No hi ha plat que s’identifiqui més amb la verema, o vermada, que uns bons fideus de vermar. Ara que els dies ja són menys calorosos i a la nit refresca, aquest nutritiu i saborós plat típic de la gastronomia mallorquina, i més concretament de la comarca de Binissalem a la qual n’és tot un emblema de les festes, és el moment de preparar-los. Un temps, era el que veremadors i veremadores menjaven en acabar la jornada per recuperar forces. Avui s’ha convertit en un clàssic de la verema, a Binissalem. A les cases particulars i en el programa de festes des vermar, no hi pot faltar.
Aquesta recepta que publicam enguany, que obtenim gràcies a la DO Binissalem, és de Maria Ferrer Torres.

Recepta per a 4 persones
Ingredients:
- 1/2 quilo de cuixa d’ovella
- 2 litres de brou de carn (es pot fer amb els ossos de la cuixa)
- 1 ceba mitjana
- 2 alls
- 2 tomàtigues de ramellet
- 1 brot de farigola
- 1 brot de moraduix
- Un pessic de canyella mòlta
- 4 claus mòlts
- oli d’oliva verge extra
- sal
- pebre bord
- 200 g de fideus
- 1 pebre de cirereta (o mig, segons el gust de cada un)
- Una mica de vi blanc
Preparació:
S’elimina el greix de la carn i es talla en trossos petits.
Posem una cassola, una mica fonda, al foc amb 4 cullerades d’oli d’oliva i quan estigui calent hi afegim els trossos de carn i els dos alls, una mica aixafats i amb la pell. Salpebrem i sofregim fins que es dauri. Afegim un rajolí de vi blanc. Mentrestant, pelem la ceba i la piquem molt fina. Ratllem les tomàtigues.
Es posa el brou a foc en una altra cassola.

Quan la carn ja tingui color, incorporem la ceba i baixem el foc al mínim. Coem el conjunt remenant de tant en tant. Quan la ceba quedi transparent, afegim la tomàtiga ratllada i pugem el foc. Coem fins que la tomàtiga tingui un aspecte brillant. Tirem el brou bullint. Incorporem la farigola, el clau, el moraduix, la canyella i el pebre de cirereta a trossos i ho portem a ebullició fins que la carn estigui ben tendra (aproximadament 1 hora). Comprovem el punt de sal i rectifiquem si cal. Afegim els fideus dins el brou bullint el temps que indiqui el paquet. Un cop cuits, apaguem el foc i deixem reposar 5 minuts abans de servir-los.