Balears Vadevi
El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha presentat les principals conclusions de l’estudi Balanç de carboni de les principals produccions hortofructícoles de Mallorca, desenvolupat amb la col·laboració de Son Pagesos Mallorca i elaborat per l’investigador Luis Martínez en coordinació amb en Jaume Jaume, investigador i director de Desenvolupament de la Producció Agrària de l’IRFAP.

L’objectiu de la recerca ha estat valorar com el producte local contribueix a la sostenibilitat ambiental. Segons les dades recollides en l’estudi, el consum de fruites i hortalisses produïdes a Mallorca redueixen fins al 55% les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més a més, i tenint en compte les dades, el balanç entre absorcions i emissions de CO₂ si comparam la retenció de carboni de les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i la retenció dels productes que venen de fora és també molt favorable: 64 tones enfront de 26. Així, es pot afirmar que produir i consumir fruites i hortalisses de l’illa presenta un gran avantatge mediambiental respecte a les importades, ja que la seva petjada de carboni és substancialment menor.

El conseller Joan Simonet ha afirmat que «consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment»L’estudi s’ha fet amb el suport de l’IRFAP; de la conselleria d’Agricultura/CAIB

Ja ho sabíem que eren més bons

Durant la intervenció a la presentació del resultat de l’estudi, el conseller Joan Simonet ha dit: “consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment». En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés ha afirmat que «tots sabíem de manera intuïtiva que el consum de producte local era millor per molts de motius, com la conservació del paisatge i patrimoni, la conservació i els llocs de feina, la diversificació econòmica… ara, gràcies a aquest estudi, podem dir que tenim evidència científica de què consumir fruites i hortalisses locals redueixen emissions de CO₂, és millor pel nostre planeta i per les generacions futures, a més de contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic».

Cal assenyalar que per elaborar l’estudi s’han seleccionat els set cultius més representatius de l’horticultura mallorquina com són la carxofa, la coliflor, la lletuga, la síndria, el meló, la tomàtiga i el pebre i s’han comparat amb els mateixos productes duts de fora.

Les síndries en el sementer van absorbint CO2/Som Pagesos

El conseller Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, han assistit a l’acte que ha comptat també a la presència dels quatre socis que conformen l’associació de fruita i hortalissa de l’illa -Isabel Vicens (Agromallorca), Guillem Adrover (Terracor), Joan Méndez (Es Merca) i Pep Mestre (Agroilla)-, així com nombrosos representants del sector agrari de Mallorca.

Més notícies
La vinya és el sector on més implantat està aquest sistema de monitoratge que permet una millora en la gestió del cultiu/Cedida
Els pagesos demanen una mesa pel canvi climàtic
Critiquen per insuficients les rebaixes fiscals anunciades pel ministeri i volen un àmbit de debat permanent per canalitzar la seva preocupació i cercar remei.
'El raïm que no està protegit i el pagès es veu obligat a regar', diu Hipólito Medrano
Pagesos contra la calorada, massa dies i massa graus per la collita
Comença a calar l'idea que l'escalfament global obligarà a canviar la perspectiva i la manera de fer feina

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a octubre 24, 2023 | 11:51
    Gironí. octubre 24, 2023 | 11:51
    Aixó és molt vell, ja en parlava Josep Pla "Els queviures quan menys viatjats millor".I remarcava al pagés com a cuidador del paisatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa