Balears Vadevi
Santa Maria arranca els actes de la festa del Vi Novell

Ja coneixem el programa de festes del Vi Novell d’enguany. L’Ajuntament de Santa Maria i l’Associació de Cellers de Santa Maria han donat el sus i ara comença el degoteig de propostes festives i culturals que ompliran Santa Maria del Camí els pròxims dies. Per començar s’ha fet una primera activitat: El celler Jaume de Puntiró, un dels set que hi ha en el terme de Santa Maria, ha citat al celler tots aquells que volien saber el què és i el que ha estat el vi de portassa, el vi casolà, que sempre ha estat un dels distintius d’aquest poble lligat a la vitivinicultura des de sempre. Les xerrades d’aquest curs, organitzades des del sindicat Unió de Pagesos, tenen a dos vinaters del poble com a professors. Tots són enginyers tècnics agrícoles i tots dos tenen celler: Pere Calafat (Jaume de Puntiró) i Sebastià Ordines (7103 Petit Celler). Aquest cap de setmana s’ha fet al celler de Pere Calafat i el dissabte que ve la trobada es fa al de Sebastià Ordines i Pep Cànaves.

“Per començar feim una passejada per la vinya i pel magatzem de les eines perquè coneguin on comença tot el procés de fer el vi: quines i com feim les pràctiques agrícoles: la poda, esporgar, les accions preventives contra els mals que pot tenir la vinya, etcètera… I després, al celler, explicam com s’elabora un vi blanc, un rosat, un negre, un ancestral, un de ranci o un de dolç... Traslladam la nostra experiència als alumnes del curs”, explica Pere Calafat.

Pere Calafat explica en què consisteix el vi de portassa/Cedida

Als santamariers d’una certa edat no els sorprèn això del vi de portassa perquè encara recorden que era una cosa habitual que qui tenia un vinyet es feia el vi per consumir durant l’any i el que no en tenia, anava a cal veïnat a comprar-lo a la portassa de la cotxeria: “És el vi casolà que s’ha fet sempre, fet per particulars, sense massa ciència. Dins una cotxeria es poden fer bons vins. De la mateixa manera que la ciutadania aprecia més una sobrassada casolana que una d’industrial, en el món del vi també hi ha aquesta creença que a vegades fent les coses d’una manera més genuïna, tradicional i intuïtiva també es poden obtenir productes de qualitat”, afegeix.

Calafat ve d’una família vinatera d’unes quantes generacions i per tant sap bé del que parla. “Els nostres pares i padrins, diu, no tenien els coneixements ni les instal·lacions que noltros tenim i feien bons vins. Això sí, procuraven tenir esment de les bones pràctiques a la vinya i també de la higiene al celler. Sense massa mitjans, sense equip de fred que controli la temperatura de fermentació del vi es poden fer vins casolans de qualitat utilitzant altres sistemes de refrigeració com un cup de pedra semienterrat o dipòsits d’inoxidable, fent una petita refrigeració amb aigua corrent i altres sistemes a l’abast d’algú que no està molt tecnificat, que no té tota la maquinària que tenen els cellers convencionals o els grans cellers, però que tenen molta cura, són diligents, per tant, i amb pràctiques d’higiene adequades es poden fer bons vins”.

“Tot això, diu Calafat, entronca amb la voluntat de les persones que fan vi de manera casolana a una portassa que moltes vegades cerquen fer vins més naturals, sense tants de condicionants, sense tants de químics, es donen la mà els vins naturals, de poca intervenció, amb els vins de portassa”, conclou.

Cartell de les festes del Vi Novell 2023, de Núria Guasp Oliver/cedida

Compte enrere per la Festa del Vi Novell

El programa, que ha presentat l’Ajuntament i l’Associació de cellers de Santa Maria per les festes d’enguany situa dissabte que ve el dia en què es penjarà el Brot de Pi i que representa el sus oficial a les festes. Coincidint amb aquest fet també es presentarà el most tret a la verema d’enguany als més petits, futurs vinaters del poble. El programa inclou altres activitats com una xerrada sobre les dones a la pagesia, en el marc del dia de la lluita contra la violència contra les dones, la inauguració de la nova seu de la IGP Vi de la Terra Mallorca i el monòleg de Fermi Fernández “El sommelier”. Finalment, cal destacar l’acte solemne de lliurament de la insígnia del Brot de Pi que, enguany serà atorgada al periodista Bartomeu Font i al viticultor Pasqual Marí.

A les festes no hi ha de faltar el dia de portes obertes als cellers i el combat de gloses, els concerts i les burballes ni el tast del vi novell. Com diu l’historiador Josep Capó i Joan a “La vila de Santa Maria del Camí. Del segle XVII al XX”, la gent de pobles veïns sap que el vi de Santa Maria és autèntic, que quan els cellers l’acaben, despengen el pi i s’acaba la venda; aposta té pressa i venen a adquirir-lo”.

Més notícies
Santa Maria del Camí  comptarà amb 15 nous establiments emblemàtics, la majoria cellers| CAIB
Vuit cellers de Santa Maria, en el catàleg d’establiments ‘Emblemàtics’
El projecte de l’IDI compta ja amb vint-i-sis municipis adherits i 295 comerços
La bona entesa entre els set cellers de Santa Maria és l'element clau de la Festa del Vi Novell/Cedida
Santa Maria celebra la Festa del Vi Novell
S'ha lliurat un Brot de Pi a Antoni Bennàssar i a Àngel Contreras, a títol pòstum, en aquesta vintena edició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa