Carlos Rodríguez Furthmann és un cellerer i viticultor singular. Des de Selva Vins ha fet sempre feina en elaboracions que podríem denominar de frontera, arriscant a la recerca de la puresa del producte i de la mínima intervenció, jugant amb varietats minoritàries i posant per damunt de tot el respecte pel procés de vinificació i pel producte. Anar, però, per lliure és un esport de risc. Així, s’ha vist obligat a modificar el text de les etiquetes dels vins que produeix per evitar les sancions que li arriben des de la conselleria d’Agricultura, responsable dels controls de qualitat de productes com el vi i de la informació que se li dona al consumidor.
Rodríguez Furthmann ha fet pública la seva crítica a la labor de la conselleria a través de les xarxes socials acusant l’administració de censurar el contingut de les etiquetes si, diu textualment, no passes per caixa. El cellerer fa una crida al consumidor perquè sigui conscient de la situació d’indefensió que, segons Rodríguez Furthmann, pateix.

Fonts del sector consultades per Balears Vadevi indiquen que la situació no té més recorregut, ja que la legislació és clara: “Fer vins de taula no et permet posar ni anyada ni varietat a l’etiqueta per què no estàs certificat. És el que té anar per lliure i no estar emparat per cap DO ni IGP”. En aquesta situació, “l’única manera de comercialitzar el vi que produeix és sota la denominació de VINO DE ESPAÑA, el que antigament es coneixia com a vi de taula i això no autoritza a posar ni anyada ni varietat”, especifiquen.

El resultat de l’enfrontament és un canvi en les etiquetes de les quals suprimeix informació com la varietat del raïm amb el qual s’ha fet el vi i el lloc d’origen el que, segons diu, li evitarà seguir acumulant sancions que es tradueixen en multes. Així Selva Vins desapareix de l’etiqueta per passar a ser simplement S Vins. I en el cas dels monovarietals, com per exemple el Premsal, a l’etiqueta només apareixerà la lletra inicial de la varietat, P, i la S. de Selva. En el del varietal de Giró Ros, només hi posarà la G i la R, GR, per tant.
La reacció a la publicació a les xarxes socials d’aquest enfrontament ha estat immediata i Rodríguez Furthmann ha rebut el suport d’altres elaboradors que l’encoratgen a no defallir i continuar amb la seva manera peculiar forma de fer. D’ell diuen des de la vinoteca Terra de Vins, que el coneixen bé: “Selva Vins és el projecte personal del veterà viticultor mallorquí Carlos Rodríguez Furthmann. Petit celler ubicat a la Serra Nord Mallorquina amb elaboracions molt artesanals, amb la mínima manipulació possible als vins i prioritzant les varietats autòctones”.
“Selva Vins va ser el primer celler de les illes a treure al mercat vins naturals i de mínima intervenció amb varietats autòctones, com el primer ancestral (pet-nat) illenc, el primer claret, ús de botes de castanyer, o monovarietals de raïms autòctons amb fermentació espontània, entre altres elaboracions noves en aquell moment a la seva terra natal”.