Balears Vadevi
L’ètica i la diversitat en el periodisme gastronòmic, a debat

Recta final en l’organització del que serà el primer Congrés de Periodisme Gastronòmic i que reunirà a Menorca diversos noms del periodisme i l’escriptura gastronòmica entre els dies 7 i 9 d’octubre en el marc dels actes organitzats dins el mandat de Regió Gastronòmica Europea 2022.

Precisament aquest divendres 16 de setembre s’ha fet la presentació oficial del programa que tindrà com a centre neuràlgic la Sala Multifuncional d’Es Mercadal i el Museu de Menorca, el Far d’Artrutx o el Pati de Sa Lluna com a espais complementaris.

Els participants a la presentació del programa del Congrés | Foto: cedida

Pep Pelfort, ideòleg i responsable de l’esdeveniment que promou l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears (APEGIB), avançava part d’aquest programa en el qual hi intervindran “vint-i-un professionals del periodisme gastronòmic nacional i internacional i que pivotarà entorn a dos blocs diferenciats. D’una banda, la gastronomia en femení, posant sobre la taula “la poca presència femenina als mitjans de comunicació” i per altra, s’analitzarà i debatran diversos aspectes de l’escriptura gastronòmica, la crítica gastronòmica, el fenomen dels influencers, les xarxes socials i la manca d’independència associada a grups mediàtics i patrocinadors.

Els ponents, periodistes i escriptors; cap cuiner

Una de les particularitats d’aquest Congrés és que s’ha volgut donar més protagonisme als periodistes i escriptors gastronòmics que als tradicionals xefs, cuiners o responsables de sala, a qui en aquest estil d’esdeveniments s’acostuma a veure darrera els micròfons. De fet, segons apunta l’organització, s’ha apostat per un format innovador on a més a més es vol afavorir un debat entre creadors de continguts i els lectors, oients o públic general d’aquests continguts. En aquest sentit, les inscripcions estan obertes a tothom i són totalment gratuïtes. Fins aquest divendres, ja tenen plaça reservada un centenar de persones, i s’espera arribar als 250. L’enllaç per guardar seient és aquest.

Cartell del Congrés

El programa veurà doncs una vintena de ponents, entre els quals hi destaquen noms com el de José Carlos Capel, fundador i president de Madrid Fusión, Ana Vega, Premi Nacional de Gastronomia l’any 2018, Toni Massanés, Director de la Fundació Alícia, Carlos G. Cano, periodista gastronòmic de La Ser, Borja Beneyto Matoses, membre de la Reial Acadèmia de Gastronomia, Jorge Guitian, Premi Nacional de Periodisme Gastronòmic i el francès Stéphane Méjanès, Premi Ploma d’Or 2019, Wendy Barrie, coneguda presentadora de programes de cuina escocesa, Benedict Beaugé o Bep Allès, conegut periodista gastronòmic de Menorca, entre d’altres. Els actes seran conduïts per Carme Gasull, periodista gastronòmica cofundadora del portal Gastronomistas i Eva Vicens, directora dels mitjans digitals Vadevi i Balears Vadevi.

El Congrés compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, el Consell Insular a través dels Departaments de Cultura, Educació, Joventut i Esports així com els d’Economia i Territori i el finançament de l’Associació LEADER Illa de Menorca en un projecte Leader finançat amb fons FEADER en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears.

Congrès Gastronòmic Menorca
La presentació del projecte de Congrés es va fer recentment a Maó | Foto: David Baret

D”El gust de Menorca’ a una dotzena de ponències

El Congrés arrenca divendres dia 7 d’octubre al Museu de Menorca a Maó amb una recepció i visita guiada per l’exposició “El Gust de Menorca” on s’explicaran els orígens de la cuina menorquina a través de manuscrits, llibres de cuina i utensilis tradicionals.

L’endemà dissabte, la Sala Multifuncional d’Es Mercadal acollirà dotze ponències i dues taules rodones en sessió de matí i tarda, que comptaran amb servei de traducció simultània d’anglès i francès al castellà i que també es podran seguir via streaming. El format de les intervencions serà de vint minuts amb torn de preguntes de deu per enriquir el diàleg i l’intercanvi d’opinions. La jornada començarà amb un homenatge a Caty Juan del Corral, pionera desapareguda del periodisme gastronòmic a Balears i que va ser nomenada Presidenta d’Honor d’APEGIB.

Diumenge dia 9 d’octubre l’activitat del congrés es traslladarà primer a Alaior per fer una visita guiada al Pati de Sa Lluna que està cridat, segons els organitzadors, a convertir-se en el Centre de Cultura Gastronòmica de la Illa i que compta amb una cuina laboratori i diverses aules de formació.

En aquest mateix espai s’oferirà un tast d’oli de Menorca des de l’Associació de Productors de Menorca i de cara a migdia l’activitat es traslladarà fins al Far d’Artrutx de Ciutadella on tindrà lloc la clausura del congrés amb dues ponències més i una taula rodona de conclusions. !L’objectiu final es poder acordar una declaració de principis ètics a subscriure pels ponents que pugui quedar batejada com “Declaració Menorca 2022 que es farà pública”, concloïa Pelfort.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa