De vegades diem: la nostra terra.
Paraules escollides, aleshores,
paraules de crestall -no les de cada
dia: treball, taula, cullera-,
paraules ben cruixents i tebiones
acaronen el dring de la conversa:
paraules
per al nostre bon ús de patriotes.
I somriem, molt còmplices.
Fragment del poema de Josep Maria Llompart “Memòria d’un viatge” (de Terra d’Argensa, 1972)
El passat dimarts 15 de juliol de 2025 se celebrà a la vinya de can Pau la catorzena edició de ‘Poesia al vinyet’ organitzada pels germans Calafat Vich del celler Jaume de Puntiró, que cada any organitzen dins el marc del programa de les Festes Patronals del poble de Santa Maria del Camí. Prop de cinc-centes persones hi assistiren, fent una passejada des de la seu del celler, a la plaça Nova de Santa Maria, fins a la vinya de can Pau, al camí de Passatemps.

Josep Maria Llompart en la memòria
El lema de Poesia al Vinyet 2025 ha estat “Paraules escollides. Paraules de Crestall”, que formen part del poema “Memòria d’un viatge”, triades precisament per fer un acte de recordança i de memòria del poeta Josep Maria Llompart de la Peña, ja que enguany és el centenari del seu naixement.
Els quatre poetes amb veus vibrants, pausades, emocionats recitaren primer un poema de Josep Maria Llompart de la Penya. Un poeta i dinamitzador de la llengua, de la cultura i del país. Autor de molts poemaris, assajos, traduccions especialment de poetes portuguesos i gallecs. Soci fundador de l’Obra Cultural Balear (OCB) de la qual en va ser presidet i membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) de la qual, també en va ser president.
Després cada un dels poetes recità, declamà i interpretà poemes que ja han estat publicats en format de llibre i d’altres d’inèdits. Després de cada recitada hi havia la interpretació d’una peça musical per part de la Vinyòvol Band.
Finalment Llucia Palliser, Joan Tomàs Martínez, Eva Tur i Damià Rotger compartiren un poema inèdit escrit especialment per a Poesia al Vinyet.
Els germans Calafat agraïren la presència de tots els assistents a l’acte, als quatre poetes que havien acceptat l’envit que són Llúcia Palliser, Joan Tomàs Martínez, Eva Tur i Damià Rotger, als integrants de la ‘Vinyòvol band’ i en especial al director Bernat Gelabert, a Pepa Nuñez autora de la foto del cartell i a la dissenyadora Aina Machado. També agraïren la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Maria del Camí -especialment al Batle i al regidor de Festes- per facilitar el corrent, els llums, l’equip de so, les cadires i per incloure l’acte al programa oficial de les Festes Patronals.

Un tast per descobrir l’Ancestral Rosat de Jaume de Puntiró
El moment esperat del tast, en Pere Calafat, pagès vinater, presentà l’Ancestral Rosat del 2023, precisament elaborat amb raïm Manto Negro de la vinya Can Pau. Recordà que ell sembrà el vinyet l’any 2000, un any d’una terrible sequera -de les més intenses dels darrers cinquanta anys-, i que va passar una penada per surar la vinya, amb reg amb aigua a camionades. Després explicà les característiques de l’ancestral i el donà a tastar als poetes i músics. Els familiars i amics de Jaume de Puntiró oferiren en pocs minuts les prop de cinc-centes copes als assistents a l’acte.
L’Ancestral és un vi escumós, és un cava que necessita menys intervenció, ja que s’aprofita el gas que es desprèn en la primera fermentació. Quan el vi comença a fermentar vol dir que els llevats s’estan alimentant del sucre del most. En aquest procés, es crea alcohol i es desprèn diòxid de carboni. Si embotellem el vi quan la fermentació encara no està del tot acabada, els llevats continuen fent la seva feina d’alimentar-se dins l’ampolla que, òbviament, està tapada. Per tant, el CO₂ que es genera queda atrapat i aquestes són les bimbolles que gaudirem quan ens servim una copa d’ancestral.

Nota de tast de l’Ancestral Rosat 2023
Varietat: Manto Negre.
Color cirera molt pàl·lid, molt brillant, bombolles fines i persistents creant rosaris i corona. Aromes de fruites i flors: poma, cirera i rosa amb un fons de llevats. En boca és fresc, lleuger i persistent.
Inici de la fermentació dins dipòsit d’acer inox. Embotellat a la fase final de la fermentació. 12 mesos en rima.