L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha presentat les principals conclusions de l’estudi Balanç de carboni de les principals produccions hortofructícoles de Mallorca, desenvolupat amb la col·laboració de Son Pagesos Mallorca i elaborat per l’investigador Luis Martínez en coordinació amb en Jaume Jaume, investigador i director de Desenvolupament de la Producció Agrària de l’IRFAP.
L’objectiu de la recerca ha estat valorar com el producte local contribueix a la sostenibilitat ambiental. Segons les dades recollides en l’estudi, el consum de fruites i hortalisses produïdes a Mallorca redueixen fins al 55% les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més a més, i tenint en compte les dades, el balanç entre absorcions i emissions de CO₂ si comparam la retenció de carboni de les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i la retenció dels productes que venen de fora és també molt favorable: 64 tones enfront de 26. Així, es pot afirmar que produir i consumir fruites i hortalisses de l’illa presenta un gran avantatge mediambiental respecte a les importades, ja que la seva petjada de carboni és substancialment menor.

Ja ho sabíem que eren més bons
Durant la intervenció a la presentació del resultat de l’estudi, el conseller Joan Simonet ha dit: “consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment». En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés ha afirmat que «tots sabíem de manera intuïtiva que el consum de producte local era millor per molts de motius, com la conservació del paisatge i patrimoni, la conservació i els llocs de feina, la diversificació econòmica… ara, gràcies a aquest estudi, podem dir que tenim evidència científica de què consumir fruites i hortalisses locals redueixen emissions de CO₂, és millor pel nostre planeta i per les generacions futures, a més de contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic».
Cal assenyalar que per elaborar l’estudi s’han seleccionat els set cultius més representatius de l’horticultura mallorquina com són la carxofa, la coliflor, la lletuga, la síndria, el meló, la tomàtiga i el pebre i s’han comparat amb els mateixos productes duts de fora.

El conseller Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, han assistit a l’acte que ha comptat també a la presència dels quatre socis que conformen l’associació de fruita i hortalissa de l’illa -Isabel Vicens (Agromallorca), Guillem Adrover (Terracor), Joan Méndez (Es Merca) i Pep Mestre (Agroilla)-, així com nombrosos representants del sector agrari de Mallorca.