Balears Vadevi
Tomeu Fullana i Mel Sa Font, una història d’èxit d’un jove apicultor

Enmig de les notícies negatives que sovintegen en el sector agroalimentari hi ha històries d’èxit, iniciatives “joves” que, amb esforç i caparrudesa, es transformen en històries amb final feliç. Tomeu Fullana feia feina al seu negoci de ferreria, però ara fa sis anys i de forma podríem dir que atzarosa, l’apicultura es va creuar en la seva vida i a conseqüència d’això es va produir un punt d’inflexió, fins al punt que avui és apicultor a temps complet. Ara, amb aquesta opció de vida consolidada, pot dir que no es va equivocar: la seva mel, Mel Sa Font, ja té el reconeixement del mercat i dels entesos.

Tomeu destaca la importància de la formació en la seva trajectòria: “Concretament, primer s’ha d’entendre com funcionen les abelles i l’apicultura en general, la mel ja vindrà després. Així que un dia van aparèixer uns cursos de formació a l’apicultura i com era els horabaixes, vaig decidir apuntar-m’hi. El primer curs vaig descobrir que el món de les abelles era fascinant i que en un futur havia de tenir caeres i començar a treballar amb elles.  No va passar ni un any i ja tenia dues caeres, a partir d’aquí vaig començar a treballar-hi com un hobby i créixer en nombre.  El que em va portar molt lamentablement a haver de tancar la ferreria per poder dedicar-me al 100% a l’apicultura de manera professional. D’això ja en farà gairebé sis anys”.

En Tomeu hi dedica molt d’esforç en el dia a dia per què l’apicultura com ell l’enten, no sap d’horaris ni de dies de festa/TF

Com enfoques la teva manera de fer apicultura i per què?

El treball a l’apicultura el tinc enfocat des del punt de la pol·linització en general, hem de pensar que sense abelles o altres pol·linitzadors no tindríem gaires dels aliments que tenim.  La mel és secundària, ja que de cada cop plou menys i fa més calor, això fa que les abelles de cada vegada els costi més trobar aliment, i per si no fos poc ara ens ha tornat a entrar la vespa asiàtica que representa un greu problema per a les abelles.  De moment s’està fent una gran feina des de la UIB i el COFIB per tornar a erradicar-la.

Nosaltres els apicultors també els estem ajudant amb el trampeig de detecció perquè puguin trobar els nius i exterminar-los.

Quina producció tens ara mateix i quin es el teu mercat?

La meva producció és petita. A Mallorca és complicat poder dedicar-se a l’apicultura i sobretot a la recol·lecció de mel a causa de la manca de pluges.  El meu mercat està orientat a tot el consumidor de mel en general.  La mel que produeixo és 100% mallorquina.

Creus que el consumidor aprecia la mel artesana com la teva?

Sí. La mel artesana i sobretot la mel 100% mallorquina, quan el consumidor la prova, veu que no té res a veure amb un altre tipus de mel.

 Cal pensar que a Mallorca la mel és de temporada i que tenim tres temporades primavera, estiu i tardor.  En el cas de la mel de primavera, aquesta és una mel multifloral que abasta tota la floració de primavera.  La d’estiu sol ser mel de fruites madures i resines dels arbres.  I la de tardor és principalment de garrover i també pot contenir bruc i diverses flors silvestres.

Les mels monoflorals d’eucaliptus, lavanda, farigola, no solen ser mallorquines, ja que no hi ha una superfície tan gran a Mallorca d’un tipus de flor en concret per poder produir-les.

Que opines de com funciona el sector i què necessitaria?

El sector apícola d’ara a Mallorca no té res a veure al que vaig conèixer quan vaig començar.  Actualment, s’estan fent moltes coses pel bé de l’apicultura, com ara la caracterització de la mel, un projecte que fa uns 3 anys es va iniciar amb estudis de la UIB per a un futur no gaire llunyà, arribar a tenir una IGP o una DO.

També en el tema de la selecció de l’abella autòctona Balear s’està fent un gran treball de genètica, ja que anys enrere i encara actualment s’està important abelles d’altres països, cosa que és un greu error per què són abelles que no estan adaptades al nostre clima i s’hibriden amb l’autòctona.

Què representen per a tu els premis que has aconseguit amb la teva mel?

Els premis rebuts són un molt bon reconeixement a la feina dura del dia a dia, ja que la feina a l’apicultura no entén d’horaris, ni dies festius.  Però sempre dic que el mèrit més gran és de les abelles, és clar que els apicultors els ajudem, però el mèrit és seu.

Els guardons aconseguits per aquesta mel artesana demostren la importancia de fer una apicultura responsable i seriosa/T.F

Un currículum aclaparador

– Tercer classificat mel de Tardor al concurs mel de les Illes Balears.  2020

 – Tercer classificat mel de Tardor al concurs mel de les Illes Balears.  2021

 – Primer premi mel de Tardor al concurs mel de les Illes Balears 2022

 – Segon classificat mel de Primavera al concurs mel de les Illes Balears 2022

 – Primer premi a la millor mel de Mallorca al concurs de mel de les Illes Balears 2023

 – Primer premi mel de Tardor al concurs de mel de les Illes Balears 2023

 – Segon classificat mel Original al concurs de mel de les Illes Balears 2023

 – Primer premi a la millor mel de Mallorca al concurs mel de les Illes Balears 2024

 – Segon i tercer classificat mel de Tardor al concurs mel de les Illes Balears 2024

 – Tercer classificat mel de Primavera al concurs mel de les Illes Balears 2024

 – Primer premi a la millor mel de Garrover d’Espanya al concurs del Congrés Nacional d’Apicultura 2025.

I aquest mes de març ha quedat en vuitena posició d’un total de 203 mostres, al concurs Internacional de mels a l’Argentina. I això no acabarà aqui, ja ho veureu…

Més notícies
Les mels presentades al concurs de mel de les Illes Balears 2024 / Cristina López Guerrero, de Majao Studio
Concurs de mel de les Illes Balears 2024
Aquest certamen, celebrat el 13 i 14 de desembre, determina quines són les millors mels de la campanya de producció 2024
Mel Menorca | cedida
La collita de mel, a Menorca, sota mínims
La manca de pluges en el període clau de floració ha tornat a condicionar la producció de mel i ha donat uns resultats molt fluixos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa