Unió de Pagesos de Mallorca ha presentat una moció a tots els ajuntaments de Mallorca per demanar-los que comprin aliments produïts a l’illa d’acord amb criteris objectius de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle. El sindicat ja ha rebut el suport de molts de consistoris de Mallorca que han donat garantia que aprovaran la iniciativa. Ara ho ha fet l’Ajuntament de Palma, el que representa més de la meitat de la població de l’arxipèlag amb tot el que això significa. La moció havia estat tramitada a través del grup municipal de MésxMallorca i ha estat debatuda en el ple ordinari del mes de març i ha resultat aprovada amb el vot favorable de tots els grups llevat del de VOX. En el torn d’intervencions d’organitzacions ciutadanes, ha defensat la proposta Joan Gaià, portaveu d’Unió de Pagesos de Mallorca.
Gaià ha llegit part del comunicat redactat des del sindicat on s’afirma que “Mallorca és, sense cap casta de dubte, un poble d’arrels pageses. Des de fa moltes generacions la terra es cultiva per alimentar les persones que viuen en aquestes contrades. A Mallorca sense la pagesia mai no hi havia hagut aliments, però això, malauradament, ha canviat”, es lamentava.
“La globalització i el mercat únic europeu ens han dut a un trànsit permanent d’aliments que venen de fora en una lluita constant per abaixar els preus en detriment de la qualitat dels aliments. És innegable que una fruita acabada de collir conserva millor les propietats organolèptiques que aquella que s’ha collit verda i ha travessat la mar durant setmanes dins un contenidor frigorífic d’un vaixell”. I declarava “Les taronges de Mallorca són millors que les de Sud-àfrica. Per posar només un exemple. I, per cert, només s’han tractat amb productes fitosanitaris autoritzats per les normatives més estrictes del món. Les de Sud-àfrica, en canvi, s’han cultivat utilitzant productes fitosanitaris que aquí estan prohibits. En aquest sentit, a més l’Estudi de Valoració de l’Empremta de Carboni que va realitzar l’any 2023 l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) demostra que el consum de producte local redueix en un 55% les emissions de CO2 a l’atmosfera. Per tant, la taronja de Mallorca és més bona, però a més cuida més el planeta“.

La moció és conseqüència de l’adjudicació a una empresa forastera del subministrament de fruita i verdura als menjadors escolars de les Illes Balears, el que ha indignat els productors que veuen que el discurs sobre el suport al producte local es perd entre els embornals burocràtics de la llei de contractes i altres requeriments de les administracions públiques. D’aquí la demanda d’incloure-hi la clàusula de la petjada ecològica en els concursos per evitar casos com el que ha exposat el portaveu d’Unió de Pagesos, que ha posat un exemple aclaridor, davant el Ple: “Aquesta setmana els escolars han menjat peres arribades des de Bèlgica, quan a Palma hi ha un hort de 40 quarterades de tarongers pels de taronges als arbres i en terra”, deia Joan Gaià.

Una competència desigual
“Són precisament la cura del planeta i les bones pràctiques ambientals factors que el mercat no valora i la pagesia mallorquina acaba competint amb molt de producte de fora amb uns costos un 30% superiors”, afirma el sindicat pagès. “I és en aquest punt on l‘Administració Pública pot ajudar donant exemple fent que tota la seva compra d’aliments premiï aquestes baixes emissions de CO2″, proposen. I és que la Llei de Contractació del Sector Públic contempla que aquests factors poden ser tinguts en compte. Igualment, la Llei Orgànica de Canvi Climàtic i Transició Energètica també ho contempla. Així com la versió aprovada pel Parlament de les Illes Balears referida també al Canvi Climàtic que estableix mesures de contractació pública.
Amb aquests arguments els pagesos del sindicat UPM esperen obtenir el suport dels ajuntaments de Mallorca i del Consell Insular i del Govern perquè aquesta condició s’incorpori com més aviat als criteris de contractació pel bé de la pagesia i de la ciutadania en general.