Els vins mallorquins no deixen de sorprendre en el panorama internacional per la seva singularitat i la seva qualitat, cada dia més reconegudes. Ara ens arriba la notícia que dos vins del celler pollencí Dunord Vitícola han estat qualificats entre els millors pel prestigiós Master of Wine, Tim Atkin. La notícia surt arran de la publicació de la guia Descubre España 2025, que acaba de sortir al carrer. Aquesta guia que recull les valoracions del mestre, situa l‘Etzel i el Curolla en el nivell dels 93 punts. Un fet que des del celler s’han apressat a qualificar de “gran notícia” per la casa com el fet que en tots dos casos s’han rebut bons comentaris. Així, i segons han destacat des de Dunord, en el cas “de l’Etzel ha comentat sobre la seva salinitat i gran expressió; i del Curolla entre altres ens parla de la fruita vibrant, i de què és un vi estrany i expressiu, que és pur plaer”.
La valoració d’Atkins dona un nou impuls a aquest petit celler mallorquí que afirma que amb aquest suport renova forces per seguir endavant: “Seguirem apostant per l’agricultura, el maneig del camp, la sostenibilitat, l’autenticitat de les nostres varietats locals i perquè es reconegui el nostre terrer arreu del món!”, afirmen a través de les xarxes socials tot expressant el seu agraïment i les ganes de continuar pel camí iniciat.

ETZEL és l’últim vi blanc de Joan Gutiérrez de Dunord Vitícola. Fet amb la varietat local Giró Ros, ha estat envellit durant un any sencer sobre els seus lies, ha estat definit com un “un vi pacient, elaborat per a reflectir els sòls calcaris únics del nord, l’acurada evolució d’una varietat autòctona i la creença que els vins blancs mereixen el mateix respecte -i potencial d’envelliment- que els negres. Es tracta d’un vi blanc fet per a evolucionar, igual que la terra i les mans que li van donar forma”. D’ell diuen des del celler que el nom ve de la paraula d’etimologia incerta que defineix “un desig intens; afany (Palma). Desimboltura, expansió extremada d’un sentiment (Ciutadella, i que ara dona nom a un varietal de Giró Ros, resultat d’haver estat criat amb els seus lies de fermentació i guardat en ampolla”. Un vi d’ara fet amb el raïm d’abans; Giró Ros és sinònim de tradició, un vi que transmet l’ADN calcari de casa nostra, i és que també hi ha vins blancs que milloren amb el pas del temps”.

NOTES DE TAST
Aromes: Subtils capes de poma rostida, fonoll, flor d’ametller i mineralitat calcària.
En Boca: Cremós, però concentrat, amb notes de quallada de llimona, pell de pera i un delicat toc salí; la criança sobre lies aporta rodonesa sense pesadesa.
Final: Llarg, refinat i evolutiu; cada copa s’obre amb el temps i l’aire.
PERFIL
Cremós, salí, delicat i refinat.
MARIDATGES
Llobarro a la sal o turbot a la planxa
Carxofes amb salsa d’ametlles o plats vegetarians amb bolets
Formatges curats com el Maó curat o el Comté.

Curolla:
És un varietal de Gorgollassa de les finques de Can Sureda i Son Fe, i sirà de Son Fe. Envellit en botes de roure francès de primer i segon vi. Viticultura de secà i veremat a mà. Al nas al principi es mostra tímid. Posteriorment, emergeix la fruita negra amb tocs de flors blaves; violetes. Records a xiclet de mores d’esbarzer. Aromes de fustes i balsàmics. Un punt alcohòlic. A copa moguda tenim minerals; tocs ferris. Pels Gutiérrez, aquest vi és l’expressió de “més terrer, més Gorgollassa i més Rock and roll.