Balears Vadevi
Simonet vol sumar forces amb les Illes Canàries davant Espanya i Europa

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet, acompanyat del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, s’ha reunit a Tenerife a la seu del Govern de Canàries amb el seu homòleg, Narvay Quintero. La trobada, a la qual també ha assistit part de l’equip de Quintero, ha servit per intercanviar experiències i coneixements vinculats a la gestió del sector primari i per establir l’inici de la col·laboració entre totes dues comunitats amb la finalitat de fer un front comú per defensar les peculiaritats del sector com a territoris insulars davant l’Estat i la Unió Europea.

Simonet, juntament amb Llabrés i Fernández, ha viatjat a l’arxipèlag canari per a conèixer de primera mà, entre altres aspectes, les polítiques de promoció de productes de qualitat diferenciada de l’executiu canari i els projectes que promouen les sinergies entre el sector primari i el turístic com ara la iniciativa «Créixer Junts». En aquest sentit, el conseller Simonet ha destacat que un dels principals objectius d’aquesta trobada és compartir experiències i problemes comuns entre les dues comunitats per trobar solucions conjuntes per millorar els serveis al sector agroramader. «Quan els illencs parlam entre nosaltres, ens entenem millor. Creim que Balears i Canàries poden formar un front comú per a possibles reivindicacions davant el Govern d’Espanya i la Unió Europea», ha afegit.

Durant la reunió, Simonet ha exposat alguna de les característiques del sector primari als territoris insulars, com la limitació d’aigua i territori, els problemes de transport, el poc pes del sector agrari respecte del PIB total, la necessitat d’una comercialització justa per als productors i la mida reduïda de les explotacions. En aquesta línia, ha insistit que «aquestes particularitats requereixen un enfocament especial i un tractament diferenciat que el Govern d’Espanya ha de tenir en compte en el marc de les subvencions».

La reunió ha estat de profit per la delegació de les Illes Balears, segons fonts de la conselleria que lidera Joan Simonet/CAIB

Prendre exemple en promoció de producte local i de qualitat

De la mateixa manera, Simonet ha explicat que la trobada ha servit per analitzar els projectes de Canàries relacionats amb la promoció agroalimentària i del producte local, dels quals ha dit que «són un exemple a seguir per a les Balears». El conseller també ha ressaltat la importància de donar a conèixer les produccions locals no només als residents, sinó també als visitants i, fins i tot, d’exportar-les.

«És fonamental que el turista recordi el gust, l’olor, la textura, el color i l’aparença dels nostres productes locals. Nosaltres apostam perquè els beneficis del turisme també acabin en el sector primari, ja que, a part de ser productor d’aliments, té funcions de conservació del territori, millora del paisatge, lluita contra l’erosió i manteniment de races autòctones», ha subratllat. Simonet també ha mostrat interès en el projecte «Créixer Junts» del Govern de Canàries, que cerca que els beneficis del sector turístic repercuteixin en el sector primari. Aquesta iniciativa s’enfoca en la manera com el turisme pot beneficiar-se de les funcions de conservació del territori i en la lluita contra incendis.

Per part seva, el conseller Narvay Quintero ha detallat que aquesta trobada entre les dues comunitats constitueix una oportunitat «per intercanviar opinions i iniciatives en les quals estam treballant en benefici del sector primari, ja que, a causa de la insularitat i fragmentació de totes dues regions, comparteixen molts aspectes, d’aquí la importància de cooperar per millorar la qualitat i les condicions de vida dels professionals de l’activitat agrària». En aquest sentit, ha destacat la necessitat que tant la normativa europea i com l’estatal prevegin les singularitats dels sistemes insulars per evitar desavantatges, per exemple, en relació amb les ajudes directes a cellers i per fer front a la sequera.

Quintero ha recordat que tots dos executius treballen en la simplificació de les convocatòries d’ajudes, especialment per a les persones joves, i s’ha referit a la importància de les línies d’ajuda al sector per compensar els sobrecosts dels inputs, un altre dels assumptes que s’han exposat en la reunió. Així mateix, un altre dels temes que s’ha abordat ha estat l’escassetat de recursos hídrics, ja que, segons ha apuntat el titular de l’executiu canari, «la producció d’aigua és vital» perquè «no es pot dependre únicament de l’agricultura de secà». Recollint les paraules de Simonet, Quintero ha afirmat que «no es pot aconseguir una agricultura verda amb un sector en números vermells. Per això, és essencial que sigui rendible tant econòmicament com ambientalment».

En la reunió, en representació de l’executiu canari, hi han assistit: el viceconseller del Sector Primari, Eduardo García Cabello; el director general d’Agricultura, Javier Gutiérrez Taño; el director general de Ramaderia, Andrés Díaz Matoso; el director de l’Institut Canari de Qualitat Agroalimentària (ICCA), Luis Arráez Guadalupe; el conseller delegat de GMR Canàries, Juan Antonio Alonso, i membres del Gabinet de la Conselleria canària.

Cal destacar que, abans de la reunió, el conseller Simonet ha rebut la benvinguda del president del Govern de Canàries, Fernando Clavijo, i del vicepresident de l’executiu, Manuel Domínguez.
 

La importància de l’aprofitament de les aigües residuals pel regadiu, preocupació compartida pels dos executius/CAIB

Visita a les instal·lacions de l’EDAR del nord-est de Tenerife

Després de la trobada s’han visitat les instal·lacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del nord-est de Tenerife, a Valle Guerra, acompanyats, entre d’altres responsables de l’administració insular, pel conseller delegat de Sector Primari i Benestar Animal del Cabildo de Tenerife, Valentín González. L’objectiu d’aquesta visita ha estat conèixer l’ús d’aigües regenerades per a reg agrícola.

Més notícies
La consellera De la Concha, amb Fernando Fernández i Mateu Morro | CAIB
La nova PAC reconeixerà “a la fi” la insularitat de les Balears
"És una fita històrica, per la qual hem lluitat molt i sense descans durant tot aquest temps, de fet, és una de les raons fonamentals d’haver escollit aquesta conselleria", diu la consellera De la Concha
El sector turístic es queda amb el 25% del producte agroalimentari que es consumeix a les Illes Balears/CAIB
Què és producte local? Els inspectors de turisme aprenen a identificar-lo
La Conselleria d'Agricultura ha oferit formació als responsables d'inspecció del Consell de Mallorca perquè es millori el control de la compra de producte local en els establiments turístics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa