És ben sabut que la cuina italiana és una de les cuines que està triomfant en el món. No hi ha racó on no hi hagi qualque restaurant. Possiblement com la xinesa. Però amb una diferència important, mentre que la xinesa és exportada pels ciutadans d’aquell país, la italiana, és imitada per molta gent que no coneix de prop la cuina original. Així que milers de pizzeries s’estenen per tot el món sense tenir cap garantia que s’assemblin a les originals. Una cuina intel·ligent com la italiana que es basa en no massa ingredients permet aquestes imitacions moltes vegades ben poc reeixides.
Per això és molt d’agrair entaular-se al restaurant Giromatto en ple barri de Santa Catalina, a Palma. Es tracta d’una cuina preparada i servida per italians que l’han referida a la seva regió d’origen: Roma, una cuina apresa a casa, de la qual extreuen meravellosos plats. El nom del restaurant ve del nom dels seus responsables: Giulia, Rodrigo, Matteo i Toju. El restaurant du poc més d’un any obert, però els propietaris tenen una llarga experiència. Durant tretze anys han tengut un establiment, el Gioviale, obert a Formentera. D’allà el bot a Mallorca que no s’acaba en el Giromatto, sinó que ben prop d’aquest n’obrin un de nou: Rigiro, dedicat bàsicament a l’elaboració de pinses, similars a les pizzes, però de forma i pasta diferent.

Immersió a la cuina romana
És interessant observar la carta del restaurant perquè ens permet fer-nos una idea del que és la cuina romana. La carta no és molt llarga, però l’oferta està molt ben seleccionada i destaca, especialment, la qualitat dels productes que ofereixen: formatges i carns amb denominació d’origen. Ja ens aniria bé tenir la mateixa sensibilitat cap a les marques de qualitat mallorquines. Les pastes són elaborades en el mateix restaurant. Les verdures són fresques i de temporada. Destaca la qualitat de les tomàtigues i, de manera molt especial, les flors de carxofa, fetes a la planxa amb menta i oli verge i que són la carta de presentació de la cuina romana. Si es vol calibrar la qualitat d’aquest restaurant recomanam que es tastin els spaghetti carbonara perquè és un dels plats més imitats de la cuina italiana. Els preparen segons la recepta original, sense nata, tan habitual als plats d’imitació. Es fan amb formatges: parmesano i peccorino, ou, pebre bo i a destacar la carn salada que l’acompanya: guanciale, extreta de la part del coll del porc, res a veure amb les carns salades habituals. L’altre plat que convé tastar són els rigatoni amb salsa amatriciana, feta amb guanciale, tomàtiga i ceba. Entre els plats de carn destaca el saltimbocca a la romana, la porcheta a l’Ariccia, localitat pròxima a Roma i, també la cotoletta milanesa, l’únic plat no romà i que està inclosa perquè la mare de Giulia és d’origen milanès. De les postres destaca el tiramisú.

La carta de vins no és molt extensa, però es basa en vins italians dels que s’ofereix una panoràmica de diferents regions. De nord a sud. Llàstima que no hi hagi cap vi mallorquí, hi ha blancs bastant similars als pinot grigio italians.
Cal destacar, finalment, l’amabilitat de totes les persones que treballen en el restaurant.
Ambient familiar, dinàmic i simpàtic completat per la cusseta Griccia que amb certa displicència circula entre les taules.

Nom de restaurant: Giromatto
- Responsables: Giulia, Rodrigo, Matteo i Toju
- Ubicació: Sant Matgí, 84. 07013 Palma
- Reserves: (+34) 871 533 615. Convé reservar.
- Xarxes socials: https://giromatto.es/, @giromattorestaurante
- Menú: Cuina italiana especialitzada en la regió de Roma.
- Horari: Obert cada dia de 13:00 h a 22:00 h.
- Especial: Spaguetti carbonara, rigatoni amatriciana, flors de carxofa, cotoletta alla milanese,
- saltimbocca allà romana.
- Bodega: Bona selecció de vins italians.

Totes les masses de les pizzes són preparades en el restaurant, no usen productes congelats industrials.
Taula parada és Climent Picornell, Arànzazu Miró, Jaume Sureda, Conxa Rosillo, Antoni Bennàssar, Joan Company i Pere Estelrich.