El sommelier Roberto Durán ha fet història enguany aconseguint la seva qualificació com a mestre sommelier, avalat per la prestigiosa organització Court of Master Sommelier. D’aquesta manera, s’ha convertit en el primer espanyol que ha aconseguit aquesta certificació. La història, però, comença molts anys enrere, quan Roberto (Madrid, 45 anys i membre de l’Associació Balear de Sommeliers ABS), va començar a preparar-se professionalment per arribar al més alt de tot. 18 anys d’estudiar dia a dia, fins a arribar a la prova final a Viena on ha hagut de superar les tres proves que s’exigeixen per a obtenir el títol de Màster Sommelier, un diploma que només tenen 291 persones en tot el món. Ara, quan hom diria que ja ha aconseguit la fita per la qual tant d’anys s’ha preparat, es marca un nou objectiu: Aconseguir ser el millor sommelier d’Europa. Ambició i tenacitat no li falten a aquest professional que encara ens ha de donar moltes alegries.
Enmig d’aquest tràfec de felicitacions i d’entrevistes amb els mitjans de comunicació que han reparat en la seva gesta, Roberto Durán conversa amb Balears Vadeví des de la regió francesa de la Champagne, on ha anat a passar uns dies abans de reincorporar-se a la seva feina com a sommelier en cap de l’exclusiu 67 Pall Mall, el club de vins on treballa a Singapur.

Preparat per a nous reptes
Durán reconeix que fins a enguany, i en paral·lel a la seva dedicació professional com a sommelier, s’ha dedicat intensament a la preparació d’aquestes proves: una de coneixements, un tast a cegues o tasting, i una de servei en restaurant. “Han estat molts d’anys de preparació. En total han estat set intents amb moltes hores d’estudi darrere cada un d’ells. Des del mes de novembre passat fins al dia març estudiava 5 hores diàries. Des de març fins al dia abans de l’examen, 18 hores diàries amb una mitjana 3.500 flashcards al dia. Una preparació molt intensa combinada amb verbal question training”.

Ara, amb la tranquil·litat d’haver arribat a la meta que s’havia posat des de molt jove, valora aquests anys d’esforç i dedicació a la preparació de les proves, però també a fites col·lectives que arriben arran d’aquest reconeixement internacional: “Jo vaig començar a estudiar sobre vins en el 2008 i ara he arribat ja molt enfora, però crec que això també significa una passa important de la sommelieria espanyola cap a l’excel·lència, pujant els estàndards i portant una altra mentalitat més global. Això llança un missatge pels seus col·legues de la sommelieria: “Seguint el fil de la pregunta. Crec que és una lliçó per a qualsevol sommelier espanyol que somia a convertir-se en Màster Sommelier. No és impossible, no és fàcil. Només cal somiar i estar disposat a treballar de valent per aconseguir-ho. La constància, la tenacitat seran recompensats algun dia”.
Moltes portes se li obriran a Roberto a partir d’ara, quan ha aconseguit entrar dins el selectíssim grup dels màsters sommeliers, però ell vol anar a poc a poc. De moment tornarà a la seva feina, com si res no hagués passat, i mantendrà el compromís laboral que el lliga a Singapur: “De moment seguiré a Singapur. Hi ha algunes coses interessants en l’horitzó, però encara no hi ha res tancats. Altres projectes? Sí, estic començant a mirar la possibilitat de preparar-me per al Millor Sommelier d’Europa. Crec que amb el nivell que exigeixen al Màster Sommelier i 2-3 anys més de preparació crec que puc fer una cosa gran de veres i aconseguir ser el Millor Sommelier d’Europa”.
Com diu ell, “somiar és de valents!”