Balears Vadevi
Primera collita de calop blanc

Només han estat 374 quilos però s’han rebut amb una gran expectació aquest dilluns al migdia a Ferreries, hores abans d’iniciar la litúrgia de la vinificació de la primera collita de calop blanc. I no n’hi n’havia per menys i és que es tracta de la primera collita d’una varietat endèmica de Menorca i les Balears que el propietari del lloc de Sant Josep a Ferreries, Enric Picanyol, està mirant de recuperar des de fa gairebé 7 anys.

“Son pocs quilos però hem de tenir en compte que actualment només tenim unes 2.000 plantes que han nascut dels empelts de fusta de la parra centenària que vam trobar a la porxada de migjorn de la finca” explica Picanyol. Després d’un llarg compàs d’espera veient com anava arrelant la vinya, per fi s’ha pogut iniciar el procés de vinificació que s’ha dut a terme a les modernes instal·lacions del celler d’Hort de Sant Patrici, ben a prop d’on hi ha les vinyes que Picanyol té cultivades en ecològic junt amb les varietats premsal i malvasia.

La seva enòloga, la Isabel Marzà seguia amb deteniment l’operació de col·locació del raïm al dipòsit de la mà d’en Josep Barber, el pagès que s’havia encarregat de collir-lo abans de passar a ser premsat. “El most reposarà durant el vespre i demà matí està previst desfangar-lo, és a dir, fer el trasvàs des del dipòsit on queda al fang al de vinificació”, explica aquesta enòloga que ha treballat per a d’altres cellers com Raimat o Castell del Remei.

Primera verema de Calop Blanc a Menorca

Caldrà esperar per tastar-lo fins el 2023

Tot i la feina, el vi que acabi sortint d’aquí uns mesos d’aquesta primera collita no arribarà encara al consumidor final. “És una il·lusió continguda perquè no crec que acabem encara per comercialitzar el vi que surti. Notem que no està on nosaltres volem perquè son plantes molt joves i les que han agafat bé, estaven molt carregades però amb poc grau alcohòlic”, explica Isabel Marzà.

“Caldrà seguint fer podes en verd per millorar la qualitat del vi, sacrificant la quantitat i és que no volem arribar al mercat amb un producte que no sigui excel·lent”, comenta. “La nostra previsió és que puguem sortir al mercat al 2023 amb la collita de l’any vinent si tot segueix anant igual de bé. Volem ser prudents” afegeix Enric Picanyol. En qualsevol cas, el més interessant ara per ara de tot aquest projecte és que estem a les portes de recuperar una varietat ancestral de la que esperem tastar ben aviat els seus fruits.

Calop blanc, entrant a premsa i començant procés de vinificació|cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa