Balears Vadevi
Menorca Reserva de Biosfera incorpora nou noves certificacions

La marca de sostenibilitat Menorca Reserva de Biosfera incorpora nou noves certificacions de pràctiques sostenibles en l’elaboració de productes i la prestació de serveis turístics. Es tracta dels gelats de La Casa del Gelato en la categoria de derivats lactis, la carn de Be de Ruma en la categoria de carn, el formatge i el iogurt de Lluriach en formatge i derivats làctics, les activitats turístiques de Binissuès, MenorcAventura Cala’n Porter i Elitechip, i els hotels Cristine Bedfor Guest Houses i s’Estil·let per a la categoria d’allotjaments.

Totes aquestes empreses compten per als seus productes i serveis amb la certificació de sostenibilitat de la Reserva de Biosfera de Menorca per desenvolupar la seva activitat amb criteris de protecció del medi i la cultura de Menorca.

Be de Ruma. És el segell amb el qual es comercialitza la carn ecològica de be criat a les finques de Ruma Nou i Sant Josep de Ferreries. Compten amb 150 ha de muntanya i costa amb certificació d’agricultura i ramaderia ecològica, i és una de les primeres grans explotacions de l’illa en obtenir aquesta certificació.

La Casa del Gelato. Aquesta gelateria italiana elabora des de fa 25 anys gelats de forma artesanal amb llet 100% de Menorca o únicament amb fruita. Treballen amb el producte local de diverses finques de l’illa i han aconseguit reduir el seu impacte al mínim usant elements biodegradables, un ús eficient de l’aigua i l’electricitat, i sistemes de refrigeració de baix impacte.

Lluriach. Es tracta d’una de les finques ramaderes més antigues de l’illa. La cinquena generació de pagesos elabora formatge amb Denominació d’Origen i iogurt de forma artesanal amb llet obtinguda exclusivament de les seves vaques i amb un sistema respectuós amb el medi.

Binissuès. Aquest projecte rep la certificació pel seu treball en la preservació de la cultura i història de Menorca. El complex arquitectònic de segle XVIII, els seus espais, les seves escenificacions en viu sobre la Menorca rural, el Museu de Ciències Naturals o les activitats guiades de cel nocturn contribueixen a la difusió dels valors de la Reserva de Biosfera de Menorca.

Cristine Bedfor Guest Houses. Dos edificis històrics reformats al carrer Infanta de Maó i connectats per un espectacular jardí alberguen aquest projecte d’allotjament vinculat al territori. Un hotel i un hostal amb una proposta gastronòmica de producte local i de temporada de la mà de ses Forquilles i un ambiciós pla de gestió de residus. No fan ús de plàstics, tenen vaixelles i mobles restaurats, o catifes i roba de material reciclat. S’han agermanat amb Menorca Preservation Fund per impulsar “Dream Global, Eat Local” per al foment del producte local.

Hotel s’Estil·let. Aquest hotel situat al nucli antic d’Es Migjorn és una antiga casa de poble de 1896 rehabilitada mantenint l’arquitectura i materials originals. El seu disseny interior fa homenatge a l’ofici artesà de “sabater de banqueta”, vinculat a la família propietària. La seva cafeteria ofereix producte local referenciat, i no fan ús de plàstics. Es proveeix amb energia fotovoltaica i produeix calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària amb aerotèrmia.

MenorcAventura Cala’n Porter. La certificació d’aquesta empresa de serveis turístics reconeix les seves pràctiques pel foment d’un turisme sostenible. En les seves travessies en caiac, a més de mostrar als visitants alguns dels valors marins, geològics i culturals més importants de la costa sud i nord de Menorca, no hi ha impacte sobre el medi, i contribueixen a la seva preservació amb campanyes de recollida de plàstics i la conscienciació del turista.

Elitechip. L’empresa està especialitzada en l’organització d’events esportius. Ha certificat tres de les activitats que organitzen en el Medi Natural: “Trail Menorca Camí de cavalls”, “Artiem half Menorca Triatló” i “Activitats de Menorca en obert”. Destaca pel treball, l’adaptació i l’esforç constant en fer compatible el gaudi i coneixement de la natura, implicant als participants en la minimització dels impactes que generen com seria la generació de residus i respecte de l’entorn.

41 productes i serveis acreditats

Amb les últimes incorporacions, 41 productes i serveis de 31 empreses compten ja amb l’acreditació de la marca. El llistat seguirà ampliant-se en els pròxims mesos amb més incorporacions, ja que altres 24 empreses tramiten actualment les seves certificacions.

Per categories, pel que fa a l’elaboració de productes, les empreses certificades són Algaiarens (mel, carn, fruita i hortalisses), Vinyes Binitord (vi), Binissaida dels barracons (hortalisses), Son Felip (ous i hortalisses), Productes Ecològics Santo Domingo (hortalisses), Be de Ruma (carn), La Casa del Gelato (gelats) i Lluriach (formatge i iogurt).

En la categoria de Serveis Turístics, les empreses certificades en categories d’allotjament i restauració són Artiem (Hotel Audax, Hotel Carlos i Hotel Capri), SET Hotels (Hotel 55, Hotel Port Mahón i Hotel Santo Tomás), l’Hotel boutique Can Sastre, l’Agroturisme Turmadèn des Capità, el restaurant Es Tast de na Sílvia, el restaurant El Romero, Mon restaurant & Fonda, l’hotel Boutique Jardí de ses Bruixes, l’hotel de ciutat Hevresac, l’hotel de poble Ses Sucreres, l’hotel rural Morvedra Nou, l’hotel s’Estil·let i Cristine Bedfor Guest Houses (hotel i hostal).

Pel que fa a serveis turístics d’activitats, les empreses acreditades fins avui dia són l’empresa de lloguer d’embarcacions clàssiques Llatina Boats, el centre de submarinisme Binibeca Diving, l’empresa Paddle Tour Menorca, l’empresa de vols Parapent Biplaça Menorca, l’empresa d’ecoturisme Menorca Walking Birds, la guia turística Isabel Martín Sintes, l’empresa de rutes eqüestres Cavalls Son Àngel, les experiències a Binissuès i les sortides en kaiac de MenorcAventura Cala’n Porter i els events esportius d’Elitechip.

Productes de blat i derivats, nova categoria

Segueixen ampliant-les categories que poden certificar-se amb la marca. La fitxa de requisits per a productes de blat i derivats ha estat aprovada recentment de manera inicial i el període d’exposició pública va finalitzar el passat dia 7 d’abril. Després de la seva aprovació definitiva en el pròxim Consell Rector de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, les empreses productores o comercialitzadores de productes com el pa, la farina, l’arròs de la terra o les bases de pizza podran obtenir el segell de sostenibilitat.

Més informació a marcamenorcabiosfera.org

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa