Coinga, millor cooperativa de l’Estat en Desenvolupament Rural

L'ens recull el 50% de la llet de Menorca i elabora el 40% del formatge Maó-Menorca, denominació d’origen de la qual va ser soci fundador

Coinga ha rebut el premi a millor Cooperativa Agroalimentària d’Espanya en la categoria de Desenvolupament Rural que atorga Cooperatives Agro-alimentàries de l’Estat. El jurat ha destacat el compromís de l’entitat menorquina amb el territori i amb els 107 llocs associats pels quals la cooperativa és garantia de continuïtat.

La varietat de productes, l’impuls al desenvolupament del formatge sota la denominació d’origen Maó-Menorca, el caràcter innovador, l’aposta per la qualitat, així com els serveis que ofereix als socis i les iniciatives i patrocini de diferents activitats esportives i socials, han estat algunes de les qüestions més valorades.

El certamen, que enguany celebra la seva sisena edició, ha guardonat, juntament amb la categoria de desenvolupament rural, altres tres categories:

  • Cooperativa de l’Any: Granada la Palma
  • Igualtat d’Oportunitats: Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina
  • Innovació: Dcoop

A l’acte de lliurament de premis, que va tenir lloc a l’Hotel Rafael Atocha de Madrid, hi van assistir, entre d’altres, Santiago Lafuente Mir, secretari del Consell Rector de Coinga, i Santiago Tadeo Florit, Director Gerent de la cooperativa, la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, M. Francisca Parets i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern, Mae de la Concha.

Coinga ha rebut el premi de mans del Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas Puchades, i del president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Ángel Villafranca.

Durant la seva intervenció, el secretari del Consell Rector de Coinga, Santiago Lafuente, va agrair a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya la concessió d’un premi que ens dona l’oportunitat de situar Menorca en el mapa com a regió rural. “L’activitat que desenvolupem no és de jardineria, som una activitat econòmica real, que genera valor i mitjans de vida, capaç de competir al més alt nivell per la qualitat dels nostres productes i sistemes de feina des de l’extrem més a l’est del nostre país”.

Ha destacat també que Coinga va ser una de les primeres cooperatives d’Espanya a integrar tot el procés, des del sector primari fins al consumidor. “El nostre esperit cooperatiu està en l’ADN de les explotacions agrícoles ramaderes de Menorca, la Societat Rural Menorquina, basada en la col·laboració per al benefici mutu dels propietaris de les terres i els agricultors- ramaders”.

Coinga recull el 50% de la llet de Menorca, elabora el 40% del formatge Maó-Menorca, denominació d’origen de la qual va ser soci fundador, i comercialitza els seus productes en més de 35 països diferents. Això suposa una garantia per a la continuïtat de les granges i contribueix a mantenir el paisatge rural de Menorca que tant apreciem i que tant atreu a qui ens visita.

La cooperativa ha estat fidel des dels seus inicis als valors de la marca vinculats a Menorca com a Reserva de Biosfera millorant i adaptant les granges per a desenvolupar pràctiques més sostenibles i donar la millor cura als animals. També les seves instal·lacions han estat adaptades a processos de qualitat i millores mediambientals. Aquest compromís ha convertit Coinga en la primera marca del sector lacti de Balears certificada en Benestar Animal i continua treballant en altres projectes com el certificat que garanteix que la seva llet és de pastoreig.

Som agricultors i ramaders, sembrem per alimentar al nostre bestiar que alimenta a les persones. No fem les coses per obligació, estem convençuts que la societat valora els productes que fem, la qualitat dels nostres processos, que cuidem el nostre entorn i la nostra gent”, ha dit Lafuente.

Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya també ha tingut en compte la funció vertebradora de Coinga dins del sector ramader de Menorca en l’àmbit laboral, professional i normatiu. En l’àmbit laboral per cobrir vacants en les finques i informar sobre regulació que pugui afectar el sector, així com potenciar la contractació de professionals de l’illa per a qualsevol activitat relacionada amb el món rural. En l’àmbit professional la cooperativa ofereix formació i suport per a la incorporació de nous processos que millorin la qualitat de vida del ramader i dels animals i fomentin pràctiques més sostenibles. I en l’àmbit normatiu, la cooperativa informa i assessora sobre les ajudes i subvencions a les quals es poden acollir els socis, o altres aspectes que puguin ser d’interès.

Nou comentari