els objectius d’aquesta marca col·lectiva s’inclou a més potenciar el consum responsable de productes pesquers locals, facilitant al consumidor la seva diferenciació respecte a productes forans. Les especificacions tècniques de Millor quín i els controls establerts per a assegurar el seu compliment, garanteixen que els productes pesquers diferenciats amb el distintiu ofereixen un grau màxim de frescor i de qualitat.

Per a això existeixen unes etiquetes identificatives que són una garantia de frescor i qualitat del producte i certifica a primera vista que el peix o marisc ha estat pescat en aigües de Mallorca.

Més notícies
El jonquillo té un paper destacat en la gastronomia mallorquina tradicional, normalment sota la forma de 'raoles'/CAIB
S’unifica la normativa de pesca i marisqueig a la xarxa Natura 2000
També s’ha aprovat modificar quatre decrets més, entre els quals, el que dona l’autorització per començar la temporada del jonquillo el 18 de desembre
El tast cercava mostrar la versatilitat d'aquest peix a la cuina | Foto: CAIB
Els pescadors de Mallorca volen doblar les captures de tonyina vermella
Simonet diu que «demanar més quota no és depredar la mar, significa poder gestionar de manera sostenible els recursos marins»

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa