Balears Vadevi
Torna la Fira Arrels per seguir impulsant Menorca com a destinació enogastronòmica

Fira Arrels, la cita amb el producte local i cuina de Menorca torna aquests dies 18 i 19 de setembre amb un canvi d’emplaçament que porta l’edició fins al Parc des Freginal de Maó. La trobada se celebra amb un format més reduït però mantenint la mateixa essència per tal d’adaptar-se a les mesures sanitàries vigents.

La presentació oficial del programa es va fer a l’Hotel Rural Son Granot i va anar a càrrec de la presidenta de Consell Insular, Susana Mora, del conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, del batle de Maó, Héctor Pons i del director de la fira, Pep Palau. Mora va destacar la importància d’aquesta edició que, “tot i el context d’excepcionalitat per la pandèmia, s’ha adaptat a la situació per seguir impulsant i fomentant el producte de proximitat. I ha afegit que “ara més que mai s’ha demostrat imprescindible perquè va en benefici de l’economia i de la societat menorquina, a la vegada que ens permet mantenir la nostra identitat i les nostres arrels, refermant el nostre compromís amb la nostra terra i la nostra gent”.

El conseller Josep Pastrana, ha remarcat que “no ens podíem permetre ajornar més temps una nova edició d’Arrels. Organitzar la fira el mes de setembre permetrà seguir posicionant l’illa com a destinació turística gastronòmica, i a la vegada mantenir el seu objectiu principal de dinamitzar el sector servint com a punt de trobada entre productors, cuiners i ciutadania”.

Productors participants

Aquesta edició compta amb un total de 15 expositors de producte i 26 productors. Encara que no hi siguin tots, conformen, segons l’organització, una representació de la diversitat del producte de Menorca.

El sector del vi està representat per l’Associació de vins de Menorca, amb els cellers de Binifadet, Torralbenc, Binitord i Sa Forana; els formatges i embotits amb els productors de S’Arangí, Binigarba i Quesos y Embutidos Binibeca; el sector de l’oli, amb l’Associació de productors d’oli de Menorca representada per Morvedra, Son Felip, S’Olivaret i Sant Joan de Binissaida; el sector licorer amb Gin Xoriguer; i la cervesa artesana de la mà de Graham Pearce.

També hi ha una important presència del producte ecològic, amb l’Associació de Productes Ecològics de Menorca (APAEM) representada per Productes Ecològics Santo Domingo, Tomeu Pons, Econserva Binisin i Parella Vella; i el sector de la carn amb l’Associació de Ramaders i Ramaderes de Vaca Menorquina. No hi falta el pa i la rebosteria, amb el Forn i Pastisseria Azahar i La Marcona; i entre els participants també s’hi trobarà la mel de Dolçamar i la llet de Coinga. I una edició més, es compta amb els ja clàssics i innovadors Bolets de Menorca, Es Caragol de Menorca i el safrà de Isafrà.

Demostracions de cuina en directe i programa d’activitats

El director de fira, Pep Palau, ha desgranat la programació d’aquesta edició, també remarcant “és un èxit aconseguir tirar endavant aquesta edició d’Arrels en unes circumstàncies com les actuals, reunint una àmplia representació de productors dels diferents sectors agroalimentaris de Menorca, així com oferint un programa d’activitats d’alt nivell amb cuineres i cuiners menorquins i forans”.

Enguany el programa de cuina en directe el componen els xefs locals Silvia Anglada, de Es Tast de na Silvia, i Richard Tejada, xef del restaurant Alma Salada de l’Hotel Rural Son Granot; i dos convidats d’honor reconeguts arreu del país: Carme Ruscalleda i Artur Martínez. La xef catalana Carme Ruscalleda ens oferirà la conferència “Som hereus d’una cultura culinària, gourmet, divertida i sana, estima-la i practica-la”. Per la seva banda, el xef Artur Martínez del restaurant Aürt (Barcelona) amb una estrella Michelin, protagonitza el taller “Alta cuina i patrimoni agroalimentari”.

Entre els tastos guiats, un tast de còctels i aperitius de la cultura menorquina a càrrec de Gin Xoriguer, un tast de vins de Menorca i embotits tradicionals o un tast de cerveses artesanes i formatges Mahón-Menorca DOP a càrrec de Graham Pearce, entre d’altres. També, pel que fa als tallers de cuina, el programa inclou un taller de cuina de la mà del Bolets de Menorca i el xef Víctor Bayo o un taller de cuina amb Caragols a càrrec del xef del restaurant Rels, Joan Bagur i Es Caragol de Menorca.

Més novetats

Per aquesta edició s’ha habilitat un espai per menjar i beure a càrrec de Baixavan. Enguany els visitants no poden menjar a la zona d’expositors, sinó en aquest espai habilitat on s’oferiran elaboracions amb els productes de la fira. Per tal d’amenitzar la fira, com en passades edicions, tant dissabte com diumenge es podrà gaudir de música directe de cantautors i cantautores locals.

L’entrada és lliure i amb aforament controlat. Per tal que totes les activitats es puguin dur a terme garantint totes les mesures de seguretat, es compta amb agents Covid que s’encarregaran que tothom segueixi les normes indicades per l’organització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa