Balears Vadevi
L’oli de Menorca, un sector de llarga tradició que fa camí cap a la IGP

Hi ha qui l’anomena or líquid i de raó no li’n falta. L’oli és un dels aliments bàsics de la cultura i dieta mediterrània, un producte molt apreciat a la cuina i que per les característiques dels terrenys, sòls i clima té en Menorca un gran aliat. De fet, els olis menorquins són singulars i molt autèntics i més enllà de convèncer paladars exigents, també s’han guanyat un lloc al Catàleg d’Aliments tradicionals de l’Illa.

Se’n parla molt en l’actualitat, era força present als segles més immediats, però per buscar-ne els orígens cal mirar una mica més enrere en el temps, ja que, per exemple, s’ha localitzat vestigis d’un trull que identifiquen la seva producció en l’era romana. Cert que potser al llarg de tots aquests anys no se n’ha fet grans produccions, però la vinculació del producte amb els menorquins és certament indubtable.

L’oli de Menorca | Foto: Isolda Delgado, Made in Menorca

Singularitats, finques i varietats

Acompanyant el creixement en qualitat i prestigi, des del passat segle XX fins avui, la superfície dedicada al cultiu de l’olivera a Menorca ha anat creixent, fins a comptabilitzar-ne, en l’actualitat, vora les dues-centes hectàrees repartides per mig centenar de finques. No són parcel·les molt grans, circumstàncies, diran els olivicultors, que els facilita fer un treball més acurat i controlat durant tot el procés de producció.

Entre les varietats més plantades, hi destaquen l’arbequina, la picual, la koroneiki i l’empeltre, totes elles, segons els elaboradors, “plenament integrades al territori i adaptades al clima illenc”.

Foto: Associació Oli de Menorca

Els olis, afruitats i ecològics

Qui parla dels olis de Menorca els descriurà destacant-ne el caràcter afruitat, els tocs d’ametllats i que són productes amb una amb alta intensitat d’amargs i picants.

A més a més, una de les singularitats que els fa diferents és l’aposta pel treball en ecològic. Segons detallen els membres de l’Associació Oli de Menorca, l’obtenció del producte es fa per “procediments físics a baixa temperatura que garanteixen la conservació de totes les propietats organolèptiques de l’oliva”.

Un aliment tradicional

L’any 2020 l’oli de Menorca va quedar inscrit al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per part del Govern de les Illes Balears i en l’actualitat hi ha un camí iniciat per a obtenir el segell d’IGP, és a dir, el d’Indicació Geogràfica Protegida que se certifica des de la Unió Europea.

Ho impulsen des de l’Associació Oli de Menorca, constituïda l’any 2018 amb l’objectiu precisament de donar suport als productors i a la producció d’oliva i oli del territori; i ho fan perquè consideren que d’aquesta manera es posicionaran com a elaboradors d’un producte “de primeríssima qualitat i de procedència exclusiva d’explotacions ubicades a la nostra illa”, diran.

Un oli que tot just fa pocs dies presentava anyada en societat, celebrant que continua sent un sector fort, però patint per una collita que ha anat a la baixa a causa de males condicions climatològiques, que han malmès part de la collita. Enguany, se n’ha pogut fer només 25.000 litres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa