Balears Vadevi
Palo reposat en bota, edició limitada de Licors Moyà

La notícia saltava a les xarxes aquests dies i aixecava expectació tot d’una: Licors Moyà, la famosa licoreria i distribuïdora d’Artà, anunciava la posada en el mercat d’un palo amb criança.

“La primera generació de la família Moyà ja era elaboradora de Palo, sent una de les primeres destil·leries mallorquines que fabricaven aquest tradicional aperitiu. Segons els receptaris familiars, el Palo Moyà es deixava reposar dins bota, aquest repòs consolidava el licor, equilibrant-ne l’amargor, l’aroma i la cremositat”, com explica Bel Moyà, la directora de l’empresa.

Darrere aquest palo reposat hi ha una història humana, arrelada a l’empresa familiar: “Andreu Barceló Carrió, amic de la família i treballador de Licors Moyà des de 1988, va suggerir durant molts d’anys que es recuperés aquest repòs dins bota que els avantpassats utilitzaven. Ara, després d’un greu període de Covid i en agraïment a tants d’anys dedicats a la nostra empresa, neix Palo reposat dins bota”, afegeix Bem Moyà.

El procés s’ha dut a terme els darrers mesos amb tota la discreció que un projecte com aquest es mereix. I així la sorpresa ha estat grossa: “Aquest Palo va entrar dins bota al setembre de 2020 i va ser embotellat al març de 2021, envellint durant 6 mesos dins bota de roure francès, formant una edició limitada de 425 botelles totes numerades. Aquesta edició és en format de 70cl, encara que es prepara una edició en format de quatre litres que s’extraurà de l’ampolla en pipeta de vidre. Aquest tipus de format va destinat a donar un servei més d’excel·lència al sector de la restauració”.

Una edició quasi de col·leccionista d’aquest palo reposat que els bons coneixedors d’aquest típic aperitiu mallorquí sabran apreciar.

El palo reposat en bota és una “raresa” que ara recupera Licors Moyà/Cedida

Notes de tast i recomanacions de servei, pel sommelier Toni Fernández (Thewinegourmet):

Elegant color negre caoba amb reflexes iodats, amb bona densitat. La seva aroma recorda al regalim, al cafè expresso, a la xocolata amb menta i a la pell de taronja assecada al sol. Es pot percebre un fons de flors seques que deixa pas a un final fragant de vainilla i cuir. Té una entrada en boca dolça i cremosa. Amb un recorregut càlid i sedós. Ample, amable, amb bona acidesa i amargor.

Mesclat amb sifó, molt de gel i una rodanxa de llimona s’aconsegueix una combinació que ha captivat a locals i visitants a Mallorca durant decennis. Pot mesclar-se també amb Ginger Ale, com ingredient en cocteleria o en receptes de rebosteria.

Per la seva complexitat organolèptica, es recomana gaudir-lo a temperatura ambient a la sobretaula acompanyant algunes pastes.

Breu història del palo

El Palo és un licor centenari que s’elabora a Mallorca a partir de la infusió i/o maceració d’escorça de quina (Cinchona) i arrels de genciana (Gentiana lutea), sucre, sucre caramel·litzat, alcohol etílic d’origen agrícola i aigua.

La seva història està íntimament lligada a la dels seus ingredients, que ja s’empraven a les apotecaries mallorquines al segle XIV com a antipirètics, antibiòtics, digestius… Ens imaginem el primer Palo com un beuratge medicinal al qual s’hi afegiren la quina i la genciana. Aquesta mescla devia ser molt difícil de beure per l’amargor dels extractes, pel que l’etapa posterior va ser afegir-hi edulcorants, com ara l’arrop de figues o de raïm, i fini i tot, de garroves (d’aquí la creença popular i errònia que el Palo es fa amb garrova). 

Finalment, per allargar la vida del producte, s’hi afegí alcohol. I quan acabà la manca de sucre a l’illa, es substituïren els laboriosos arrops de fruites, per sucre caramel·litzat, de tal manera que es conservava el color original de la beguda.

El seu nom prové de l’escorça de quina que apareix descrita com a palo quina a les antigues farmacopees. L’amargor dels seus dos components principals fa que des dels seus orígens sigui l’aperitiu mallorquí per excel·lència. Licors Moyà duu més de 130 anys elaborant espirituosos tradicionals de les illes, entre ells el Palo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa