Balears Vadevi
Ruta de sabors amb un frit mallorquí i el Vinya Son Fangos Negre Eco de Vins Toni Gelabert

Les ganes hi són, i Baleària ens ho posa molt fàcil. Parlem de deixar-nos guiar per una ruta entre les Balears i Catalunya a través de connexions que la naviliera ofereix a diari amb totes les comoditats per qui puja i es deixa transportar d’un a altre territori de singulars paisatges, de rica cultura i bell patrimoni.

Avui, la proposta és rebre i acompanyar a qui embarca a Barcelona a través d’un maridatge enogastronòmic a Mallorca fet a partir de productes, creacions culinàries i vins locals. Perquè ho hem dit repetidament, però hi insistim: Mallorca té molt a dir des dels fogons i els cellers i ofereix creacions amb tradició i vins amb solera. Per si encara queda algun dubte, entrem de ple en el maridatge.

El frit mallorquí és un dels plats més típics de la gastronomia d’aquesta illa

El frit mallorquí és un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional mallorquina d’interior, de pagès. No hi ha unanimitat entre els estudiosos de la cuina de l’illa sobre l’origen d’aquesta recepta, ja que mentre uns apunten que és un plat que va sorgir derivat de la tradició medieval, d’altres afirmen que té un origen semita per la seva similitud amb certs plats de la cuina juevo- sefardita i àrab. La recepta del frit mallorquí apareix en el referent Llibre de Sent Soví, el receptari medieval d’autor anònim redactat en català i publicat l’any 1324.

També cal assenyalar que el frit mallorquí no té una recepta única i pot variar el seu nom en funció d’alguns dels ingredients que porti. En essència, és una fritada amb oli d’oliva de trossos de carn, fetge, cor, pulmons i sang cuita, normalment de porc, amb alls i bitxos condimentat amb pebre bo, llorer, fonoll, clau i canyella. A banda, es fregeixen patates, pebrots vermells, cebes tendres i segons l’estació faves tendres o carxofes, que s’afegeixen a la cassola de la carn i les espècies un cop cuits. Si es cuina aquest plat durant l’època de la matança del porc, rep el nom de frit de matances. Si en comptes de carn de porc es fa servir carn de be, rep el nom de frit de Pasqua. Fins i tot hi ha una variant on en comptes de carn, s’hi posen productes del mar, sèpia, musclos, gambes, rap, etc. aleshores rep el nom de frit mariner.

Vinya Son Fangos Negre Eco de Vins Toni Gelabert

Per acompanyar el frit mallorquí, ja sigui el de matances amb carn de porc o el de Pasqua amb carn de be, hem triat el vi Vinya Son Fangos Negre Eco de Vins Toni Gelabert (DO Pla i Llevant). Es tracta d’un cupatge format per les varietats autòctones mallorquines mantonegro i callet i merlot. A aquest vi se li dona una criança de 12 mesos en botes de roure francès i americà.

La intensitat aromàtica que presenta el Vinya Son Fangos, definida per les aromes de fruites vermelles del bosc, juntament amb una acidesa viva i el volum en boca que li proporciona la criança que equilibrarà perfectament la potència del conjunt gustatiu del frit, sobretot per les vísceres i per les verdures fregides en oli d’oliva, a la vegada que netejarà la boca. Les aromes de fonoll i romaní del vi, juntament amb les notes d’espècies dolces que li aporta la criança, s’afegiran al conjunt aromàtic i gustatiu que les espècies i les herbes aromàtiques donen al frit, potenciant-se mútuament.

La naviliera ofereix viatges de Catalunya a Balears amb freqüència diària | Baleària
La naviliera ofereix viatges de Catalunya a Balears amb freqüència diària | Baleària

Informació de la ruta Barcelona – Mallorca (Port d’Alcúdia)

  • Durada mitjana del viatge: 6h 30 minuts
  • Port de sortida: Barcelona (Moll de Barcelona, Terminal 1 de Drassanes)
  • Port d’arribada: Alcúdia (Moll Comercial, s/n)
  • Distància: 214,8 quilòmetres

Baleària és líder en el transport de passatge, vehicles i mercaderies en les connexions amb Balears, a més de ser l’única naviliera que té rutes interinsulars a les quatre illes de l’arxipèlag. La companyia també opera a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, i uneix Canàries amb la Península. En l’àmbit internacional, ofereix serveis al nord d’Àfrica (Marroc i Algèria) i connecta els Estats Units amb les Bahames.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa