Un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya de 2023 ha estat enguany per la tomàtiga de ramellet que conrea AGROMALLORCA a “s’Hort d’en Boira” (Selva) de manera ecològica i sostenible.
Per quart any consecutiu, el banc i els germans Roca han reconegut la labor de deu productors compromesos amb el medi ambient i la producció inclusiva i responsable. En aquesta edició el jurat, format per membres de BBVA, El Celler i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), ha valorat la incorporació de criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica en els seus models de negoci. En concret, aspectes com la disminució de la petjada de carboni; la incorporació de mesures per a millorar l’eficiència energètica durant els processos de producció; les mesures adoptades en matèria d’inclusió social, el relleu generacional en l’empresa, així com la importància de la seva activitat com a motor de desenvolupament de les zones rurals.
Els productes premiats en aquesta edició, que compten amb el certificat oficial de producció ecològica, formaran part d’una de les receptes que els germans Roca elaboren i difonen dins de ‘Gastronomia sostenible’. Una iniciativa que BBVA també impulsa al costat del Celler de Can Roca per a fer costat als petits productors d’Espanya i promoure la cuina saludable amb productes de temporada. A més, es donaran a conèixer les històries inspiradores de cadascun dels guanyadors a través d’un pla de difusió que contribuirà a situar-los en el mapa de la producció sostenible local.
Agromallorca, dècades de bona feina
Fundada en 1964, Agromallorca (Palma) compta amb la tercera generació de persones implicades a produir diferents tipus d’hortalisses i fruites. Contribueix amb l’economia circular a través d’una planta de llombricompostatge i de l’ús d’envasos reutilitzables. Redueix el seu impacte en el planeta amb la recollida d’energia solar gràcies a una instal·lació de plaques fotovoltaiques. Respecte a l’ús de l’aigua, fa la recollida d’aigües pluvials i controla el reg amb sensors. Disposa de certificats com GLOBALG.A.P, ieal seva tomàtiga de ramellet està avalada amb el certificat ‘Tomàtiga de Ramellet de Mallorca’ del Govern Balear. En matèria social, col·labora amb diferents organitzacions mallorquines per a la defensa i promoció del producte local, cooperatives agroalimentàries d’Espanya, i forma part d’un projecte europeu que analitza la relació entre el sector agroalimentari i el turisme a través de la innovació tecnològica.

Un ingredient imprescindible a la gastronomia mallorquina
La Comissió dels Aliments Tradicionals de les Illes Balears va aprovar la inclusió de la tomàtiga de ramellet com un aliment tradicional més en el seu Catàleg l’any 2018.
El catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears té per objectiu preservar i revalorar el patrimoni alimentari, en el qual s’inclouen els aliments típics i tradicionals de les Illes Balears. S’entén que un aliment és tradicional de les Illes Balears quan se n’acrediti un mínim de trenta anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes Balears, independentment del fet que estigui protegit o no amb una figura referida a l’origen o a la qualitat del producte.
La tomàtiga de ramellet disposa, al catàleg, de la fitxa individual d’aquest producte en la qual consta que es caracteritza per la seva mida mitjana-petita i es troba reunida en raïms ramificats, que permeten ser penjats i faciliten així una conservació llarga. Aquesta llarga conservació és precisament una de les seves característiques rellevants. La tomàtiga de ramellet es caracteritza pel seu contingut baix en aigua i una acidesa elevada, i també per un contingut elevat en minerals.
Aquest fruit s’ha cultivat tradicionalment a les Illes Balears. Es conrea de manera habitual en sistemes hortícoles a l’aire lliure, associat amb altres varietats locals. El cultiu es du a terme tant en secà com en regadiu.
L’origen exacte de la tomàtiga de ramellet és desconegut, però és fruit de l’encreuament de diferents varietats de tomàtigues arribades a les Illes Balears que han anat evolucionant.
El cultiu de les tomàtigues respon a la necessitat de la població de poder disposar de tomàtigues fresques durant l’hivern: les tomàtigues se seleccionaven any rere any i s’arribava a obtenir una planta resistent a la sequera estival que es podia conservar en condicions òptimes.