A pesar que el dia no acompanyava gens perquè va fer fred i aigua a voler, els promotors no es feren enrere i es va celebrar, dia 13 de març, la tradicional Fira de Vins Casolans de Sóller. Es tracta d’una mostra de què continua ben viu el costum de fer vi de petits productors que la majoria de vegades ho fan pel plaer de vinificar i de mantenir les vinyes vives, com s’ha fet a Mallorca des de fa més dos mil anys. En aquesta ocasió, ha estat la vint-i-tresena edició.
“Enguany la participació ha estat un poc més fluixa, reconeixia Sebastià Aguiló, vinater i un dels principals promotors de la fira. L’anyada de 2024 ha estat més fluixa: La cendrada va fer molt de mal l’any passat, aquí a Sóller, on tenim menys sol i més humitat que a altres bandes i això provoca l’aparició de fongs amb més facilitat”. “A més, afegeix, mos va fer molt de mal temps i això tampoc no va acompanyar, gens” .
Així i tot, es varen poder tastar moltes referències, sobretot de vins elaborats amb les varietats que estan més esteses a la Vall: Cabernet, Merlot i Sirà pel que fa a les forasteres, i Manto negro i un poc de Callet, pel que fa a les locals.

Vi, xeremies i gloses
En aquesta ocasió també es va mantenir tot el programa previst: mostra, tastos, i més tard la picada de producte local, en aquest cas, coques, sobrassada i galetons per fer paret i acompanyar el vi que es va poder degustar en aquesta fireta. No faltaren tampoc l’ambientació dels xeremiers i les gloses, que com és costum, versaren sobre temes relacionats amb el món del vi i del vinagre. No debades, la fira compte amb la participació de Catieva Cañellas, una de les més reconegudes glosadores de Mallorca. És filla a Joan Vinagrer, de Ca sa Vinagrera i, per tant, ho duu a la sang.

Ara, els organitzadors de la mostra preparen ja les pròximes edicions de la fireta. Especial il·lusió els fa pensar que d’aquí a no res celebraran els 25 anys d’aquesta Mostra de Vins Casolans que ja és un clàssic del calendari de fires de Sóller.