Balears Vadevi
‘Torre des Canonge’, testimoni de la recuperació del giró ros

El passat divendres, 19 d’abril es va dur a terme un tast vertical del vi “Torre des Canonge” del celler Vins Toni Gelabert, inscrit a la DO Pla i Llevant, un vi elaborat amb la varietat autòctona Giró Ros. Les anyades tastades foren 2022, 2016, 2012 i 2008, totes amb el mateix temps en bota. “Des de la més jove a l’anyada més antiga foren una grata sorpresa per tots els assistents a aquest tast especial i privilegiat.”, afirmen fonts de la DO.

La història d’una varietat recuperada

Hem xerrat nombroses ocasions d’aquesta varietat que es cultiva a Mallorca des de molts d’anys enrere, però que amb el temps havia caigut en desús per la seva irregularitat. És una varietat complexa, ja que té anys de molt bona producció i altres anys produeix molt menys raïm. És molt sensible a una mala pol·linització. Gelabert explica que a la darrera verema varen fer fins a cinc passades a l’hora de recollir els raïms de Giró Ros, perquè la seva maduració no era regular. Aquesta és una característica de les varietats locals, que són més complicades i necessiten més atenció, ser-hi damunt, més que les dutes de fora. L’any climatològic és un factor clau en aquestes varietats.

Joaquim Monserrat i Toni Gelabert són dues persones referents quan xerrem d’aquesta varietat, ja que varen posar-se d’acord per vinificar-la per primer cop i després d’unes quantes proves varen comprovar l’excel·lent qualitat que tenia”, destaquen des de Pla i Llevant. Actualment, es cultiva a tota Mallorca i cada any augmenten el nombre d’hectàrees dedicades a la sembra d’aquesta varietat.

Toni Gelabert, un dels protagonistes en la recuperació de la varietat/Biel Modino

Els Tastavins de Manacor repassa la història del Giró Ros amb un tast vertical

El tast es va fer al molí de Can Roca, seu de la Confraria dels Tastavins de Manacor. El primer que s’ha de destacar és l’enorme capacitat de guarda que té aquesta varietat tot i ser molt complexa. Existeix una idea errònia que els vins blancs s’han de consumir de la darrera anyada, tot i que està ben comprovat que poden durar una sèrie d’anys. En el cas dels blancs que han passat criança en bota, aquest període de guarda pot ser molt més llarg. Un bon exemple són aquests vins de Giró Ros.

La verema es fa a mà, a primeres hores del matí i els raïms es recullen en capses de 15 quilos màxim., que passen directament a la premsa. La fermentació es fa en botes noves de roure francès de 225 litres. Dins les botes hi passa cinc mesos amb les seves lies. Els tres primers mesos es practica el batônatge amb freqüència. Al cap d’aquests temps es fa l’estabilització tartàrica en fred, uns quants dies a temperatura molt baixa per evitar la formació de cristalls d’aquest compost. Finalment, s’embotella i es posa en el mercat.

Del conjunt de vins tastats es pot dir que el color que presenten és un groc daurat com a resultat del pas en bota i també pel color de la pell del raïm, més obscura que altres blancs. Un vi gastronòmic i amb molta personalitat, amb aromes i gustos a mel, caramel i a fruita madura, que evolucionen a mesura que passen els anys.

Una mateixa varietat que, amb la seva complexitat, ofereix un vi que admet el pas del temps/Biel Modino

En el cas del més jove, del 2022, destaca per la seva untuositat i ens recorda a fruita madura o d’os, melicotó, albercoc, fruits secs i mel. Amb el pas del temps presenta nous aromes, a llepolia i fruita ensucrada. Té un punt d’astringència molt subtil.

En el vi de l’anyada 2016 els aromes terciaris predominen damunt les notes a fruites madures del primer. És un vi amb molta més complexitat i presenta més matisos. Omple tots els racons de la boca. Un vi ideal per maridar amb carns, sobrassada i pernils. El que més destaca són les notes a mel i el roure, molt ben integrat. En boca té cos, saborós i una llarga durada final.

En el vi de l’anyada 2012 es nota l’evolució en botella. Es nota molt més la mel en nas i boca i no pas tant la fruita. A penes es nota l’alcohol. Dels vins tastats fins al moment, és el més apte per menjar. Ens recorda als caramels de mel que les padrines i els padrins sempre duien dins les butxaques per donar als nets. Cada glop et deixa una textura similar a quant ens fiquem una cullerada de mel dins la boca o quan assaborim la bresca de la mel.

En el darrer vi tastat, del 2008, es nota més el caràcter del roure. Té un aroma espectacular i color especialment daurat. Un vi amb molt de cos i una llarga durada final, molt gastronòmic.

“Ens podem sentir orgullosos de tenir aquesta varietat i de poder tastar vins blancs amb tants d’anys. Sens dubte, podem dir que en Toni Gelabert és un dels mestres del Giró Ros”, diuen des de la DO Pla i Llevant.

Més notícies
Miquel Gelabert i Toni Gelabert, artífexs del maridatge/Cedida
Els vins de Toni Gelabert amb la cuina de Miquel Gelabert, de Can March
Des de Manacor, maridatge '5 plats, 5 vins' amb una gastronomia pensada per als dies freds de l'hivern
Els cellerers convidats al tast amb l'artífex de la recuperació de la varietat, el viticultor Joaquim Monserrat/Cedida
DO Pla i Llevant, trenta anys vinificant el giró ros
La Confraria dels Tastavins de Manacor ha fet un tast monogràfic amb motiu de l'aniversari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa