Balears Vadevi
Menorca acomiada el mandat de Regió Europea de la Gastronomia 2022

Menorca ha dit adeu al seu mandat com a Regió Europea de la Gastronomia 2022. I ho ha fet aquest cap de setmana des del Teatre des Born en dos actes especials que van maridar art i cultura, i on no van faltar ni les entitats ni representants del producte local Made in Menorca ni el públic general que han acompanyat i donat suport al projecte al llarg de tots aquests mesos.

Així, tant divendres com dissabte es va poder gaudir d’una nit plena de sorpreses amb música i gastronomia, ja d’entrada, amb una recepció dels participants acompanyats pel saxofonista Marc Bosch, on es va oferir un còctel insòlit fet per l’ocasió per José Carlos Camps i que estava compost per gin Xoriguer, Albenc de Torralbenc, mel de dolçamar i oli de Menorca.

Teatre des Born, Menorca
Teatre des Born, amb les taules parades sobre l’escenari | Foto: Teatre des Born

Un maridatge d’art

L’acte principal va consistir d’una obra que combina la gastronomia amb la música i les arts escèniques com la dansa, amb un viatge a través de la cultura gastronòmica de Menorca. Una obra idea original de la companyia Teatre Clavé, amb un menú elaborat per Sílvia Anglada i Toni Tarragó del Tast de na Sílvia.

L’obra i el menú

Acte I. La Terra. L’Origen: Coca de blat de xeixa de La Marcona, amb cames seques del bosc de Menorca, recollides per Sa Sinia des Bolets, Cicé Mercadal i mel de Menorca, donada per l’Associació Apicultors de Menorca, una mel que va participar la setmana anterior al concurs de mels de les illes Balears.

Acte II. Aroma. El color, l’essència. Ratjada de Sa Llotja de Maó, amb verdures i fruita de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, amb microbrots de Micormenorca amb Oli d’oliva de Son Felip.

Acte III. El sabor i la tradició. La memòria. Vam poder gaudir d’un arròs de la terra, de La Marcona, costella pelada de porcell ecològica d’Algaiarens per Embotits Raima, sobrassada de Binigarba i moyaco de Binibó.

Acte IV. El retorn. El Joc. Pastisset de formatge DOP, recepte de les clarisses de Ciutadella, crema de formatge Mahón Menorca, salsa de fruits d’estiu recollits per na Carmen de Finca S’ullestrar i manduixes des Vergers de Sant Joan, Gerds ecològics de Binibó i figat de Es Rebost. 

Tot plegat, amb un bon maridatge amb els vins de tres cellers menorquins, com són Binifadet, Torralbenc i Binitord.

“Menorca ja és al mapa de la gastronomia mundial”

Dianne Dodd, presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT) apuntava que durant aquest any, “Menorca s’ha situat al mapa de la gastronomia mundial”.

Per la seva banda, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana destacava “l’orgull del treball conjunt i unidireccional de totes les entitats que han fet feina durant aquest any, que ens ha fet veure que caminant junts arribam més enfora. Una feina que s’ha fet més visible aquest any, però de la que ja fa anys que s’hi està i continuarà treballant”.  

La directora Insular d’Economia, Pilar Pons, va destacar “tot l’esforç del nostre sector primari per poder tenir a taula els nostres productes, una labor que no és fàcil, un dia a dia dur. La gastronomia comença a la terra, amb els nostres pagesos, sense ells no hi ha cuina, i amb la sinergia del producte i cuiners arribem a l’excel·lència gastronòmica, que hem pogut demostrar a tota Europa”.

Des del Consell Insular de Menorca, es vol agrair a tots el que han participat durant aquest any, i especialment al Teatre des Born i a la companyia de Teatre Clavé de Tordera, i a tots els artistes que van participar durant l’obra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa