Balears Vadevi
Menorca celebra la pujada de dos cèntims per litre de llet

Menorca ha fet un pas més en pacte d’aconseguir incrementar el preu de la llet que es produeix a l’illa. Les últimes notícies parlen de la constitució d’una mesa que donarà seguiment i continuïtat al pla de suport per a la viabilitat, modernització, promoció i comercialització del sector lacti de Menorca (PROVILAC), signat a finals del 2021. L’acord compta amb 16 accions per a l’any 2022 amb l’objectiu de fer front a la crisi de rendibilitat dels ramaders de llet de l’illa.

La mesa l’ha constituïda la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el departament d’Economia del Consell de Menorca aquest dimecres 26 de gener i està integrada per la conselleria, el Consell de Menorca, les tres organitzacions agràries professionals (Unió de Pagesos de Menorca, AGRAME i FAGME), l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, l’Associació Frisona Balear, la DOP Formatge Mahón-Menorca i Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

Durant la trobada s’ha posat l’enfoc en el primer mes de vigència de l’acord i s’ha constatat que el primer èxit ha estat la pujada dels dos cèntims per litre per part de les indústries als ramaders. També s’ha abordat una de les accions del pla, com és elevar la renda ramadera del sector del vacum de llet i, per tant, la millora del preu base de la llet per aquest 2022.

Es tracta de la posada en marxa d’una línia d’ajuda única, que compta amb aportació de la conselleria (0,026 euros/litre) i del Consell de Menorca (0,020 euros/litres) en concepte de sobrecostos o de despeses corrents a les explotacions ramaderes. La previsió és que aquesta línia d’ajudes es pugui publicar dins el mes de febrer, un cop s’hagi comunicat a la Comissió Europea. Aquesta línia d’ajuda és complementària dels compromisos que han assumit les indústries per apujar també el preu de la llet que paguen als ramaders.

L’acord signat entre conselleria, Consell de Menorca i sector lacti inclou, entre d’altres mesures, la constitució també de la mesa de concertació i seguiment permanent dels contractes lactis, en la que les administracions participen com a observadors. Es constituirà a mitjans del mes de febrer i estarà formada per les tres organitzacions professionals agràries (Unió de Pagesos de Menorca, AGRAME i Fagme), l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, i de les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

També s’ha informat de l’estat d’execució de les ajudes vigents per a vacum de llet, com són la de recria de vedelles, la del manteniment del sector lacti, la de sequera o la de reducció del potencial lleter, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa