L’augment de consum de Vi de la Terra Illa de Menorca que s’ha viscut aquest estiu i que ha deixat a molts restaurants de sa Roqueta sense referències locals a les seves cartes, ha propiciat que el celler Torralbenc d’Alaior hagi pres la decisió d’introduir al mercat insular un vi que inicialment, havia d’anar destinat al nord d’Europa.

Es tracta d’Albenc 2019, un blanc cupatge elaborat amb cinc varietats (parellada, sauvignon blanc, malvasia, viognier i chardonnay) sota la Indicació Geogràfica Vi de la Terra Illes Balears, que des de fa un mes, ja es pot trobar a diferents establiments de Menorca o bé a través de la seva pròpia pàgina web.

“Inicialment teníem pensat comercialitzar-lo al mercat internacional però hem optat per treure’l a Menorca per anticipar-nos a aquesta falta de producte que ha afectat al sector de la restauració després d’una temporada excepcional en quant a consum”, explica Claude Geyer, responsable comercial de Torralbenc. 

Albenc, vi de cupatge del celler Torralbenc | cedida

“Estem parlant d’un blanc on la parellada aporta subtilesa i frescor, el sauvignon blanc li dona aquell toc aromàtic agradable lleugerament herbaci, afruitat i fresc, el viognier aporta el caràcter floral i volum a boca, el chardonnay destaca el seu equilibri, finor i complexitat i finalment la malvasia, el caràcter mediterrani i la untuositat al vi”, comenta Geyer.

“L’Albenc es fa al nostre celler d’Alaior i en el seu procés d’elaboració les varietats fermenten per separat, barrejant-les posteriorment abans de l’embotellament. La fermentació és en acer inoxidable per després quedar dipositada durant diversos mesos en contacte amb les lies per guanyar en aroma i sabor”, afegeix Geyer.

“Si tasteu l’Albenc us trobareu amb un blanc de color groc llimona amb tons verdosos. En nas us arribaran aromes a flors blanques com gessamí, cítrics i fruites com la pera, el préssec o el litxi. També presenta aromes especiats com fonoll, pebre blanc o brioix. En boca té un final llarg, amb sensacions dolces i una lleugera amargor”, conclou. De la seva producció n’han sortit unes 8.000 ampolles que formen part a les 30.000 que comercialitza el celler propietat de la família Urtasun a través de sis on també es troben els cupatges Blanc, Rosat i Negre que tenen al mercat més els dos monovarietals de Malvasia i de Chardonnay. 

El celler Torralbenc, a Menorca | cedida

Balanç positiu de les visites

Aquest estiu el celler ha obert les portes per primera vegada per oferir la possibilitat de visitar les seves vinyes i gaudir d’un tast dels diferents vins que s’elaboren a la seva finca. Una experiència que valoren molt positivament i que ha obtingut una excel·lent resposta tant el públic nacional com internacional que ha aprofitat les seves vacances a Menorca per gaudir d’una activitat d’enoturisme a Torralbenc.

“Hem tingut molts francesos i molt turisme nacional que els hi agradat no només tastar el vi sinó també l’oli que produïm a la finca així com els productes típics de la gastronomia menorquina com el formatge, la sobrassada o els embotits amb els que fèiem maridar els nostres vins”, explica Claude Geyer. L’objectiu es poder repetir la iniciativa de cara a la temporada vinent i emmarcar-la dins el calendari d’activitats de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea.  

Nou comentari