El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha reclamat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació duplicar la quota de tonyina vermella per al sector de la pesca artesanal i la pesca d’esbarjo de les Balears. Ho ha fet amb sintonia amb el sector a un tast de tonyina vermella organitzat per la Conselleria i la Federació Balear de Confraries de Pescadors. Simonet ha assenyalat en aquest sentit que «demanar més quota no és depredar la mar, significa poder gestionar de manera sostenible els recursos marins». «Des de l’Administració feim nostres les vostres reivindicacions. Volem un sector pesquer que sigui rendible, que avanci i que sigui capaç de proveir amb peixos i mariscs d’aquí la població balear».
Per part seva, el president de la Federació Balears de les Confraries de Pescadors, Domingo Bonnín, ha recordat que “la pesca de la tonyina està ben arrelada a les Illes, només que un temps, fa 40 anys, es feia amb el sistema de l’almadrava i ara amb el de pesca en línia de mar”. Per això tot i que ha reconegut que la quota que ara té el sector de les Illes és acceptable, no la consideren suficient per garantir la supervivència: “Volem reivindicar que el sector existeix, que l’hem de menester i volem que se’ns tengui en compte, que se mos cuidi perquè tenim un problema amb el relleu generacional. Volem existir”, ha dit Bonnín.
La campanya de la tonyina vermella 2023 va arrancar el passat 10 d’abril i s’allargarà fins al 31 de desembre. Cal recordar que la quota permesa aquest any per embarcació és de 500 quilos i hi ha un total de 115 embarcacions autoritzades per pescar tonyina vermella a les Balears. Actualment, ja s’han pescat 46.774 quilos de tonyina vermella, un 86% del total permès, 56.074 quilos.
La distribució de la quota va a càrrec d’un organisme internacional, l’ICCAT (International Comission for the Conservation of Atlantic Tunas), que assigna un nombre determinat a Espanya i aquesta, a través del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la distribueix entre els diferents segments de la flota.

Les infinites possibilitats gastronòmiques de la tonyina
El tast de tonyina vermella s’ha celebrat al Reial Club Nàutic del Port de Pollença i els assistents han tastat elaboracions fetes amb aquest peix -cebiche, tàrtar, tataki i sashimi llom amb tomàtiga i tàperes- per part del xef Javier Flamit. A part del conseller, hi han assistit també, per part de la Conselleria, el director general de Pesca, Antoni M. Grau, i el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, així com la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas.

Per part de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, hi han assistit el president, Domingo Bonnín, i el secretari general d’aquesta entitat, Carlos Ros, així com representants de les 16 confraries de les Balears i els de les marques registrades Peix Nostrum i Millorquín, entre d’altres i el batle de Pollença, Martí March..