Els  bons costums i les tradicions s’han de mantenir sempre i més si ens donen plaer. Per això Sant Jordi i tot el ritual que l’envolta encaixa tan i tan bé en el Balears Vadevi, perquè creim fermament que el vi i els llibres i les roses s’avenen en totes les circumstàncies.

Així, un any més no faltam a la cita i aquí us deixam unes recomanacions perquè feis un pensament i gaudiu de tres elements que es complementen.

 El president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Àlex Volney, ens recomana dos llibres i un vi.

“Són dues novetats editorials. La primera és En tierra de Dioniso, de Maria Belmonte, a l’editorial Acantilado. Un viatge íntim i molt personal pels mites fundacionals d’Europa, els mites hel·lenístics. El llibre és d’una erudició i riquesa que evoca sentiments i reflexions personals sobre la seva interpretació d’aquests mites. Una novetat fabulosa”.

“La segona és la “Autobiografia autoritzada”  de Neus Canyelles, de l’editorial Empúries. Ens trobam davant una ploma  d’una qualitat i una regularitat que desperta enveja i ganes de llegit cada llibre d’aquesta autora.

“Per a mi, el vi que hi diu amb aquestes lectures és el monovarital de Merlot de Jaume de Puntiró “Porprat”: espectacular. Un vi ecològic fet a les terres de call vermell, molt recomanable. Per acompanyar els mites de Maria Belmonte i la tristesa de Neus Canyelles, una bona copa d’aquest Merlot que mai no falta a ca nostra”.

Merlot de Jaume de Puntiró “Porprat”

Hem demanat també un suggeriment a l’editora de la revista Terra de Vins i de Manjaria, Magdalena Mesquida qui ens fa arribar aquesta proposta:

“Per la meva selecció de Sant Jordi, trio el llibre Seda d’Alessandro Baricco i el Callet ecològic de la Bodega Karretània de Consell.

Seda és molt més que una bonica història d’amor, és una petita novel·la delicada, original i intensa que me recorda  les sensacions del primer tast del Callet de Projecte Terra, sorprenent i evocador”.

Projecte Terra, Karretània

El vi de Projecte Terra és un negre monovarietal elaborat amb l’autòctona Callet. De capa lleugera amb color vermell cirera i rivet violaci. Amb notes de fruits vermells i silvestres, resultat d’una acurada fermentació amb raïm sencer. En boca reflecteix caràcter subtil i agradable, amb predomini de records a fruita i un final de boca curt i agradable que convida a beure. Temperatura òptima de consum: 13-14ºC.

A les xarxes ens trobam noves propostes, en aquest cas de Vins de Mallorca qui a Instagram i sota el lema “Per Sant Jordi regala llibres, roses…, i vi” ens recomana llibres de cuina tradicional i de cuina sana de vins de Can Majoral, de Toni Gelabert i de Mesquida Mora.

Menjar ràpid, sa i bo de Margalida Munar. Hiperdimensional Edicions. Una cuina per cada dia, ràpida, saludable i atractiva.

Cuina Mallorquina Vegetariana E. Alba, C. Piris, MA Santandreu. Tres dones s’uneixen per suggerir una suculent cuina vegetariana.

Elaborat amb giró ros i premsal, sabors que just es poden tastar amb vins de l’illa com el Blanc de Mantonegro del Celler 7103 Pla de Buc. 100% manto negro, varietat autòctona. Més conegut com a vi negre. Però es presenta com a una excel·lent interpretació d’aquest raïm en blanc.

La Cuyna Mallorquina, de Pere d’Alcàntara Penya. Palma Edicions. 1886. Les receptes de cases de senyors que es podien permetre tenir cuinera al seu servei.

Cocina Selecta Mallorquina. Coloma Abrinas Vidal. 1961. Aquest llibre era a totes les cases de Mallorca. Receptes recollides durant ota una vida dedicada a fer de cuinera a diverses cases.

La cuina tradicional no perd mai vigència i lliga amb els vins de Pla i Llevant

Cocina Balear. Las cuatro estaciones de Caty Juan de Corral. 1985. Llibre que ha aconseguit una gran popularitat. Receptes molt explicades que permeten tenir molts bons resultats.  

Dos vins de varietats autòctones per harmonitzar amb molts dels plats d’aquests llibres:

NOA. Vins Toni Gelabert (DO Pla i llevant). 100% Gorgollassa, ecológico y biodinámico. Vi negre, aromàtic, suau, saborós, lleuger.

CALLET. Vins Can Majoral (DO Pla i Llevant). 100% callet, ecológico. La varietat clàssica d’aquesta DO. Vi negre, aromàtic i amable. Records de la garriga de Mallorca.

SANT JORDI 2021 BUTXET I BODEGUES BORDOY

I encara arribam a temps d’incorporar-hi un altre suggeriment: “Grans plats, Grans cuiners, Grans artistes Grans escriptors. 100 plats i menges de la cuina catalana que cal conèixer” Salsa Books. 100 plats de cuina catalana. Obra coral de cuiners, artistes i escriptors. Cada recepta acompanyada d’il·lustracions i poesia al voltant de la cuina. Excel·lent llibre.

I els vins: MARÈS 2016. Bodegues Bordoy (DO Pla i Llevant) Cabernet, merlot, syrah, callet i Gorgollassa. 13,5%. Capa mitjana-alta. Aroma intens que recorda la proximitat de la mar. Sabor a fruites propis de la criança. Equilibrat i elegant.

SIRA 2017. Butxet Viticultors (DO Pla i llevant). 100% syrah. Un excel·lent exemple de l’adaptació de la varietat francesa aL terroir de Mallorca. Vi ric en matisos aromàtics i de sabor. Tanins suaus. Amable.

I encara una darrera proposta: “El menjar i les Illes”. El Gall Editor. Llibre sobre el menjar a les Illes Balears i les illes vistes a través dels seus menjars sota la mirada crítica i literària d’Andreu Manresa. Articles publicats a El País. Autor i vins del municipi de Felanitx (DOP Pla i llevant)
COLLITA 2017. Selecció familiar. Armero i Adrover. 100% callet
PICOT BLANC 2019. Vidauba. Chardonnay, premsal i giró ros.
N’AMARAT. Es Fangar. Vi ecològic. Callet, merlot i cabernet Sauvigon.

Nou comentari