Balears Vadevi
La 5a Fira Arrels, en imatges

Fira Arrels va tancar portes el passat cap de setmana al Recinte Firal de Maó, a Menorca, amb una satisfacció generalitzada. Tant els impulsors, el Departament d’Economia del Consell Insular, com el director de la fira, Pep Palau, coincidien en el valor de la ‘tornada a la normalitat’ i en el fet que l’esdeveniment s’anés consolidant en el calendari menorquí.

Enguany ha incrementat el nombre d’activitats, així com la presència d’expositors (un 20% més que edicions anteriors), que ha superat la quarantena. A més a més, com a tret diferencial i significatiu hi destaca les sinergies que es generen entre els mateixos elaboradors, que ja no només es preocupen per treure al mercat i donar a conèixer el seu propi producte, sinó que en creen alguns de manera col·laborativa.

Pensem, per exemple, en la ginebra Saffron Island Gin, elaborada amb Gin Xorigue i safrà d’iSafra, aloe vera, cardamom, gingebre i aranja; o en la Larger de Safrà, nascuda de la col·laboració entre el mateix productor de safrà i la cerveseria artesana menorquina Graham Pearce.

Més enllà d’això, i fent nostra la màxima que una imatge val més que mil paraules, us proposem un viatge a través gràfic a través de diverses fotografies que ha deixat per al record aquesta cinquena edició de la Fira Arrels.

Fira Arrels es va celebrar al Recinte Firal de Maó | organització
La fira va estar oberta el dissabte 30 d’abril (10h a 21h) i diumenge 1 de maig (10h a 19h) | organització

L’espai d’expositors el van ocupar amb 45 productors locals qui va poder presentar i vendre els seus productes, alhora que deixar-ne provar algunes tapes elaborades. Hi havia hamburgueses ecològiques, llonguet de pollastre de Menorca, truita de safrà, croquetes de formatge i sobrassada, pudin de brossat, patates fregides amb quètxup elaborat amb tomàtic i mel Menorca, musclos amb salses variades, vins locals i cerveses artesanes, entre molts altres. Girona, territori convidat de l’edició, va portar a Arrels productes certificats amb el segell de qualitat Girona Excel·lent: mel, vi de garnatxa i sofregits.

Autoritats visitant la 5a Fira Arrels | organització
A Arrels no hi van faltar elaboradors d’un dels productes estrella de Menorca, el formatge | Fira Arrels
Una de les particularitats d’enguany era que es podia tastar productes elaborats en cada parada d’expositor | cedida
Els musclos i els vins van ser presents també en aquesta cita enogastronòmica de Menorca | Fira Arrels

L’Aula de Tast va donar cabuda a degustacions guiades, maridatges i xerrades protagonitzades pels mateixos productors. Va acollir des d’un tast de productes de la mar i de vins, a un taller de cocteleria amb licors, un tast de formatges de cabra, una degustació de maoneses i olis de Menorca i vins fets a Menorca. També hi van tenir un espai els productes del Segell Girona Excel·lent, convidats de l’edició, i les cerveses artesanes.

Una de les sessions va permetre conèixer els vins locals dels cellers Binifadet i Sa Forana | Fira Arrels
Pep Belford va guiar un tast de maoneses i olis | Fira Arrels

Dissabte i diumenge es van succeir tot de demostracions de cuina en directe i tastos guiats a l’Aula de Cuina. Hi van passar noms com Jesús i Isaac Garcia del restaurant Cabòria de Ciutadella; el xef Eduardo Martínez, del restaurant Brut de Mallorca, i Lluís Fernández, del restaurant Els Pescadors, de la Costa Brava; Sara Valls, del restaurant Janís de Formentera, Blanca Myanadía, popular cuinera coneguda pels seus programes a Canal Cocina i les cuineres especialitzades en cuina de Gaza Sylvia Oussedik i Maggie Schmitt. Com a colofó, Joan Roca, del tri-estrellat restaurant gironí El Celler de Can Roca.

El xef gironí Joan Roca va omplir l’Aula en el tast de clausura | Fira Arrels

Millor Producte i Millor Estand

Reunió del jurat que va avaluar i decidir els Premis al millor producte i millor estand | Fira Arrels

Un jurat conformat per una selecció de gastrònoms i personalitats destacades del món de la cuina, de l’empresa i de la petita producció agroalimentària, va atorgar els premis de Millor Producte i Millor Estand.

Pel que fa al premi a Millor Estand Arrels 2022, hi van destacar dos guanyadors ex aequo: Bolets de Menorca i Binigarba; i el jurat va fer una menció especial a la finca s’Ullestrar. En el cas dels productes, el premi a Millor Producte sòlid Arrels 2022 ha estat per Mi Caldo, i les Muscleres Gonzàlez s’han emportat l’Accèssit.

Per altra banda, la cervesa talaiòtica de Grahame Pearce ha estat escollida pel jurat com el Millor Producte líquid Arrels 2022 “per ser una cervesa molt gastronòmica i original amb un gran treball al darrere”. Finalment, el gin Innat de Licors Biniarbolla s’ha emportat l’Accèssit a Millor Producte Líquid.

El jurat, el formaren el director de fira, Pep Palau, les cuineres convidades Blanca Mayandía, Sylvia Oussedyk i Maggie Schmitt, el representant dels productes de Girona, Carles Benítez, el periodista gastronòmic Bep Al·lès i el representant de Sa Cooperativa del Camp Bartolomé Mercadal.

Gin INNAT, Premi Accèssit a Millor Producte Líquid | Fira Arrels

L’Aula Infantil va donar cabuda a tallers gastronòmics perquè els més petits de casa poguessin aprendre i tastar productes locals. Tot ben amenitzat per actuacions musicals en directe. Dissabte, amb el saxofonista menorquí, Marc Bosch i, diumenge, amb el grup de jazz La Dolce Evita.

L’Aula Infantil va veure gaudir els més petits de casa | Fira Arrels

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa