Balears Vadevi
Trossejadors de garrova: “Hi ha un bon esplet, però falta mà d’obra”

L’Associació de Trossejadors de Garrova ha confirmat el que avançàvem dies enrere: La bombolla del mercat de la garrova s’ha desinflat i tot fa pensar que la caiguda del preu del garroví serà tan important que pot posar en risc l’anyada. Amb les xifres de productivitat per a l’any 2023, tot apunta al fet que enguany es produiran entre 15 i 20 mil tones de garrova, un 30% més de quilos que l’any passat. Amb aquestes dades Balears se situa com a segona comunitat en la producció.

Però la gran amenaça per a aquesta temporada està en la falta de mà d’obra que pugui haver degut a la caiguda del preu del garroví. L’associació assegura que el preu del garroví respecte al preu de la garrofa s’alteri depèn molt del comprador de goma i del mercat. La presidenta de l’associació, Joana Maria Verger, assegura que “avui dia tot apunta al fet que serà molt més baix que l’any passat i això condiciona molt la mà d’obra disponible per a la recollida de la garrova”. Verger afegeix que es pot donar la paradoxa que “amb més producció que l’any passat pot haver-hi menys collita amb les corresponents conseqüències que té per a les empreses del sector”.

La bombolla es desinfla i tira el preu

Tothom sospita que el preu caurà en picat i que enguany no s’arribarà als 2,70 euros de l’any passat, ni prop fer-hi. La inestabilitat del preu és, de fet, un dels grans problemes del sector, segons han reconegut els mateixos productors a Balears Vadegust. Com ja apuntàvem la setmana passada, això fa pensar que enguany les garroves, a moltes finques, quedaran als garrovers o cauran a terra, ja que el preu, que es presumeix serà molt baix, no compensarà els jornals per collir-la. El fons de la qüestió és la caiguda de la demanda, tant de la garrova com del garroví i això, diuen des de la Cooperativa Camp Mallorquí, arrossegarà el preu a la baixa. I és que la indústria transformadora alimentària, principal consumidora de la goma de garroví, ha optat per matèries primeres alternatives, a la vista del preu dels darrers anys que deixava d’enfilar-se. L’any passat fins als 30 euros el quilo de garroví.

La superfície de garrovers de Mallorca representa 33% de la superfície del total que Espanya dedicada a la producció d’aquesta lleguminosa. Una altra dada que es destaca des de l’associació és que de les 33.679 hectàrees d’agricultura ecològica que hi ha a Mallorca la garrova ocupa una extensió de 1.600 hectàrees. Espanya actualment produeix entre 80.000 i 100.000 tones sent la producció ecològica entre un 10% i un 15% del total

D’altra banda, l’associació ha comunicat que continuen la recerca per determinar quines són les varietats de garrover que més rendiment tenen, és a dir, quin tipus de garrova aporta més sucre, fibra i rendiment del garroví.

Joana Maria Verger: “amb més producció que l’any passat pot haver-hi menys collita amb les corresponents conseqüències que té per a les empreses del sector”/PIMEM

Introduir la polpa de garrova en l’alimentació humana

El problema és la inestabilitat del preu del garroví, que és el que més interessa al mercat, i això provoca que el pagès i a les empreses del sector planificar la inversió i el rendiment d’aquest cultiu. «El producte estava sobrevalorat, ara ha d’estabilitzar-se i trobar un lloc en el mercat”, diu Biel Maimó, director del Grup Fontanet. Però el garroví no representa més que una petita part del producte: la polpa de la garrova ara mateix és pràcticament un producte residual que majoritàriament es destina a l’alimentació animal. “Hem d’incrementar el consum de la garrova”, afegeix Maimó. I és que la polpa de la garrova, a penes té valor comercial, però hi ha un nínxol de mercat si s’aprofita per a l’elaboració de diversos productes saludables com a farina, sucre, fibra alimentària i tanins amb múltiples aplicacions en les indústries alimentària, farmacèutica o vinícola.

L’Associació de trossejadors va oferir un berenar amb tot de productes fets a partir de la garrova/Es Garrover de Mallorca

Els sis empresaris que actualment formen l’associació adherida a PIMEM, Productes Fontanet, Llorenç Arrom, Can Rubí, Jaime Adrover, Balesa i Productes Martín, gestionen aproximadament entre el 70% i el 80% del mercat de recollida de garrova de Mallorca. Segons l’associació, nascuda en 1979, continua sent una prioritat intensificar les relacions amb l’administració de cara a futures col·laboracions amb la finalitat de mantenir i ajudar al màxim al sector, per això demana ajuda a les administracions per salvar una situació que és vital pel ‘fora vila’ de Mallorca. Els darrers anys s’havien plantat i replantat garrovers a moltes finques a la vista de la bona rendibilitat del producte i ara hi ha risc que tot això es perdi.

Camp Mallorquí fixa el preu

La Cooperativa Camp Mallorquí va confirmar ahir la caiguda en picat del preu de la garrova que ja s’anunciava. Enguany tindrà un valor mitjà de 0,41 cèntims d’euro per quilo per als socis de la cooperativa, mentre que els pagesos no socis cobraran cinc cèntims menys (0,36). Res a veure amb els 1,5 euros que va pagar Camp Mallorquí l’any passat com a valor mitjà o els 2,7 euros que es van arribar a pagar en algunes ocasions per la seva bona rendibilitat. Això significa que els valors han caigut una mitjana d’un 72,7% respecte a la campanya passada i el que suposarà una important garrotada per als agricultors.

Més notícies
Hi ha empreses que encara tenen romanent de garroves de la collita de l'any passat i són les que ho poden tenir més complicat per col·locar el producte a un preu que compensi/Cedida
Baixa la demanda de garrova i de garroví, que apunta a la caiguda de preus
A quinze dies que comencin a espolsar els garrovers, la incertesa domina pagesos i empreses del sector
L'elevat preu de la goma de garroví fa caure la demanda de garrova/CAIB
El crac de la garrova, una setmana d’agonia pel sector
L'escalada del preu per damunt dels dos euros provoca la caiguda de la demanda de la goma de garroví a mínims

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa