Balears Vadevi
Tres xefs mallorquins competiran per la millor tapa a Valladolid

La representació dels professionals de la cuina de Mallorca està garantida una edició més al Concurs de Pinxos i Tapes Ciutat de Valladolid. En aquesta ocasió seran tres els xefs que viatjaran amb les seves creacions gastronòmiques, totes elles inspirades en les receptes tradicionals de la cuina mallorquina. Competiran a la final que tindrà lloc a la Cúpula del Mil·lenni els dies 6, 7 i 8 de novembre del 2023.

Tres propostes amb arrels i productes tradicionals

El xef Igor Rodríguez, màxim responsable de cuina del restaurant ‘El Bandarra’ de Palma, és finalista amb el pintxo ‘Alos Blut‘ que evoca al típic arròs brut mallorquí, realitzada amb la tècnica japonesa del takoyaki. Un pintxo creat a partir d’un brou d’arròs brut amb la carn desossada i una bolla del takoyaki coberta de l’arròs cuinat en el seu propi brou, fregida i banyada en salsa agredolça amb un toc de praliné de pebre ‘choricero‘ i una fulla d’herba-sana fregida. El pintxo se serveix en un altre element molt mallorquí com és el siurell.

‘Alós Blut’, la tapa d’Igor Rodríguez/Cedida


Igor Rodríguez, afirma que “la veritat que enguany no m’ho esperava, i participar per quinzena vegada és un orgull, són quinze anys consecutius ja”. Des del 2009, Rodríguez participa en el campionat nacional, i en dues ocasions ha estat subcampió d’Espanya en 2013 i 2021, i campió el 2017. El 2014 i el 2018 va participar en el Campionat Mundial i el 2020 no va participar perquè va formar part del jurat del concurs nacional.

El xef Andrés Moreno, també ha estat seleccionat per a la final del concurs amb la tapa ‘Panallet de sobrassada de Mallorca de porc negre’, guanyadora de la categoria de Tapa Temàtica del concurs de TaPalma 2022. Moreno, xef del restaurant ‘Bocana‘ de Cala d’Or, presenta una tapa inspirada en la terra, basada en la sobrassada de porc negre de Mallorca i ametlles de l’illa. Una pasta d’ametlles barrejada amb sobrassada i pastada en forma de bolla, banyada en vermell d’ou i coberta amb pinyons. Moreno, que va ser guanyador al darrer concurs de TaPalma 2022, assegura que “he aconseguit un mos que conté l’essència de Mallorca, un trosset de la meva illa i del seu sabor, que em porta a la meva infantesa”.

En el seu cas, és la seva cinquena participació en el campionat nacional, havent aconseguit l’accèssit a millor concepte de tapa tradicional d’Espanya l’any 2018.

El panellet d’Andrés Moreno(Cedida


La xef Tamara Lumbreras, guanyadora del Premi Tapa Fusió Aliments d’Espanya, ha quedat finalista a Valladolid. Al concurs presentarà “una mescla de sabors inspirada en la mar i muntanya, buscant les arrels mallorquines”, explica. La cuinera ha creat un éclair, el conegut palo mallorquí, però en comptes de tenir un farciment dolç, li ha donat «una volta cap al salat» i ha optat per una mousse d’anguila fumada amb kimchi de sobrassada. La seva creació gastronòmica està coronada per una crema de formatge amb te i cruixent de blat de moro.

Per a la seva presentació, que ha anomenat Éclair mundà, el restaurant Ocre de Can Ferrereta de Santanyí, on treballa Lumbreras, ha triat una caixa similar a les que s’utilitzen en les pastisseries.

El palo de Tamara Lumbreras/Cedida
Més notícies
L'edició d'neguanu batrà el rècord de participació amb 46 restaurants/Cedida
Tapalma es presenta a Valladolid en el Concurs de Pinxos i Tapes
L'edició d'enguany tendrà lloc del 21 al 27 de novembre amb la participació de 46 restaurants
El xef , Ígor Rodríguez, i el restaurador, Jaume Colombás, d'El Bandarra, satisfets amb el guardó/Cedida
El xef Ígor Rodríguez fa podi al concurs de Pinxos i Tapes
El "Xuxo de porc negre amb anfós” ret homenatge a la gastronomia mallorquina i s’incorpora ja a la carta d’El Bandarra de Jaume Colombás

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa