Balears Vadevi
El vi està present un any més a les festes de Sant Jaume de Manacor

L’Obreria de Sant Jaume de Manacor ha celebrat la seva festa anual al Pati de la Torre del Palau amb el seu format habitual d’una conferència relacionada amb el vi i un tast de vins casolans. L’acte s’inclou dins els actes de la celebració del patró de Manacor: Sant Jaume.

Enguany la conferència l’ha feta Arnau Galmés, enòleg, propietari del celler de Petra Galmés i Ferrer, el qual ha parlat sobre com s’elaboren els vins de missa, la mistela i els vins dolços. El pare d’Andreu Galmés, Guillem Galmés, durant molt d’anys va elaborar vi de missa al seu celler de Petra. Sobre el qual ha explicat que el raïm procedia de vinyes situades entre Manacor, Felanitx i Petra. Se solien usar les varietats callet, manto negro, fogoneu mallorquí i fogoneu francès. El raïm es veremava ben madur i després de separar la rapa es feia un sangrat en dipòsits en els quals es separava el most de la polpa i les pells. Quan es produïa aquesta separació es passava el most a una caldera d’uns mil litres de capacitat que es col·locava al foc perquè s’anàs separant l’aigua per evaporació. El most no havia de bullir, sinó que l’evaporació s’havia d’anar fent a poc a poc. Arnau conte que son pare per encalentir caldera primer usava llenya d’ametller i, posteriorment, de figuera. L’ametller fa més calor que la de figuera.

Quan es considerava que ja s’havia fet prou evaporació el most es posava en botes de roure usades per realitzar la fermentació. Com a mètode casolà per saber si havia acabat la fermentació, el seu pare acostava un encenedor a la boca de la bota i si l’aire que sortia l’apagava, per l’emissió de CO2, volia dir que el procés seguia. El most tenia una alta concentració en sucre que permetria aconseguir una graduació elevada. La proporció que es considerava adequada era de 15/4, és a dir, 15º d’alcohol i 4º Baumé de sucre (1º Baumé = 17 gr de sucre). El vi de missa havia de ser el màxim de pur possible, no se li podia afegir cap substància. Com a detall anecdòtic, es calcula que cada dia es consumeixen 5.000 litres de vi de missa al món.

L’enòleg Arnau Galmés parlà sobre el vi de missa que feia son pare al celler Galmés i Ferrer de Petra/Cedida

Altres vins dolços i la VI Mostra de Vins Casolans

Arnau Galmés, a més, explicà com s’elabora la mistela. Al most sense fermentar se li afegeix alcohol pur (95%) fins a aconseguir una proporció d’alcohol i sucre de 15/9. Els vins dolços actuals es veremen quan són ben madurs, a fi que la concentració de sucre sigui la més elevada possible. Per conservar la dolçor se sol aturar la fermentació per fred o afegint alcohol pur. Arreu del món els vins dolços són molt apreciats i existeixen moltes formes diferents d’elaboració.
A continuació, a la plaça adjunta s’han pogut tastar vins elaborats per aficionats de tota Mallorca que es podien acompanyar de tapes elaborades per bars de la localitat. La festa fou animada per música en viu.

Albert Dols va presentar el fruit del seu projecte personal/Cedida
Més notícies
La nova bodega de Galmés i Ferrer, que substituí l'antic celler de Petra/Cedida
El món del vi de Mallorca plora la mort del vinater Guillem Galmés, de Petra
Va mantenir la tradició de fer Vi de Missa i Vi Ranci al celler que ara duu el seu fill, l’enòleg Arnau Galmés
L'inclusió de la Mostra i Tast de Vins Casolans al programa de les festes de Sant Jaume ha estat clarament un encert/Cedida
Mostra de Vins Casolans de Manacor, una oportunitat única per tastar
Setze vinaters de tota Mallorca intercanvien i comparteixen experiències en una jornada festiva per les festes de Sant Jaume

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa