Balears Vadevi
El vi que torna a la vinya on va néixer

No per haver-la vist un caramull de vegades, la cerimònia perd emotivitat. El dia que la família Sureda, de Son Vell, obr el clot cavat ara fa un any, per treure el vi és una cerimònia on les emocions estan a flor de pell. Sempre emociona veure el patriarca, que ja n’ha fet 90, posant-se el primer a cavar la terra, i després tothom agafa les eines i un darrere l’altre es posen a fer relleus per fer el clot cada vegada més fondo.

Amb 90 anys fets, el patriarca de la família és el primer en agafar el càvec per fer el clot/Gori Vicens

A mig matí, s’ha d’anar ja molt alerta perquè el vi és a prop. En silenci tothom espera el clic que indica que s’ha tocat vidre i que a partir d’aquí s’ha d’anar a poc a poc per anar traient les 400 botelles sense rompre cap d’elles. I en sortir la primera tot són mamballetes i enhorabones i rialles per què un any més la cerimònia s’ha culminat amb èxit i el vi enterrat ja està fora, a punt per fer el primer tast. Aquestes 400 botelles són només una petita part del ‘Corrent’ que es va produir al celler l’any passat. Va ser enterrat dins un clot alternant capes de botelles i de palla perquè no toqui vidre amb vidre, perquè acabàs d’afinar la seva estructura i es fes com a vi de taula.

Au, ja la tenim aquí, la primera botella/GOri Vicens

Una manera d’envellir el vi que el fa únic

Aquesta és la crònica del que va passar a la finca de Son Macià a finals d’aquest mes de novembre, on la família Sureda conrea la vinya i fa vi i horta i oli i pastura una guarda d’ovelles fent com feien antigament tantes finques de Mallorca, en ecològic. El vi enterrat que s’ha tret enguany està fet amb les varietats Callet i Fogoneu i després d’haver passat un any dins una bota, va ser dipositat dins una síquia feta enmig de la vinya on el raïm va néixer, en terra de call vermell, a poc més de 2 metres de fondària on ha estat un altre any. Aquí, en unes condicions on la humitat i la temperatura aconsegueixen es mantenen pràcticament constants, el vi envelleix amb una cava natural i això, a dir dels entesos, es nota en el pas del vi per nas i boca. Ara que s’ha encetat la primera botella i l’hem pogut tastar comprovam que el pas d’aquest any sota terra ha millorat el vi, que té unes característiques especials que el fan únic, diferent del que no ha passat per aquest procés.

A descansar, ara que la feina està fet/Gori Vicens

I després de l’esforç ve la festa i la torrada i el berenar pagès per celebrar que un any més, els Sureda de Son Vell han despertat el vi perquè tots els podem gaudir. Enhorabona i que sigui per molts d’anys!

Família Sureda i amics fan un bridnis amb el vi desenterrat, un any més/Gori Vicens
Més notícies
Els Sureda al complet, tres generacions presents en el moment de treure el vi/Cedida
La família Sureda de Son Vell desenterra el vi que fa criança sota terra
Les primeres botelles sortiren del clot en una jornada festiva que ja s'ha convertit en tradició
Vi enterrat a la vinya: Toni Sureda selecciona tres-centes botelles del Son Vell 2017
Dormiran davall terra fins passat l'estiu de l'any que ve

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa