Balears Vadevi
Som Pagesos impulsa un projecte per a reutilitzar les caixes de plàstic

El concepte de reciclatge està donant pas al de reutilització. Dies enrere ens referirem al projecte ReWine, promogut per Rezero, que preveu la possibilitat de donar una segona oportunitat a les botelles de vidre en el sector del vi, i avui explicam un altre projecte en la mateixa línia i que està referit a la reutilització de les tradicionals caixes de plàstic en les quals els pagesos traslladen els productes de l’horta al mercat central de Mercapalma.

Darrere la iniciativa hi ha la marca Som Pagesos, on trobam els productors associats a Agroilla, Agromallorca, Terracor i Es Merca; l’organització més gran de productors agroalimentaris de Mallorca.

El gerent, Toni Monjo, motor d’aquest projecte, ja ha fet les primeres passes amb resultats encoratjadors. Es dirà Centre Pagès Logístic: “Es tracta de fer un centre de retorn de caixes per a tots aquells distribuïdors detallistes i membres del canal HORECA”, explica. En aquest centre es farà la recollida, neteja i el control de les caixes de plàstic perquè tornin a entrar en el circuit i, per tant, puguin ser reaprofitades. “Això ens permetrà ser més eficients i tenir un major control. En un primer moment conviuran les caixes de cada una de les organitzacions dels productors associats a Som Pagesos, però l’objectiu a mitjà termini és que hi hagi un model de caixa única que permeti al consumidor identificar l’origen mallorquí del producte“.

Dues conselleries del Govern hi donen suport

El projecte està ja definit i presentat a la Conselleria d’Agricultura, de la qual Som Pagesos espera poder tenir ajuda pel finançament. Ara està en fase de redacció de la memòria a la qual es fan constar les principals necessitats i objectius del projecte: Una parcel·la de 2.500 metres quadrats a Mercapalma, una nau de 1.500 metres quadrats que es construirà en aquest solar, equipada amb una màquina rentadora de caixes, com principal equipament a més d’altres màquines i el personal necessari per dur totes les tasques a terme.

Toni Monjo, en el centre, durant la reunió amb representants de la conselleria de Transició Energètica i Sector Productius/Cedida

També es comptarà amb el suport de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius a la qual es demana suport per implementar el sistema de software que permeti gestionar el Centre Pagès Logístic. En total, el projecte necessitarà una inversió per damunt del milió d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa