A punt de tastar el vi novell de l’anyada, aquesta setmana ha tengut lloc el tast oficial dels vins en rama de la DO Binissalem, a la seu del Consell Regulador. Fins ara sabíem com havia anat la verema d’enguany, que ha deixat una baixada de la producció molt significativa a causa de la climatologia i la manca de pluja, però s’augurava vins de bona qualitat que compensaria aquesta collita tan magra. I sembla que la cosa anirà per aquí. Els sommeliers assistents van poder tastar un total de 14 vins de l’anyada 2024 de 6 cellers, elaborats amb les varietats locals Moll o Premsal Blanc, Mantonegro, Escursac, Esperó de gall i Mancés de tibus. Les dues primeres són les varietats principals de la DO Binissalem i les altres tres són varietats minoritàries amb les quals s’està treballant en col·laboració amb el INAGEA-UIB, perquè, amb la varietat Escursac, puguin introduir-se en el Plec de condicions de la DO Binissalem.
Cada tastador va disposar d’una fitxa per a cada vi, on marcar els principals descriptors detectats, realitzar també una valoració general de l’anyada 2024 i totes aquelles observacions a destacar dels vins tastats.

El tast vi a vi
El tast es va iniciar amb el tast de 2 vins blancs elaborats amb la varietat Moll, vins molt frescos, afruitats, equilibrats en acidesa i que manifesten els caràcters aromàtics típics de la varietat: fruites blanques, notes cítriques i algun caràcter vegetal com a fonoll o herba tallada.
El tercer i quart vi van ser dos “blanc de noir”, elaborats amb Mantonegro el primer i amb Mantonegro/Callet el segon, vins on es detecten fruites blanques, d’os i alguna fruita tropical amb notes de fruita seca i vegetals. Bona acidesa i intensitat aromàtica mitjana.
En cinquè lloc, es va tastar un vi rosat de la varietat Mantonegro, amb notes de fruita vermella, gerd, grosella, pela de taronja, alguna nota floral i balsàmica, agradable, amb bona acidesa i postgust llarg, en boca.
Del 6 al 10 i el 14, 6 vins elaborats amb la varietat Mantonegro, en els quals es detectava molta fruita, vermella i negra, figa, garrofa, sotabosc, notes vegetals i florals i algun matís de fruita seca, espècies i balsàmics. Vins que presenten una gran complexitat aromàtica, amb bona acidesa i amargor justa.
El número 11 va ser un vi elaborat amb la varietat Escursac, varietat en procés d’autorització en la DO Binissalem, un vi en la línia de les característiques dels vins negres DO Binissalem, molt fresc i afruitat amb records de fruites vermelles i negres, notes vegetals i de violetes i alguns matisos especiats. Pas en boca i postgust molt agradables.
El vi número 12, elaborat amb la varietat Esperó de Gall, afruitat amb notes especiades, balsàmiques i vegetals i el número 13, un Mancés de Tibus, amb fruites vermelles, espècies i notes vegetals i florals.

Prova superada
En general, s’ha destacat la fructositat i la frescor de tots els vins tastats, amb acidesa i amargor justos, presentant un bon equilibri gustatiu i complexitat aromàtica, considerant una anyada que pot presentar bons vins, de gran personalitat i singularitat.
Cal tenir en compte, que aquests vins són difícils de tastar perquè canvien molt a mesura que estan en contacte amb l’oxigen, i són vins que necessiten filtrar, estabilitzar o alguna correcció final abans de ser embotellats. En el cas dels negres, fins i tot pot ser que tinguin algun pas per fusta abans del seu embotellat i comercialització.