Balears Vadevi
‘Sa Porgadora’ obre les portes a una nova temporada

Com qui anuncia l’arribada dels torrons, per Nadal, aquesta setmana s’anunciava amb totes les campanetes: “Servei de porgat obert!”, al portal de Sa Porgadora de l’Associació de Varietats Locals. No és una novetat rabiosa perquè això passa cada any devers aquestes dates, però és una bona notícia que enguany també hi estigui disponible per als pagesos.

El servei de porgat consisteix en la neteja de gra (cereals i llegums) de varietats locals, varietats foranes, en convencional i en ecològic. 

Sa Porgadora és l’únic centre de neteja de gra ecològic i de varietats locals a Mallorca i a les Illes. “Aquest projecte el gestionam des de la nostra entitat juntament amb la Cooperativa del Camp Mallorquí, propietari de les instal·lacions i de la realització de la neteja del gra. Nosaltres ens encarregam de la gestió, per tal que el projecte funcioni bé i els usuaris del servei quedin satisfets”, diu Aina Socies des de l’Associació de Varietats Locals.

La temporada de neteja de gra d’enguany s’allargarà probablement fins al mes de desembre. Si estau interessades a porgar és important que abans llegiu el Decàleg dels cerealistes del servei de porgat.

Aquests ciurons seran passats pel procés de porgat per eliminar la brutor i deixar només el llegum/Associació de Varietats Locals

El perquè d’aquest projecte

El sector agrari té dificultats per obtenir un gra per a sembra o per a consum humà, entre d’altres a causa del minifundisme i la utilització de la mateixa maquinària de sembra i recol·lecció de gra per a diferents finques, que provoca la mescla de diferents espècies en detriment de la conservació de les varietats en la seva puresa.

Actualment, hi ha un increment de la demanda de farines de varietats locals i ecològiques a causa de la panificació que se’n fa d’aquestes. Tot i la creixent demanda, els pagesos i fariners es veuen amb dificultats per tal d’aconseguir cereals seleccionats per a consum.

S’observa un augment de la demanda de blats de varietats antigues/Associació de Varietats Locals

Per altra banda, és sabut que, a hores d’ara, algunes lleguminoses o cereals estan a punt de desaparèixer, ja que no tenen sortida comercial a conseqüència de la falta de maquinària de neteja. Hi ha un mercat que valora aquestes varietats i que valora la producció de productes ecològics. En el cas que ens ocupa, pareix que hi ha demanda en poder elaborar farines de cereal i en poder vendre llegum local. Així, podem dir que existeix un cert potencial en aquests tipus de producte, però amb les eines actuals s’encareix molt el cost de producció.

Faves ja porgades/Associació de Varietats Locals

És necessari una inversió amb infraestructura, ja que la qualitat que s’aconsegueix a Sa Porgadora a partir de la neteja és bona, en comparació a com arriba el gra. Però en alguns casos, sobretot en els llegums, es podria millorar, i per això es necessita major i millor infraestructura. La neteja del gra no només és important pel que es pugui assolir com a producte final, sinó que és un procés clau per preservar la biodiversitat cultivada, per fomentar l’autonomia dels pagesos i, per tant, la sobirania alimentària.

El Projecte ‘Innovació pel desenvolupament de nous processos de gestió i noves pràctiques de neteja de gra de varietats locals i ecològic’

El servei de gestió i neteja de gra a Sa Porgadora es va poder millorar gràcies al projecte pilot en col·laboració amb la cooperativa Camp Mallorquí. Aquest projecte es va iniciar l’any 2019, habilitant i millorant l’espai de neteja de gra a les instal·lacions que la cooperativa té a Sineu, i permetent la innovació del servei de gestió i neteja de gra existent i creació d’un nou espai per a les varietats locals i ecològiques, per tal de millorar la qualitat d’aquest gra.

El projecte pilot, que preveia un volum d’unes 700 tones de porgat de gra, entre cereal, tant per farina com per sembra, i llegum per animals, consum humà i de sembra, va acabar el gener del 2022. Així i tot, Sa Porgadora continua oferint el seu servei i millorant-lo.

Més notícies
Una imatge que parlar de les dues dècades de bona feina de l'Associació /Cedida
20 anys de ‘Varietats Locals’, dues dècades servant el patrimoni
L'associació ha retut homenatge als fundadors i als col·laboradors de l'entitat, tot mirant al futur
Ajudes per impulsar les varietats locals de les Illes Balears | CAIB
Tres milions per fomentar i preservar les varietats locals de les Balears
La inversió econòmica forma part d'un pla que vol incidir en la conservació i recuperació, comercialització, promoció i recerca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa